Makkumer Belboei, Wie herinnert zich waar de motor, waarop dit echtpaar zit, gebleven is.

Wie herinnert zich waar de motor, waarop dit echtpaar zit, gebleven is.

Johan Swieringa 20200824

Enige weken geleden werd ondergetekende gebeld door Okke de Boer, voorheen woonachtig te Makkum. Aangezien ik voorzitter ben van de Norton club Nederland en een kennis van Okke, was zijn vraag helder.

Tsjalke S. de Witte en Foekje de Boer(?). Hij wilde namelijk graag weten of iemand deze Norton herkend. Het duo op de motor was een oom en tante van Okke de Boer en zij emigreerden in 1949 als echtpaar naar Australië. De man in kwestie was Tsjalke S. de Witte, gewoond hebbende in Gaast, Boerestreek 22. De mooie jongedame achterop de motor heette Foekje. Vermoedelijk was de achternaam van zijn vrouw de Boer, mogelijk gerelateerd aan de ouders van Okke, namelijk Onke en Pietsie de Boer woonachtig in Skuzum.

Tsjalke zijn vader, Sijtze Tj. De Witte woonachtig op hetzelfde adres, schreef op 21 oktober 1949, deze Norton 1 cilinder 500 cc type 16 H zijklepper over op naam van zijn zoon. Inmiddels zijn oom Tsjalke en tante Foekje helaas overleden, maar familieleden in Australië zijn erg benieuwd of de motor nog in iemand zijn bezit is. Sterker nog als de motor nog bestaat wil men zelfs overkomen naar Nederland voor een fotosessie. Op het voorspatbord is het Friese nummerbewijs B-37577 te zien.

Reageren?
Johan Swieringa (telefonisch te bereiken op 0517-234253 of email: johan.swieringa@gmail.com)