Makkumer Belboei, Corona virus (Covid-19) gaat ook het leven in Makkum ontregelen.

Corona virus (Covid-19) gaat nu ook het leven in Makkum ontregelen.

van de redactie 20200311

Woensdag 1 juli 2020 Oké het is nog niet zoals voor maart 2020, maar we gaan wel steeds meer en sneller richting het oude normaal. Het valt de mensen steeds moeilijker om de regels in acht te houden, maar voorlopig leidt dat nog niet tot meer besmettingen. Voorlopig zal dit het laatste bericht zijn inzake het Covid-19 virus.

 

Dinsdag 19 mei 2020.

Vanaf 1 juni mag horeca open Restaurants en cafés mogen op 1 juni vanaf 12 uur in de middag open.
Er gelden wel regels:

Binnen


-Binnen mogen 30 gasten zijn.
-U moet reserveren.
-U moet aan een tafel zitten.
-Een medewerker vraagt u of u verkouden bent. Of koorts heeft.
-Heeft u deze klachten, dan moet u thuisblijven.
-U moet 1,5 meter afstand houden.

Buiten


-Op terrassen mogen meer dan 30 mensen zitten.
-Als er genoeg plaats is.
-U moet aan een tafel zitten.
-U moet 1,5 meter afstand houden van andere bezoekers.
-Mensen uit 1 huishouden, hoeven geen afstand te houden.

Vanaf 1 juni mogen bioscopen, theaters en concertzalen open U kunt naar de film, het theater of een concert.
Er gelden wel regels: identiek aan horeca bezoek.

Op 2 juni gaan de middelbare scholen open

Op 2 juni gaan middelbare scholen open.
-Het gaat om voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
-Leerlingen en leraren houden 1,5 meter afstand.
-Maar jongeren gaan nog niet allemaal tegelijk naar school.

Nieuws voor andere scholen
Op 8 juni gaan de basisscholen weer gewoon open.
-De buitenschoolse opvang ook.
-Alle kinderen gaan weer gewoon naar school en de opvang. Op 15 juni beginnen met mbo, het hbo en de universiteiten weer.

Ze gaan nog niet helemaal open.
-Ze beginnen met bijvoorbeeld examens en praktijklessen.

Vanaf 1 juni mondkapjes verplicht in openbaar vervoer
-In tram, bus, metro en trein moet u een mondkapje dragen.
-Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.
-U kunt een boete krijgen van € 95 als u het mondkapje niet draagt.
-Op stations en perrons is het mondkapje niet verplicht.
-Reis alleen met de bus, tram, metro en trein als het niet anders kan.
-Ga zo ver mogelijk uit elkaar zitten.
-Houd bij een halte of op een perron wel 1,5 meter afstand.

Woensdag 6 mei 2020. Het openbaar vervoer zal vanaf 1 juni weer volgens de dienstregeling rijden. Een 'niet-medisch' mondkapje is dan wel verplicht,omdat het lastig is 1,5 meter afstand te houden.Ook mag maar 40% van de plaatsen bezet zijn. Bronnen melden dat het kabinet dit straks bekendmaakt

Kappers en nagelstudio's mogen maandag 11 mei weer open, alleen op afspraak en als de klant geen klachten heeft.Ook sporten waarbij spelers geen contact maken,als tennis,golf en zwemmen,mogen weer.

Middelbare scholen gaan 1 juni open. Ook terrassen,restaurants en bioscopen kunnen dan onder voorwaarden open.Op 1 juli volgen campings en vakantieparken.

Dinsdag 21 april 2020. De Maatregelen zijn een klein beetje versoepeld. Met name voor de jonge kinderen is er weer ruimte om. weliswaar met bepwrkingen, weer naar school te gaan vanaf 11 mei

De basisscholen kunnen op 11 mei weer open.De kinderen op basisscholen gaan om te beginnen de helft van de tijd om en om naar school.Het speciaal basisonderwijs en de kinderopvang gaan helemaal open.

Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april weer in teamverband trainen in de openlucht,maar officiële wedstrijden zijn nog niet toegestaan.Ook kinderen tot 18 jaar krijgen meer sportruimte, maar wel met 1,5 meter afstand.

Voor contactberoepen,zoals kapper of masseur,worden de maatregelen voorlopig niet versoepeld. Mondhygiënisten en tandartsen mogen wel werken. Ook de horeca blijft nog dicht. Voor de meeste maatregelen geldt dat ze tot 20 mei worden verlengd. Ook mag er nog geen bezoek naar de verpleeghuizen.

Het verbod op evenementen wordt tot 1 september verlengd.Op plekken waar veel mensen zijn,zijn de risico's te groot op besmetting.

Dit zou dus betekenen dat ook alle 'Merkes' geen doorgang kunnen vinden en ook niet de PC, de Freule, het Skûtsjesilen, en héél veel andere zomer sctiviteiten.

De hele zomer geen strandvertier.....? De brandende vraag wordt: "hoe denkt de overheid dit vorm te geven". Een blijvend beroep doen op de welwillendheid?


 

Woensdag 1 april. Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.
Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

Maandag 23 maart - Alle samenkomsten in Nederland worden tot 1 juni verboden.De bovengrens van honderd personen verdwijnt. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 31 mei. Vanaf nu kunnen er boetes worden uitgedeeld als u zich niet aan de regels houdt. Minstens een afstand van 1,5 meter en vanaf 3 personen (en ze geen gezin zijn) geldt reeds het begrip samenkomst.

 

Als u ergen naar toe moet, of wilt, en u heeft symptomen van het coronavirus, neem dan altijd eerst telefonisch contact op. U hoort dan welke procedures gevolgd moeten worden!

 

Vrijdag 3 aprilEr is een nieuwe update vanuit het Súnhûs.
Mondzorg Makkum verleent in verband met het coronavirus enkel nog acute zorg. Voorlopig geldt dit tot en met 13 april.

 

Donderdag 2 april Ook het Cultureel Podium Makkum heeft alle geplande evenementen nu stil gelegd. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk activiteiten/evenementen door te schuiven naar het nieuwe seizoen. Eind augustus krijgt iedereen het programma 2020.2021 op de mat.

 

Maandag 30 maart De Avond4daagse gaat inderdaad voorlopig niet door.

Hoe de ontwikkelingen verder zullen gaan moeten wij ook nog afwachten, zo meldt ons Geertina Bijlsma, of het eerst uitgesteld wordt of dat het een jaar niet door gaat weten ze nu ook nog niet. Maar de lokale organisatie gaat er in eerste instantie vanuit dat het in Makkum een jaar wordt uitgesteld.
Mocht er later in het jaar toch nog iets gebeuren wat betreft de Avond4daagse, dan zal ik jullie op de hoogte stellen zo meldt Geertina.

 

Donderdag 26 maart Wat wel en niet duidelijk is. ...Lees verder...

 

Maandag 23 maart Update Gezondheidscenrtum Makkum. Persbericht Sûnhûs Makkum. ...Lees verder...

 

Zondag 22 maart Op diverse plaatsen wordt de avondvierdaagse 2020 nu al afgelast. Voor Makkum geldt dat zij de landelijke richtlijnen volgen en nu nog niet het besluit hebben hebben genomen om de avondvierdaagse dit jaar te schrappen. De avondvierdaagse staat in Makkum gepland voor 25, 26, 27 en 28 mei 2020.

 

Vrijdag 20 maart De gemeente Súdwest-Fryslân heeft een website geopend voor hulp aan ondernemers. Lees verder....

 

Dinsdag 17 maart 'Makkum 75 jaar vrij' stelt alle festiviteiten uit.

