Makkumer Belboei Wel woorden, geen daden

Wel woorden, geen daden

Bericht van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland

Redactie

U kunt ook uw spouwmuur, gevel, vloer of dak laten isoleren. Of dubbel glas nemen. Dat zijn de grotere investeringen. Isolatie van de spouwmuren van een hoekwoning kost bijvoorbeeld zo’n € 2.000. De jaarlijkse besparing op de energierekening is dan € 550. 

Mooi zou je denken. Dat wil ik ook.

Mooi niet kom je dan achter.

Je bent namelijk verplicht om minimaal twee onderdelen uit te voeren. Bijvoorbeeld isoleren vloer en spouwmuur, of spouwmuur en dak. Je mag ook kiezen voor een isolatie onderdeel, bijvoorbeeld spouwmuur en een warmtepomp/zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Zo op het oog allemaal niet onaardig. Laten we de opties eens bekijken....

 

Dat laatste aansluiting op een warmtenet zal voor heel veel Nederlanders nu niet en nog heel lang niet gaan gelden. In de buurt van industrie is restwarmte bij de productie een mogelijkheid. Misschien woont u in de nabijheid van een datacenter. Er wordt absoluut aan gewerkt, maar voor gewone huishoudens id het nog de ver van hun bed show, wat het Microsoft data center in de kop van Noord-Holland zou in potentie twee miljoen woningen kunnen verwarmen, maar voorlopig vliegt het de lucht in. Dus zelfs al woon je in de buurt ban zo'n bedrijf, dan is aansluiting op een warmtenet niet een 123tje.

 

Oké. Kiezen voor een warmte pomp op basis van warmte uit grondwater dan. Daarnaast moet het ter plaatse maar mogen en de kosten liegen er niet om. 

Een investering van rond de vijftienduizend euro is zo'n beetje de basis. Je krijgt dan nog wel subsidie. Ook moet je een proefboring laten doen zo'n vierduizend euro en vervolgens heb je een vergunning nodig en ook die brengt kosten met zich mee. Kortom voor de doorsnee huishouding ook geen optie. Recentelijk komt ook nog naar voren dat het op pompen van warm water uit diepe lagen heeft ook vervelende bijwerkingen, onder anderen vervuiling van grondwater wat in het kader van verduurzaming nou weer net niet gewenst is. De Inspectie Leefomgeving en Transport is behoorlijk bezorgd over nalatigheid bij het boren en het naderhand afdichten van de boorgaten.

 

De zonneboiler. Op je dak moet ruimte zijn voor een zonnecollector. Een pré is een dak op het zuiden, Helaas maar dat gaat voor heel veel huizen nu weer net niet op. Er moet ruimte zijn voor een voorraadvat en de zonneboiler moet aangesloten kunnen worden op de bestaande CV-ketel. en beetje sneu als je al gewone zonnepanelen op dak hbt liggen, want die vragen ook ruimte en liggen als dat kan ook al gericht op het zuiden. Maar goed als het allemaal kan is dit een optie. Een berekening van Milieu Centraal toont bij gemiddeld waterverbruik aan, dat bij een tweepersoons huishouden de jaarlijkse besparing zo rond de honderd euro ligt. Met de recente stijging van de energiekosten is hier nog geen rekening gehouden, dus dit zal momenteel iets gunstiger liggen. Maar met een eenmalige investering van rond de 2.500 euro en een subsidie van rond de 600 euro gaat het toch een kleine 19 jaar duren om alleen de investering terug te verdienen. 

 

 

Tenslotte de isolatie. Volgens de website van de overheid kan bij een investering van zo'n 2.000 euro jaarlijks een besparing worden gerealiseerd van 550 euro. Kijk dat is andere taal. Een terugverdien tijd van minder dan vijf jaar. En dat bij een relatief lage investering, minder dan de zonneboiler en met een veel hoger rendement. Dit wil iedereen waarschijnlijk wel, maar niet iedereen heeft voldoende financiële reserves. Ook daarvoor zijn behoorlijk aantrekkelijke financieringsmogelijkheden. Isoleren zal qua kosten voor veel mensen in aanmerking komen, zeker ook omdat er subsidie op zit. Kijk even op Google en de advertenties en aanbiedingen vliegen je om de oren. 

 

Ook u kunt bijdragen aan de verduurzaming, mits u wel nog een tweede onderdeel weet te vinden. U was ooit zo onnozel om zelf uw zolder te isoleren en ook dubbelglas in de ramen te plaatsen. Nu blijven enkel de spouwmuur- en vloerisolatie nog over. Helaas vloerisolatie is in uw geval niet mogelijk. De kruipruimte is te laag. Einde oefening dus. Althans wanneer u de subsidie nodig heeft om de zaak rond te breien. Want nu moet u het volle pond betalen voor de spouwmuurisolatie.

 

Ja we willen graag dat u mee helpt om in Nederland minder energie te verspillen, maar nee u helpen we niet. Wel woorden, geen daden.