Kinder Kook Club vol enthousiasme aan de slag
in keuken bij CC-CateringSkuzum - Een Kinder Kook Club wie wil dat nu niet, natuurlijk zijn kinderen hier enthousiast over. Zaterdagmorgen is voor het eerst CCCatering in Skuzum gestart met zo’n kook club. Tien kinderen -het maximum aantal - in de leeftijd van zeven tot en met tien jaar gaan op vier zaterdag ochtenden de kookkunst leren. Het is ruiken, proeven, koken en dan zeggen wat je zelf maakt en lekker vindt is gewoon heerlijk. Toen wij van de MB zaterdagmorgen de keuken van CC-Catering aan de Dorpsweg 4 binnenstapten, snoven wij direct al de heerlijke geuren op van het te bereiden menu. De kinderen droegen schorten en witte kokkies mutsen heel hygiėnisch. Ze wilden graag hun ervaringen van het koken vertellen aan de medewerkers van de MB. Steeds minder ouders nemen of hebben nog tijd om samen met de kinderen...

Lees verder in de Makkumer Belboei


Concert van Hallelujah in Avondrust

Makkum - Voor ruim veertig bewoners en bezoekers, speelde vorige week maandag 18 februari jl. het orkest van Hallelujah, een concert in Avondrust. Walsen, marsen, een gedeeltelijke symfonie, meezingers en zelfs het ‘lang zullen ze leven’ voor de jarigen, werden gespeeld. In de pauze en na afloop had Avondrust gezorgd voor lekkere hapjes en drankjes. Het geheel was een waar feest en een groot succes. Namens de bewoners van Avondrust en de vrijwilligers van de ‘Koffiebar”, hartelijk dank.


Wūnseradiel Weryndieling?

Bijzondere raadsvergadering over de toekomst van Wūnseradiel

Witmarsum - Op maandag 3 maart aanstaande zal de gemeenteraad van Wūnseradiel in een bijzondere raadsvergadering een besluit nemen over de toekomst van de gemeente. Zonder meer een historische avond. Deze avond zal de gemeente-raad een beslissing nemen over herindeling of verder samenwerken. Op 4 februari jl. heeft de gemeenteraad van Wūnseradiel gesproken over de toekomst van Wūnseradiel. De basis voor de discussie was het rapport over de campagne Wūnseradiel Weryndieling? De gemeente Wūnseradiel heeft zeven discussieavonden gehouden waarbij de toekomst van de gemeente centraal stond. Daarnaast is er een telefonische enquźte gehouden onder 750 inwoners uit de gemeente. De uitkomsten van de avonden en de enquźte zijn verwerkt in het rapport. Zowel het rapport als de uitkomsten van die discussie kunt u nalezen op www.wunseradiel.nl (via Wūnseradiel Weryndieling?). De vergadering begint om 20.00 uur. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn! De koffie staat vanaf 19.30 uur.

Uw mening niet gevraagd?? Geef hem hier (klik)


Rechter vindt Pingjumer protest tegen 
mestzak terecht

Pingjum - De bezwaren in Pingjum tegen de veelbesproken aanwezigheid van de mestzak aan de rand van het dorp zijn terecht. De Leeuwarder rechtbank is van oordeel dat de gemeente Wūnseradiel niet duidelijk maakt dat de ‘strontsek’ op het land van de boerenmaatschap Van Goslinga thuishoort. De 30 meter lange, vaalwitte zak met een inhoud van 1800 kubieke meter, omgeven door een aarden wal, past niet binnen de regels van het bestemmingsplan, stelt bestuursrechter Pieter Wijtsma. De riekende mestzak ligt 130 meter van de dorpsrand. De gemeente heeft daarvoor een bouwvergunning afgegeven. De protesten vanuit het dorp daartegenlegde zij naast zich neer, evenals die van de eigen commissie beroeps- en bezwaarschriften en de provinciale welstandscommissie Hūs en Hiem. Alle bezwaren komen op hetzelfde neer: de zak hoort niet in het open landschap. De rechtbank deelt die mening en vindt dat de bouwvergunning moet worden ingetrokken. De gemeente meende dat de bezwaren van Dorpsbelang Pingjum niet ter zake deden, aangezien die organisatie geen direct belang bij de zaak zou hebben. De rechter vindt dat dit inderdaad geldt voor de leden van de vereniging die verder van de boerderij weg wonen. Omwonenden, in totaal 26, zijn door hem wel degelijk als belanghebbenden erkend. Twee van hen hadden bovendien nog een eigen bezwaarschrift opgesteld. Ook dat is door de rechter toegewezen.

Lees verder in de Makkumer Belboei


Voorlichting en schoolkeuze

Makkum - Bootreis groep 7 en 8 van o.b.s. It Iepen Stee in het kader van beroepenvoorlichting en schoolkeuze. Na een tijd gevaren te hebben werd er een bezoek gebracht aan de zeevaartschool te Harlingen, waar de kinderen een heerlijke maaltijd voorgeschoteld kregen. Het was een leuke en leerzame dag! 


