Makkumer Belboei, Om e Toerwedstrijd.

Om e Toerwedstrijd.

Rob de Boer 20201004

Op zaterdagmiddag 3 oktober is voor de 11e keer de jaarlijkse Om ‘e Toer wedstrijd gevist, gesponsord door café het Wapen van Baarderadeel en georganiseerd door de wedstrijdcommissie van HSV de Deinende Dobber. De wedstrijd wordt jaarlijks gehouden in de Jorwerder vaart in en rondom Jorwerd en er wordt gevist met de vrije hengel op gewicht.

Ruud de Boer, winnaar van de wedstrijd (foto: Rob den Boer)

De wedstrijd wordt jaarlijks gehouden in de Jorwerder vaart in en rondom Jorwerd en er wordt gevist met de vrije hengel op gewicht. Omdat de Jorwerdervaart vrijwel geheel is dichtgegroeid met waterplanten, is uitgeweken naar de Mantgumervaart bij de Wjukken te Mantgum. Dat dit een goed alternatief is, blijkt wel uit de vangsten.

Het was grijs, bewolkt en donker weer met af en toe een paar spetters. Rob den Boer ving als eerste een dikke brasem, maar werd even later al snel ingehaald door Ruud de Boer en Siem Vos, die de ene brasem na de andere uit het water hengelden. Af en toe werden er ook bonusvissen gevangen, zoals Albert Abbink, die een giebel van 40 cm ving. Om 17.00 uur werd de wedstrijd beëindigd, het was inmiddels stevig begonnen te regenen. Omdat er regelmatig een grote brasem werd gevangen, waren er voldoende grote vissen om voor de grootste vis-prijs in aanmerking te komen. Na zorgvuldig meten was de grootste vis uiteindelijk voor Siem Vos met 50,7 cm. 

Na afloop was de prijsuitreiking in café Het Wapen van Baarderadeel, waarbij ook nog drie prijzen werden verloot op steknummer. De prijzen bestonden uit pakketten die samengesteld waren door bakkerij Sybesma uit Mantgum. Er kon teruggekeken worden op een zeer geslaagde wedstrijd. De uitslag was als volgt:

1) Ruud de Boer, 8.300 gram
2) Siem Vos, 7.650 gram
3) Albert Abbink, 5.800 gram
4) Ruud Roelvink, 2.480 gram
5) Rob den Boer, 2.170 gram
6) Wil Bakker, 575 gram