Makkumer Belboei ‘Tulpenbollen, lucht dus’, of toch…. Cryptovaluta een jaar later

‘Tulpenbollen, lucht dus’, of toch…. Cryptovaluta een jaar later

…..In april vorig jaar publiceerden we een tweetal artikelen over cryptocurrency…...

Redactie

Deel 3 - Op dat moment, april 2021, was cryptocurrency, bitcoin, etherum, Ada, Doge etc etc ‘booming’.


Het ging evenwel al snel bergafwaarts. Wat het bleef zakken, wat het accellereerde sneller als Max Verstappen, maar wel naar beneden en op 20 juli 2021 was de waarde van de bitcoin gehalveerd.

Vanaf dat moment ging de waarde toch weer stijgen aanvankelijk snel, maar er kwam al gauw een periode waarin het niet duidelijk was welke kant het op zou gaan. In het midden van september zakte de bitcoin opnieuw weg en verloor in 14 dagen 10.000 dollar.

Bitcoin hoe betrouwbaar is cryptocurrency, ofBitcoin hoe betrouwbaar is cryptocurrency, of

 

De voornaamste reden die werd genoemd was de verwachting dat de rente omhoog zou gaan, wat ook is gebeurd, maar ook de onzekerheid over de betrouwbaarheid, doordat een land als China het ‘minen’ ging verbieden.

De aankondiging door President Nayib Bukele van El Salvador in september 2021 dat bitcoin een wettig betaalmiddel werd in zijn land deed de bitcoin blijkbaar goed, want vanaf dat moment zagen we weer een hele, hele fraaie stijging tot ruim 58.000 dollar in november vorig jaar. 

 

Je raadt het al. Winstnemingen, waarschuwingen van overheden en meer ‘tulpenbollen’ scenario’s deden bitcoin en daarmee alle cryptomunten weer razendsnel in waarde dalen. Rond 20 januari naar een dieptepunt van 31.000 dollar.

 

Nu tegen het einde van maart 2022 is er weer sprake van een stijging. Zodra de koers even een sprong omhoog maakt volgen er direct weer correcties, maar sinds januari is bitcoin toch weer met 8000 dollar gestegen.

cryptocurrency financiert nu oorlogstuigcryptocurrency financiert nu oorlogstuig

 

Vorige week woensdag schreef de Oekraïense president Volodimir Zelenski geschiedenis: hij ondertekende een wetsvoorstel om de crypto-industrie in het land te legaliseren. De handtekening van Zelenski is volgens een verklaring van het Ministerie van Digitale Zaken een “belangrijke stap bij het uit de schaduw halen van de cryptomarkt om een legale markt voor digitale middelen in Oekraïne op te bouwen.” Het wetsvoorstel over de cryptomarkt lag sinds september 2021 (El Salvador) op goedkeuring te wachten.


Op dit moment, na oproepen van Oekraïense ambtenaren om cryptovaluta te doneren is de crypromarkt voor Oekraïne zeker belangrijk geworden. Binnen enkele dagen werd een bedrag ter hoogte van bijna 10 miljoen euro opgehaald. Sindsdien is meer dan 90 miljoen euro aan cryptovaluta opgehaald via het cryptofonds van Chobanian(oprichter van de Oekraïense cryptobeurs Kuna). Dit fonds ondersteunt nu volledig het Oekraïense leger. Chobanian verwacht dat crypto's de toekomst hebben in Oekraïne, mits het land de oorlog weet te winnen.

 

Voor Oekraïne is crypto valuta dus ‘real world’, in El Salvador gaat het minder voortvarend. Een belangrijke reden daar is, dat de bevolking van El Salvador veel minder ingevoerd is in de materie dan de mensen in Oekraïne. Ook beschikt 70% van de bevolking in El Salvador niet over internet. En dat is een must!

 

 

En dan de rest van de wereld?

In China gaat volgens nieuwsbron cnbc.com ‘ondergronds’ gewoon door. 

Bij investeerders lijken ook financiële belangen anders dan directe verrijking een argument te worden. Kenners merkten al dat investeerders sinds de inval van Rusland in Oekraïne meer geld in de cryptosector willen steken, omdat ze denken dat de cryptosector minder last zal hebben van sancties. Investeerders zoeken ook hun heil in crypto's omdat die, anders dan bijvoorbeeld obligaties en vastgoed, niet getroffen worden door bijvoorbeeld renteverhogingen. 

Donaties in cryptovaluta zoals nu voor Oekraïne worden populair omdat de crypto's minder geraakt zouden worden door geopolitieke of macro-economische factoren. Dan gaat het bijvoorbeeld om de afwaardering van een munt door inflatie. Ook kunnen de donaties in vergelijking met banktransacties relatief snel worden overgemaakt.

 

En dan onze portefeuille. Wat heeft die in dit jaar gedaan. Aanvankelijk hadden we duizelingwekkende waarde stijgingen in percentages. Maar nu je dit artikel hebt gelezen begrijp je dat ook de waarde dalingen in dezelfde vaart over ons heen kwamen. Toch is de investering goed geweest. Want op dit moment kunnen we na een jaar een rendement van 16% noteren.