De opgave voor Leugenbollepop 2008 
start vanaf vandaag!

Makkum - De inschrijving van het 19e Leugenbollepop is weer geopend! De tijd is weer rijp om een nummer uit te zoeken voor het festival wat op vrijdag 29 augustus 2008 wordt gehouden. Hoe geef ik mij op? Haal bij diverse horeca of de kantine van de Sporthal een opgave formulier of geef je op via de website www.leugenbollepop.nl. Gebruik je een opgave formulier dan kun je deze inleveren bij van der Weerd elektronica in de Bleekstraat te Makkum. In deze winkel is de DVD van 2007 op vele schermen te zien dus dat moet de potentiėle deelnemer enthousiast maken! Kom gerust eens langs om op tv te zien hoe de optredens op Leugenbollepop verlopen. Tevens zijn er nog enkele DVD’s te koop. Stichting Leugenbollepop wil dit jaar net als vorig jaar een mooie avond muziek programmeren. Dit is geheel afhankelijk van de vrije opgave door de deelnemers. Wat dit jaar hoog op het lijstje staat zijn nummers gemaakt in de Rock ‘n Roll periode. Denk aan Elvis en Chuck Berry en alle andere artiesten die dit genre een tijdloos karakter hebben gegeven. Dit jaar kan iedere deelnemer weer een drietal nummers opgeven in 3 categorieėn. Kies een nummer in de categorie feestmuziek, een nummer in de categorie klassiekers/Rock ‘n Roll en een nummer in de categorie huidige hits. Kies in alle categorieėn je favoriete nummer. Afhankelijk van het aantal deelnemers mag je dan 1 van de drie nummers of meer gaan instuderen en uiteindelijk zingen. Stichting Leugenbollepop Makkum wil op deze manier een mooi en gevarieerd programma  eerzetten met meest ongetrainde amateur zangers en zangeressen. Zie het als een presentatie van onbekend talent zonder jury en sms stemmen maar mét 1.500 man publiek en een ijzersterke Superband! De Superbands bestaan dit jaar uit de vertrouwde gezichten net als vorig jaar. Het blijft geweldig om te zien hoe zij zich vrijwillig inzetten voor een muzikaal feest van formaat! Het is een tijdrovende hobby die zij samen met de deelnemers ieder jaar weer oppakken.....

Lees verder in de Makkumer Belboei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archief
Makkumer Belboei nummer 1226
216 februari 2008

De Makkumer Belboei wordt sinds kort ook in pdf formaat bewaard op een lokale server. Vanuit de zoekmachine en de archief pagina's kunt u deze kranten benaderen en downloaden. Deze server is echter niet altijd online.

Op deze pagina staan de artikelen zoals deze op de website zijn verschenen. Verder vindt u op deze pagina een index van alle artikelen uit deze Makkumer Belboei. 


Makkumer gewond
bij eenzijdig ongeval

Bolsward - De politie heeft vorige week dinsdag middag op de Weersterweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 32-jarige automobilist uit Makkum gewond raakte. De bestuurder was door nog onbekende oorzaak met zijn voertuig te water geraakt. Twee omstanders bedachten zich geen moment en sprongen in de sloot om de bestuurder uit het voertuig te halen. Het slachtoffer is voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. 


Politie houdt verdachte aan voor overtreding Flora- en Faunawet

Gaast - De politie heeft vrijdagmiddag in Gaast een 44-jarige inwoner van de gemeente Wūnseradiel aangehouden op verdenking van overtreding van de Flora- en Faunawet en dierenkwelling. Bij de politie was informatie binnengekomen dat er in een weiland nabij Gaast een aantal dode knobbelzwanen lagen. Deze zwanen waren vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen. Na onderzoek werden er vijf aangetroffen. De vijf dieren bleken verstrikt te zijn geraakt in dunne draden, die zo’n 70 į 80 centimeter boven het weiland waren gespannen. De dieren hebben vermoedelijk behoorlijk geleden en moeten een zeer wrede dood zijn gestorven. De bedrading op het weiland, een soort vliegertouw, bleek te zijn aangebracht als een akoestisch verjagingsmiddel voor ganzen. Een dergelijk verjagingsmiddel wordt vaker gebruikt en wordt zingdraad genoemd. Deze bedrading maakt bij enige wind een soort fluitend geluid, waardoor ganzen worden verjaagd. Het aangetroffen touw in het weiland maakte echter geen enkel geluid in de wind. De eigenaar van het weiland, de 44-jarige inwoner van de gemeente Wūnseradiel, kreeg vrijdagmiddag bezoek van de politie. Op het erf  van de man stond ook...

