Makkumer Belboei, Wisselend beeld in recreatiesector: mensen moeten worden verleid.

Wisselend beeld in recreatiesector: mensen moeten worden verleid.

Persbericht Waterland Friesland

De coronacrisis zorgt voor een wisselend beeld in de recreatiesector van Zuidwest-Friesland. Een rondgang langs de leden van VVV Waterland van Friesland laat zien dat bij de ene ondernemer boekingen worden gecanceld of verplaatst en bij de andere juist de aanvragen weer op gang komen. VVV Waterland van Friesland en Merk Fryslân zijn ondertussen hard bezig met een nieuwe campagne. Daarmee moeten Friezen en Nederlanders worden verleid om op vakantie te gaan in de (eigen) provinsje Fryslân, zodra de maatregelen worden versoepeld.

Diverse ondernemers in Zuidwest-Friesland hebben het vanwege de coronacrisis al maandenlang behoorlijk zwaar. Bij sommigen zit de omzet nog maar op de helft van normaal. De verhuur van zeil- en motorjachten en sloepen lijkt nog wel goed te lopen, zoals de afgelopen weken het geval was bij Ottenhome in Heeg. Wel merken veel ondernemers dat het aantal boekingen weer voorzichtig aan het toenemen is. Maar alles staat of valt met de verdere maatregelen.

Terughoudend bij maken boeking
Want wanneer er bij de ondernemers in Zuidwest-Friesland boekingen voor de zomer binnenkomen, dan zijn de toeristen veelal nog erg terughoudend. “Voordat er wordt geboekt, worden er veel vragen gesteld”, vertelt Klazina Plantenga van Camping Recreatiecentrum Mounewetter in Witmarsum. “Mensen willen weten hoe het met de sanitaire voorzieningen zit, of het nabijgelegen zwembad open is en of de animatie doorgaat. Bijna iedereen vraagt naar de annuleringsvoorwaarden.”

Veel meer Nederlanders
Ook Otto Spoelstra van Aquacamping en Jachthaven De Rakken in Woudsend merkt dat mensen wachten met het nemen van een beslissing. “Er wordt gewacht voor Hemelvaart en Pinksteren, maar voor de zomer wordt er al wel voorzichtig geboekt. Dat zijn vooral Nederlanders die normaal gesproken naar de Middellandse Zee gaan. Het herstelt daardoor nu wel enigszins, maar het aantal boekingen loopt nog flink achter op voorgaande jaren.” Als de sanitaire gebouwen weer open mogen voor Hemelvaart, dan is volgens Spoelstra de schade nog te overzien. Bij de Friese Meren Villa’s in Delfstrahuizen hebben vooral veel Duitse gasten geannuleerd. De villa’s zijn voor de zomer al wel bijna volledig geboekt: door eveneens Nederlanders.

Kleinschalig blijkt in trek
Bij VVV Waterland van Friesland valt het op dat er steeds meer boekingen binnenkomen via verhuur.waterlandvanfriesland.nl. Hierbij gaat het om de verhuur van vakantiehuisjes van voornamelijk particulieren. Het kleinschalige vakantiepark Syperda in Gaastmeer is voor de zomervakantie eveneens helemaal volgeboekt. Camping De Bearshoeke in Oudega krijgt op zijn beurt steeds meer aanvragen en boekingen binnen. Mensen kunnen daar een mobiel toilet huren en gebruikmaken van de koude buitendouches. Daarmee lijkt het of toeristen voornamelijk de kleinschalige locaties uitzoeken waarbij het makkelijker is om de 1,5 meter afstand te bewaren.

Musea bereiden zich voor
De musea in de regio Zuidwest-Friesland, bij wie de deuren helemaal zijn gesloten, hopen zo snel mogelijk weer open te kunnen. Peter Miedema, directeur van het Jopie Huisman museum in Workum, geeft aan dat dat ook kan. Binnen zijn museum is er alle ruimte om bezoekers veilig te kunnen ontvangen. Bij het Fries Scheepvaart Museum ligt eveneens het plan al klaar om weer open te gaan. “We geven straks maximaal dertig audiotours per keer uit”, legt directeur Meindert Seffinga uit. Ons museum is 2.700 vierkante meter en met dat aantal kan iedereen voldoende afstand houden.

Ondersteuning en extra campagne
VVV Waterland van Friesland probeert de ondernemers zoveel mogelijk te ondersteunen in deze tijd. Op www.waterlandvanfriesland.nl kunnen de leden onder meer laten zien hoe er bij hen veilig kan worden gerecreëerd. VVV Waterland van Friesland is daarnaast met Merk Fryslân druk bezig om met een extra campagne te komen zodra de maatregelen worden versoepeld.

Gastvrij, ruim en veilig Friesland
“We willen laten zien dat een zomervakantie in Zuidwest Friesland ontzettend inspirerend kan zijn”, zegt Floriaan Zwart, directeur VVV Waterland van Friesland. “We zien uit de cijfers van boekingssites dat het aantal reserveringen in eigen land met 40 procent is gestegen. Vooral de provincies Gelderland, Zeeland, Overijssel, Noord-Holland en Limburg zijn populair. In dit rijtje moet natuurlijk ook (Zuidwest) Friesland komen te staan. Waterland van Friesland is heel gastvrij en biedt veel ruimte om veilig te genieten deze zomer. Altijd al, maar helemaal nu we door de wereldwijde lockdowns niet over de grens kunnen reizen.”

Over VVV Waterland van Friesland
VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest-Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zeventien VVV-kantoren. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Een groot aantal recreatieve bedrijven is actief aangehaakt bij VVV Waterland van Friesland om Zuidwest-Friesland verder op de kaart te zetten.