Makkumer Belboei Bibliotheek Makkum Lezing over houtenbotenbouwers

Lezing over houtenbotenbouwers

In de Bibliotheek Makkum

Klaas Smit

Op woensdagavond 27 oktober om 19.30 uur organiseert de bibliotheek in Makkum voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie weer een lezing. “We zijn zeer blij dat we na zo’n lange tijd weer activiteiten kunnen organiseren,” vertelt Pleunie Oostenveld,  (jeugd)bibliothecaris in Makkum. “We starten onze lezingencyclus met een typisch Fries onderwerp, het vak van houten boten bouwen.”

Omslag van het boek Houtenbotenbouwers van Klaas Smit uit Witmarsum

 

Klaas Smit uit Witmarsum schreef in 2020 het boek Houtenbotenbouwers, tien werfbazen over hun vakmanschap. Hij heeft uitgebreid met al die werfbazen gesproken en hun verhalen vastgelegd. Waarom is het zo mooi om houten boten te bouwen en te restaureren? Wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe houd je dit werk een leven lang vol? Wat waren bijzondere momenten? Openhartig vertelden de bouwers over hun werk, over hun leven. In het boek komen de werfbazen Bein Brandsma, Ed Jansma, Ivor van Klink, Henk van der Meulen, Martijn Perdijk, Pier Piersma, Peter Schouten, Jan en Jeroen Schreur en Roelof van der Werff aan het woord.

 

Dompel je onder in de geur van hout, de houtspaanders en de houtkrullen en vergaap je aan de glimmende rond- en platbodemjachten die de werfbazen uit hun handen laten komen. “Klaas zeilt al meer dan veertig jaar in rond- en platbodems en heeft grote bewondering voor het vakmanschap van de botenbouwers,” gaat Pleunie verder. “Hij geeft je tijdens de lezing, aan de hand van vele foto’s, een kijkje in de keuken van de werven en de wereld van rond- en platbodemjachten. Laat je verbazen en ontdek hoe deze vakmannen een boom veranderen in een prachtig houten jacht.”

 

Wil je deze lezing bijwonen, reserveer dan voor 23 oktober je plaats in de plaatselijke bibliotheek of op www.bmf.nl/ativiteiten.nl. De toegang is gratis en de koffie staat klaar. Op deze lezing zijn de dan geldende coronaregels van de overheid van toepassing. Je wordt daar voorafgaand aan de lezing over geïnformeerd.

 

Lezing Houtenbotenbouwers: 27 oktober 2021 om 19.30 uur, Bibliotheek Makkum, Kerkstraat 14, 8754 CS Makkum.