De openlucht muziektheatervoorstelling Sherry Brandy en alle andere festiviteiten die in Makkum georganiseerd zouden worden vanwege 75 jaar vrijheid zijn uitgesteld. Dit heeft de werkgroep 'Makkum75 jaar vrij' besloten naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom het Corona-virus. De organisatie. volgt hierin uiteraard de richtlijnen van het RIVM en de overheid.

Makkum 75 jaar vrij' spreekt niet van een afgelasting. Zo is het bijvoorbeeld wet de bedoeling dat Sherry Brandy opgevoerd gaat worden, maar over een nieuwe datum valt nu nog niets te zeggen. Zodra het mogelijk is, komt de werkgroep met nieuws. Entreekaarten voor de voorstelling moet men uiteraard bewaren.

 

Dinsdag 17 maart Het RIVM krijgt veel vragen over het coronavirus. Het is logisch, dat ze niet iedereen persoonlijk kunnen beantwoorden. Als je je ziek voelt en je klachten komen overeen met deze hieronder, dan moet je thuis uitzieken.

Heb je milde of lichte klachten? Je hoeft de huisarts niet te bellen. Blijf thuis om uit te zieken. Milde verkoudheidsklachten zijn:
•neusverkoudheid (veel niezen)
•loopneus
•niezen
•keelpijn
•lichte hoest
•verhoging tot 38,0 graden Celsius

- Vragen en antwoorden over COVID19: http://bit.ly/31RlkgT
- Vragen over je eigen gezondheid bel huisarts of GGD
- Andere vragen bel: 0800-1351 (8.00 - 20.00 uur) RIVM

 

Maandag 16 maart.Mondzorg Makkum verleent in verband met het coronavirus per direct alleen nog acute zorg. Wij zijn dagelijks bereikbaar op geldende openingstijden.
Onder acute zorg wordt verstaan:
- Trauma (ongevallen)
- Nabloeding na een behandeling
- Acute, heftige pijn
- Acute ontstekingen

 

Maandag 16 maart. Het idee dat alleen kwetsbare senioren risico lopen door het coronavirus klopt niet. Van de pakweg 70 corona-patiënten die nu in Nederland op de intensive care liggen, is ongeveer de helft jonger dan 50 jaar, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. (NOS nieuws update)

 

De Bibliotheek Makkum is voorlopig gesloten tot 6 april

 

Zondag 15 maart. Het gaat nu hard. De scholen in Nederland gaan maandag toch dicht. Het kabinet heeft daarnaast meer maatregelen getroffen in de corona-crisis, zo moeten horecazaken en sportclubs de deuren sluiten.

 

De voorstelling "Leks" op 14 maart van het Cultureel Podium Makkum gaat niet door. Er wordt een andere datum voor gezocht.

 

De Makkumer PubQuiz van vrijdag 20 maart gaat Niet door. Mogelijk volgt er een nieuwe datum, maar daar over is nog geen duidelijkheid.

 

Alle voorstellingen van Marthe en Mathilde door de taonieferieniging Skuzum gaan voorlopig niet door.

 

De Bingo van Buurtvereniging Trye yn Ien gaat a.s zaterdag niet door.

 

Vandaag zijn de eerste beslissingen genomen die het ‘sociale’ leven in Makkum behoorlijk gaan beïnvloeden.Na overleg is besloten dat er met ingang van vandaag niet langer meer in clubverband zal worden gebridged. Het bestuur van de B.C. Makkum heeft de competitie alsmede alle andere activiteiten rond bridge stil gelegd tot 'voorlopig' het einde van deze maand.

 

Het schijnt dat ook de Voetbal Vereniging Makkum alle trainingen en de komende wedstrijden heeft afgelast. Op de website van de vereniging staan hierover evenwel nog geen mededelingen. De bron is Facebook.

 

Het is meer dan waarschijnlijk, dat ook andere activiteiten en evenementen niet doorgaan.

De Makkumer Belboei probeert u zo goed mogelijk op de hoogte te houden middels deze pagina.