Makkumer Belboei, Horeca opnieuw in 'lockdown'

Lekker vaak "Mens erger je niet' spelen

Redactie 20201014

Op 28 september kwam het eerste bericht. Helaas, oplopende besmettingscijfers en ook de opnames in ziekenhuizen stijgen. Het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd. De groepsgrootte moet weer terug naar maximaal 30 personen. Er komt een advies om in de publieke ruimtes mondkapjes te dragen en de horeca moet om 22:00 uur de deur sluiten. Na 21:00 uur mogen er geen nieuwe gasten binnen worden gelaten en maximaal vier personen mogen aan één tafel.

De Zwaan in Makkum sluit de deuren met een boodschap die we ter harte moeten nemen.

Het gevolg ook goed georganiseerde evenementen zoals bijvoorbeeld de bridge zittingen moesten weer stoppen. Althans in die bedrijven die ook een horecafunctie hebben. Ondanks dat iedereen de aanpassingen ingevoerd had die het RIVM  had voorgesteld, maar het mocht niet baten. In Hotels kan dit bridge min of meer ongestoord doorgaan. Wel mag daar de groepsgrootte niet groter zijn dan 30 personen, maar verder nauwelijks belemmeringen. 

De grote steden voorop en later ook en meer op andere plekken laten echter nog steeds stijgende cijfers zien. De reguliere zorg moet worden afgeschaald en de opnames in verband met covid-19 blijven stijgen. Daarom volgen op 13 oktober, gisteren weer strengere maatregelen. 

De meest ingrijpende is ongetwijfeld, dat de horeca, de café gerelateerde horeca dus, weer volledig moet sluiten.  Voorlopig voor... Niemand weet het. De reden is dezelfde. De groep met besmettingen blijft stijgen en dit zijn nu vooral jongere mensen, die het niet zo nauw nemen met de belangrijkste maatregel. Hou afstand. Vooral in de café's gaat het dus blijkbaar mis. Althans dat is de boodschap nu.

De nieuwe maatregelen moet een rem zetten op het sociaal verkeer. De verplaatsingen van mensen moeten naar beneden. Het is vast en zeker waar, dat dit het meeste effect zal hebben. Maar dat daarom ook die activiteiten die alle gewenste maatregelen hebben getroffen moeten stoppen valt steeds minder te accepteren. Vooral om dat het op andere plaatsen in exact de zelfde ‘settingen’ wel door mag gaan. Hoelang houdt de overheid de geest in de fles. Hoe kan het dat Nederland nu in de top 3 van Europa zit en dat het hier erger is dan in het Amerika van Trump, die er 'in den beginne' lak aanhad. Waarom nu pas een routekaart. 

Maar als het gedrag van een minister, die de verantwoordelijkheid voor dit beleid draagt, wordt afgedaan als een onhandigheidje, dan zal de urgentie in Den Haag meer met de mond worden beleden dan met daden.

Vanavond om 22:00 uur is het weer zover. De deuren gaan en blijven voorlopig weer dicht. Maar lekker vaak "Mens erger je niet' spelen denk ik.