Ruim 100.000 oude krantenpagina’s uit Súdwest-Fryslân online doorzoekbaar, Makkumer Belboei

Ruim 100.000 oude krantenpagina’s uit Súdwest-Fryslân online doorzoekbaar

Persbericht Makkum 06-07-2022

Het Gemeentearchief Súdwest-Fryslân heeft een groot aantal kranten uit de regio over de periode 1846-1961 gedigitaliseerd. Ruim 100.000 pagina’s met artikelen, nieuwsberichten, advertenties, familieberichten en feuilletons uit het Bolswards Nieuwsblad, het Sneeker Nieuwsblad en de Friso zijn te raadplegen en te doorzoeken op www.detiid.nl. “Hiermee is na het digitaliseren van bevolkingsgegevens een volgende stap gezet in het voor het brede publiek (online) toegankelijk maken van de geschiedenis van Súdwest-Fryslân,” geeft wethouder Petra van den Akker aan. 

Met deze digitaliseringsslag is een project afgerond waarvoor geld beschikbaar is gesteld. De wens is om het project een vervolg te geven en ook de kranten van 1962 tot 1995 te digitaliseren. 

 

 

Bolswards Nieuwsblad

De Bolswardsche Courant werd tussen 1862 en 1926 uitgegeven door drukkerij Kuperus en daarna een jaar door uitgever J. Mulder. A.J. Osinga nam de krant in 1927 over van Mulder, waarna de krant omgedoopt werd tot ‘De Jongs Nieuwsblad’ en gecombineerd met de Bolswardsche Courant en Wonseradeel. De Duitse bezetter verbood de krant, waardoor Osinga samen met het Sneeker Nieuwsblad verder moest gaan onder de titel Westergoo. Na de oorlog ging Osinga onder de oude naam verder maar omdat hij een nieuwe start wilde maken, doopte hij de krant om tot de huidige naam Bolswards Nieuwsblad.

 

Sneeker Nieuwsblad

Het Sneeker Nieuwsblad verschijnt sinds 3 september 1946. De uitgave is een gedwongen samensmelting van Drijfhout's Nieuwsblad, Nieuwe Sneeker Courant (algemeen advertentieblad voor Sneek en omstreken) en Sneeker Courant (jaren 20-1941). Ook ging het blad samen met De Jong's Nieuwsblad, dit werd ten dele voortgezet als Westergoo. In 1953 werd de jaargangnummering overgenomen van de in 1846 opgerichte Sneeker Courant.

 

Friso

De allereerste Friso dateert van 29 maart 1871. Uitgever was Hessel Brandenburgh jr. Yme Kuipers zette het bedrijf voort onder dezelfde naam. In 1901 wordt de zaak overgedaan aan boekhandelaar Bauke Gaastra, waardoor de Friso tot 1906 verdween. Ook in de oorlogsjaren verscheen de Friso niet. Na het overlijden van Gaastra zette zijn weduwe de boekhandel door en werd de drukkerij met de Friso overgedaan aan Hendrik Hunia en Bauke Kemker.