Makkumer Belboei Oproep – Gevraagd - Gezocht.

Oproep – Gevraagd - Gezocht

...werken aan het archief van de IJsvereniging Makkum...

Remko de Jong

Het stemmen ligt achter ons en hopelijk binnenkort ook de ons nog steeds in z`n greep houdende Covid-19. Maar ook alle nare dingen/tijden hebben soms een positieve kant. Zo ben ik al een enige maanden bezig om de handgeschreven archieven vanaf 1864 – 1896 en van 1924 tot heden van de ijsver. uit te pluizen en te lezen (mooi tijd voor). Van 1924 tot 1970 heb ik al herschreven en gedigitaliseerd.

 

De oude handgeschreven teksten ontcijferen.....

 

Vaak letter voor letter ontcijferen of met een vergrootglas proberen te lezen wat er toen is geschreven met een mooie kroontjespen (vulpen) en uitgelopen inkt. Geschreven in een toen (en nog) heel mooi handschrift, soms onleesbaar en net zo vaak met moeite leesbaar. Geschreven door mensen zoals jij en ik….. gewone mensen met een gewoon beroep, gewoon werk maar die zich in hun vrije tijd vrijwillig inzetten voor wat dan ook. Zo ook de mensen die in deze vereniging zitten of hebben gezeten.

 

Vele die ik nog persoonlijk heb gekend maar niet meer onder ons zijn en van de ander wel van gehoord maar verder geen idee. Bij het uitpluizen en ontcijferen van een niet meer leesbaar oud krantenartikel, zoek ik op het internet naar krantenartikelen waar de namen die bij een wedstrijd horen staan, omdat ze in de verslagen horen te staan. En 99% van die keren lukt dat ook. Ik schrijf alles letter voor letter over en in gedachten ben ik bij iedere bestuur of ledenvergadering aanwezig en krijg ik een voorstelling hoe die persoon eruit zag en schrijf het verslag op…… maar nu op de computer mooi digitaal maar wel in een oud lettertype, voor een ieder leesbaar.

 

En over wat er ook nu allemaal gebeurd met de ijsvereniging. als er ijs ligt en er verslagen van te maken en het toevoegen van een foto of foto`s. Belangrijk? Nee nu niet…..of juist wel? 

 

 

 

Over een honderd jaar als ook ik er niet meer ben dat ze dan de verslagen kunnen lezen van wat er toen en toen op en rond het ijs gebeurde lijkt mij geweldig, net zo geweldig als ik het nu vind om dit uit te pluizen en letter voor letter aan de pc toe te vertrouwen. Ik weet na een verslag niet meer wat er gebeurd is, totdat ik het dan digitaal nalees en op fouten controleer. Ik bedoel fouten zijn fouten, ik schrijf alles 1 op 1 over; is er een woord doorgestreept dan wordt hij bij mij ook doorgestreept. Een spellingfout gaat ook mee, net als een afkorting wat officieel geen afkorting is. Alles gaat mee. Het zijn 1 op 1 verslagen maar dan digitaal. MACHTIG.

 

Het meest moeilijke zijn de namen van personen in de verslagen na wedstrijden die in een oud handschrift in het Fries zijn en waarschijnlijk ook nog in oud Fries zijn geschreven. Zijn er krantenartikelen van? Even op het internet kijken. Ja, er is wat over geschreven en dan heb je de namen ook. Of in het bijna niet meer gesproken c.q. geschreven “Makkumer Fries”. Die bewaar ik even voor later. Maar ook de trieste verhalen over dat een wedstrijd niet gehouden (uitgesteld) word omdat er net buiten Makkum de dag ervoor een tragisch ongeval in een familie voorkomt. Het is dus niet alleen maar leuk.

 

Maar kun jij oud Fries en een oud handschrift lezen en lijkt het je leuk om dit over te zetten naar digitaal? Ik kopieer het „met liefde en mail het naar je toe. Is je Pake of vader (want vroeger was het een mannen wereld) en later ook de moeders of u Beppes of een ander familielid ooit tot erelid van de ijsver benoemd en heb je daar nog iets van? Een foto, een getuigschrift of wat dan ook, geef het even door.

Originele handgeschreven verslagen

 

Is er iemand in de familie die ook in het bestuur heeft gezeten en die persoon staat niet op de lijst, ook dat zou ik graag willen hebben ( met evetueel geboorte en overlijdens datum) ook de functie die er door je naaste vervuld werd van Voorzitter, 2e Voorzitter, Secretaris, 2e Secretaris, Penningmeester, Bode, 2e Bode, Baancommissaris, Baanveger of algemeen Bestuurslid geef het even door. Zijn er ook nog mensen die nog iets voor het archief hebben? Van nu en zéker van vroeger; stempelkaarten, medailles, foto`s of wat dan ook ik heb er wel belangstelling voor. Maar vooral bij een pasfoto of portretfoto van oud bestuursleden heb ik belang. Je mag het opsturen per mail naar iisklubmakkum@gmail.com of scannen en bezorgen op Estrikwerk 18. Help jij mij aan de ontbrekende gegevens? Want ook het nu word later vroeger. Bedankt voor jou hulp of medewerking. Remko de Jong Secretaris „IJsclub Makkum"

Help jij mij aan de ontbrekende gegevens?

Want ook het nu word later vroeger.

Bedankt voor jou hulp of medewerking.

Remko de Jong

Secretaris „IJsclub Makkum”

Tel: 231423