Lees verder in de Makkumer Belboei


Rotonde Weersterweg komt in zicht


Witmarsum - Tijdens een commissievergadering kon wethouder Sinnema meedelen dat de realisatie van de Rotonde in de Weersterweg in Makkum weer een stapje dichter bij komt. Inmiddels is hiervoor gekozen en nu wordt uitgezocht hoe de rotonde gerealiseerd moet worden en zal het plan nader uitgewerkt worden. De gemeente heeft een verkeersdeskundige van de provincie gevraagd ook naar het kruispunt te kijken en deze zegt in principe is er niets mis met deze kruising. Hij komt tot dezelfde conclusie als de mensen van 3VO die in opdracht van Plaatselijk Belang de kruising bekeken hebben. Een tijdelijke oplossing zou nog kunnen zijn een 60 km. zone invoeren. Het college wil zo snel mogelijk het probleem aanpakken, en de grondverwerving moet geen probleem zijn. Iedereen is van mening dat er nu vaart gezet moet worden, toch vindt ProWūn het nog steeds jammer dat er geen tunnel kan komen.


Interessant rapport over
gemeentelijke heffingen

Witmarsum - Op de afdeling Financiėn van de gemeente heeft Ina Engwerda studente Bedrijfskunde & Agribusiness onderzoek gedaan naar de hoogte van de gemeentelijke heffingen. In de Leeuwarder Courant kwam de gemeente Wūnseradiel daar als een van de hogere gemeenten uit. Voor Ina een leuke klus om eens te kijken hoe dit ten opzichte van de omliggende gemeenten nu eigenlijk kwam. Met name de afvalstoffenheffing en het rioolrecht vroegen om een nader onderzoek. De studente ging naar de gemeenten Bolsward, Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel, Nijefurd en Wymbritseradiel. Alle gemeenten gaven hun volledige medewerking en gaven openheid van zaken, zoals de berekening van de lasten. Niet alle gemeenten hebben dezelfde berekening. Zo zijn er gemeenten die maar twee tarieven hebben. Wūnseradiel heeft drie tarieven. Dit is al een verschil. Ook blijkt dat de kosten van het afvoeren van afval niet overal gelijk berekend worden. Wūnseradiel heeft een kostendekking van 100%. Bij 

Lees verder in de Makkumer Belboei


Actielied Gertjan Verbeek moet blijven

Heerenveen - Spreekluiter heeft met de gelegenheidsformatie De Hageknippers een `Gertjan moat bliuwe actielied` uitgebracht. Dit is en nieuw hoofdstuk in de actie Gertjan moat bliuwe. `Een echte stamper`. We hebben de afgelopen week druk geoefend met onze driemansformatie De Hageknippers. Uiteindelijk waren we een hele dag bezig in de studio om het nummer op te nemen zegt Spreekluiter. Het lijflied is vanaf donderdag in mp3-formaat te downloaden op www.spreekluiter.nl. De vorige week op internet gestarte actie `Gertjan moat bliuwe` is een initiatief van columnist van de Heerenveense Courant Spreekluiter De website is door het publiek enthousiast ontvangen. De internetsite www.spreekluiter.nl werd op de eerste dag duizenden  keren bekeken; `Vooral op de column is veel gereageerd` aldus de Spreekluiter. 86% van de bezoekers van de site willen dat Gertjan Verbeek hoofdtrainer blijft bij Sc Heerenveen.


Index:

Info
Kinder Kook Club vol enthousiasme aan de slag in keuken bij CC-Catering
Mededeling
Oud papier ophaaldag
Makkumer gewond bij eenzijdig ongeval
De opgave voor Leugenbollepop 2008 start vanaf vandaag!
Politie houdt verdachte aan voor overtreding Flora- en Faunawet
Stipe lotterij grut sukses Stipe loterij groot succes
Concert van Hallelujah in Avondrust
Wūnseradiel Weryndieling?
Gemeentelijke Herindeling en Bolswards Belang
Rechter vindt Pingjumer protest tegen mestzak terecht
Beroepenwedstrijd Praktijkopleiding Bouw wint aan populariteit
Zing Mee
Actief met diabetes
Groot Feest in vernieuwde Smidte
Interessant rapport over gemeentelijke heffingen
Voorlichting en schoolkeuze
Graffitiworkshops voor de jongeren uit Wūnseradiel
Thuishotel organiseert een cursus ‘Positief omgaan met pubers’
Voorlichting Winkeldiefstal
De ”Nacht van Lollum”
Kazemattenmuseum werft vrijwilligers op informatiedag
Drie meiden geplaatst voor Fries Kampioenschap
Voor de Jeugdkaatsers van Makkum, Cornwerd en Gaast
PSV De Halsbanrūters
Actielied Gertjan Verbeek moet blijven
Oud-Makkumer op zoek naar eigen plekje
voetbal - Makkum kansloos in Idskenhuizen
volleybal - Verlies en winst Makkum dames 1
Voor het goede doel
Inleveren kopij

 

 


 

 

 

 

 

Makkum Nieuws © Makkumer Belboei, krant voor Makkum en omstreken

 

 

..