Makkumer Belboei, krant voor Makkum en omstreken: Winter-trimloop VV Makkum

Open Winter-trimloop Makkum gelopen onder zeer goede ‘weers'omstandigheden.

Op zaterdag 18 januari werd voor de 34e keer de trimloop georganiseerd. Deze editie onder de nieuwe naam ‘Open Winter-trimloop’ werd georganiseerd door een nieuw bestuur te weten Rudie de Vries, Johan de Witte, Tjerk Bruinsma en Peter van Mourik.

Ooit begonnen om de jeugdleden van de VV Makkum ook in de wintermaanden, als de competitie voor hen stilligt, toch betrokken te houden bij de club is het in de loop der jaren uitgegroeid tot een loop evenement met allure. Ruim voor aanvang zie je dan ook al kleine groepjes hardlopers zich warm lopen. Een enkeling in een shirtje en een korte broek, maar de meesten nog in trainingspak

De inschrijving vindt ‘s ochtends plaats in de kantine en daar zijn later ook de diverse prijsuitreikingen. Al jaren is dit de taak voor Bram de Vries. Ook voor alle overige taken geldt, dat de vele vrijwilligers die nodig zijn om een evenement als dit soepel te laten verlopen, zijn vrijwel allemaal al jaren betrokken bij deze loop. Feitelijk is er met het aantreden van het nieuwe bestuur niet veel veranderd dus. Wordt het dan nieuwe wijn in oude zakken? Nee zeker niet. Het nieuwe bestuur heeft zeker de ambitie om de winter-trimloop verder uit te bouwen. Dit jaar kwam daar namelijk voor te staan ‘Open’. Daarnaast zo vertelde Tsjerk: “We gaan kijken of we in de toekomst gebruik kunnen maken van chiptijdmeting. En de uitslag wordt vanaf dit jaar ook bekend gemaakt op de website uitslagen.nl en natuurlijk op de website van de VV Makkum. Kleine veranderingen vooreerst, maar wel met de intentie om de trimloop toekomstbestendig te maken.

Om precies 11:00 wordt het startschot gegeven. De jeugd start op de Kleiweg, de senioren op het fietspad richting Wons. De groepen worden vooraf gegaan door fietsers, eentje moest nog even snel worden geregeld, maar dat komt allemaal goed. Het is overduidelijk, dat het een geroutineerd team is en dat iedereen bereid is wat extra’s te doen. ‘Speaker’ Libbe Terpstra houdt intussen de hardlopers, alsmede het aanwezige publiek, op de hoogte van de actuele weersituatie. Maar zijn gegevens worden volgens hemzelf gelogenstraft door de werkelijkheid, want de gevoelstemperatuur van 2 graden is volgens hem vele graden hoger, of zou dat toch de spanning zijn. Want ondanks de jaren lange ervaring er kan zomaar even iets misgaan. Bij de finish doet Libbe verslag van de binnenkomst van de hardlopers. Met behulp van ‘walkie talkies’ worden de nummers doorgegeven, zodat ze bij het finishen met naam kunnen worden genoemd. ?m precies 11:00 wordt het startschot gegeven. De jeugd start op de Kleiweg, de senioren op het fietspad richting Wons. De groepen worden vooraf gegaan door fietsers, eentje moest nog even snel worden geregeld, maar dat komt allemaal goed. Het is overduidelijk, dat het een geroutineerd team is en dat iedereen bereid is wat extra’s te doen. ‘Speaker’ Libbe Terpstra houdt intussen de hardlopers, alsmede het aanwezige publiek, op de hoogte van de actuele weersituatie. Maar zijn gegevens worden volgens hemzelf gelogenstraft door de werkelijkheid, want de gevoelstemperatuur van 2 graden is volgens hem vele graden hoger, of zou dat toch de spanning zijn. Want ondanks de jaren lange ervaring er kan zomaar even iets misgaan. Bij de finish doet Libbe verslag van de binnenkomst van de hardlopers. Met behulp van ‘walkie talkies’ worden de nummers doorgegeven, zodat ze bij het finishen met naam kunnen worden genoemd.

Libbe kondigde enthousiast aan, maar met name die van het vrouwelijk geslacht keken meerdere keren verbaasd. Wat bleek. Hij werkte met een lijst van 2018. Gelukkig staan er rond de finish meerdere personen, dus de registratie van de tijden komt helemaal goed, Aibbe kondigde enthousiast aan, maar met name die van het vrouwelijk geslacht keken meerdere keren verbaasd. Wat bleek. Hij werkte met een lijst van 2018. Gelukkig staan er rond de finish meerdere personen, dus de registratie van de tijden komt helemaal goed,

Als eersten finishten de lopers van de jeugd. Velen zouden geloof ik gemakkelijk nog een ronde kunnen lopen zo lijkt het. Opvallend is dat er veel kinderen bij zijn, waarvan één of beide ouders een hardloop achtergrond hebben. Het ‘Open’ karakter van de loop brengt naast kinderen uit Makkum of de omgeving, nu ook deelnemers tot vanuit Leeuwarden zelfs. Of, en in hoeverre het weer belangrijk is blijft altijd een vraag, maar er waren dit jaar bij de senioren 5/10 km 239 deelnemers. Vorig jaar was het 243 maar daar zat de jeugd bij. Er is dus weer sprake van enige groei. ?ls eersten finishten de lopers van de jeugd. Velen zouden geloof ik gemakkelijk nog een ronde kunnen lopen zo lijkt het. Opvallend is dat er veel kinderen bij zijn, waarvan één of beide ouders een hardloop achtergrond hebben. Het ‘Open’ karakter van de loop brengt naast kinderen uit Makkum of de omgeving, nu ook deelnemers tot vanuit Leeuwarden zelfs. Of, en in hoeverre het weer belangrijk is blijft altijd een vraag, maar er waren dit jaar bij de senioren 5/10 km 239 deelnemers. Vorig jaar was het 243 maar daar zat de jeugd bij. Er is dus weer sprake van enige groei.

Het bijhouden van de binnenkomsten is ons helaas niet helemaal, of beter gezegd helemaal niet, gelukt. Voor de exacte tijden en volgorde van binnen komst verwijzen we je naar de eerder genoemde websites.

Nummers 1,2 en 3 dames 5 km