Makkumer Belboei, Darten op Dinsdag

Darten op Dinsdag

Op de dinsdagavond is het in Makkum Dart Day.

Darten, wie kent het niet. Haast wel iedereen, maar dan voornamelijk van tv. Darten, wie speelde het niet? Opnieuw zal het antwoord wel zijn haast iedereen. Maar als de vraag luidt, wie speelt competitie of wedstrijd dart zal het aantal ja’s heel wat minder zijn. Voor de meesten van ons is dart een kijksport en als het al wel wordt gespeeld, dan beperkt dat zich tot de familie hoogtij dagen zoals Kerst en Oudejaarsavond.

Het was dan ook een verrassing toen bleek, dat er in Makkum op een zeer behoorlijk competitieniveau wordt gespeeld. Makkum 1 speelt in de Eredivisie, Makkum 3 speelt in de Eerste klasse B en Makkum 2 speelt in de Tweede klasse D. De dart competitie wordt in twee delen gespeeld. De eerste helft is min of meer een ‘qualifying match'. De tweede helft bestaat uit de groep die speelt voor het kampioenschap/promotie en een groep die speelt om degradatie te voorkomen. De thuisbasis van de Makkumer Dart Club is sinds kort de Zwaan. Benieuwd hoe competitie dart er in het ‘echie’ uitziet trekken we dan ook op dinsdagavond naar de Zwaan, om met eigen ogen te zien hoe het er op een competitieavond aan toegaat. Zullen we een zaal vol bierdrinkende en joelende mensen betreden. Waar favorieten worden toegejuicht en tegenstanders uitgejoeld. Waar een ‘caller’ met fraaie uithalen ‘one hundred and eighty’ door de zaal schalt en waar de ‘mastercaller/Master of Ceremonies ’ de spelers het podium op roept?

Nou nee dus. Een serene rust is ook wat overdreven, maar publiek is er nauwelijks en roepen en joelen doen ze al helemaal niet.

De spelers zelf zorgen voor een ordentelijk verloop van de wedstrijden. Wat direct opvalt is, dat de mannen (deze avond was er één vrouwelijke speelster) heel knap kunnen rekenen. Ook hier begint men op 501, koppels Eredivisie 701, en moet men middels een ‘double’ uit. Op een bord naast het dartbord, overigens heel slim uitgelicht, houdt een van de spelers de stand bij. Het is dus wel goed te volgen voor toeschouwers. De wedstrijd zelf bestaat uit verschillende onderdelen. Er worden singles, koppels en een team(1001), of sologame gespeeld. Eredivisie klinkt wel indrukwekkend, maar is dat ook zo?

We vragen het aan een aantal spelers van Makkum 1. Ze hebben ons snel overtuigd. Deze avond is het ‘Ouwe vat 1’ de tegenstander. In dit team spelen darters die hun kunsten ook op landelijk en hoger niveau vertonen tot in de PDC en BDO. Tijdens het ingooien zag je dat dit inderdaad mannen waren die het spel zeer goed beheersen. Tweemaal op rij een 180, was voldoende om vast te stellen dat men wel was ingegooid en klaar was voor de game.

De wedstrijd van Makkum 1 tegen het ‘Oude Vat 1’ ging deze keer kansloos verloren. Ook Makkum 3 moet blijkbaar nog wennen aan de nieuwe speelgelegenheid, want ook zij gingen zwaar onderuit. Makkum 2 wist er een gelijkspel uit te slepen, maar daarmee kwamen ze niet los van de laatste plaats..

De spelers van Oude Vat 1 die de klus tegen Makkum moesten klaren.