Makkumer Belboei, Friese campagne ‘modder op de weg’ van start in It Heidenskip

Friese campagne ‘modder op de weg’ van start in It Heidenskip

Gemeente nieuws 20200924

Op woensdagmiddag 23 september ging de Friese campagne ‘modder op de weg’ van start. Wethouder Mirjam Bakker van de gemeente Súdwest-Fryslân onthulde het eerste spandoek van de campagne bij loonwerkbedrijf Gebr. Buma B.V. in It Heidenskip. 

Het doel van de moddercampagne is om weggebruikers te waarschuwen voor modder op de weg en de gevaren daarvan. Daarnaast heeft de campagne ook als doel agrariërs te laten weten wat zij moeten doen als er modder op de weg terecht is gekomen. Dat is extra belangrijk nu de oogsttijd er weer aan komt.  

 

Oogsttijd betekent dat er dikwijls grote landbouwvoertuigen op de weg te vinden zijn, die na hun oogst nog wel eens modder mee de weg op nemen. Dit kan gladheid veroorzaken, vooral in combinatie met regen. Daardoor kunnen er gevaarlijke situaties op de weg ontstaan. Om ongelukken te voorkomen, voert het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) ook dit jaar de moddercampagne. 

 

Folder 'modder op de weg'
Het ROF wijst weggebruikers op het gevaar door middel van spandoeken langs de weg, advertenties, posters en een radiospot op Omrop Fryslân. Daarnaast stelt het ROF de folder ‘Modder op de weg’ beschikbaar voor bestuurders van landbouwvoertuigen. Daarin staat wat ze moeten doen als ze modder op de weg hebben achtergelaten. De folder is verspreid via het blad Nieuwe Oogst, Friese gemeenten en landbouworganisaties zoals LTO en CUMELA Nederland. 

Download de folder