'/head>
Nieuwe cyberdreigingen, Makkumer Belboei

Nieuwe cyberdreigingen

praktische beveiligingstips in het digitale tijdperk

Redactie avdw Makkum 21-05-2025

Cybercriminaliteit heeft directe gevolgen voor slachtoffers: financiële verliezen, identiteitsdiefstal en verstoring van bedrijfsprocessen. Bedrijven kunnen klantgegevens verliezen, wat reputatieschade veroorzaakt. Individuen raken bankrekeningen kwijt of worden gechanteerd. Ook overheden zijn kwetsbaar, met risico op ontwrichting van vitale systemen. De digitale dreiging groeit razendsnel en raakt iedereen.

Nieuwe dreigingen in het digitale landschap

De cyberwereld evolueert continu, en computergebruikers vormen steeds vaker het doelwit van aanvallen zoals ransomware en phishing. Daarnaast vormen slimme apparaten via het Internet of Things (IoT) nieuwe beveiligingsrisico’s, terwijl social engineering via sociale media steeds geraffineerder wordt. Gegevenslekken door zwakke wachtwoorden, malware via e-mail of geïnfecteerde downloads en datalekken door onbeveiligde netwerken vormen een voortdurende bedreiging. Ook vormen zero-day kwetsbaarheden en fysieke inbraakrisico’s extra zorgen voor gebruikers.

Beveiligingstips: Hoe te beschermen

Om je digitale veiligheid optimaal te waarborgen, is het belangrijk om sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken. Beheer deze wachtwoorden bij voorkeur met een betrouwbare wachtwoordmanager. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig software-updates installeert, zodat eventuele beveiligingslekken snel worden gedicht. Houd je antivirus- en anti-malwareprogramma’s altijd up-to-date en voer regelmatig scans uit om kwaadaardige software te detecteren en te verwijderen. Echt wachtwoorden in een boekje of op een stukje papier op het prikbord zijn echt niet meer van deze tijd. En het overkomt mij echt niet is wel heel diep de kop in het zand steken. Er zijn meerder goede wachtwoordmanagers. Bijvoorbeeld LassPass, of NordPass.

 

Voor extra beveiliging kun je waar mogelijk twee-factor-authenticatie (2FA) inschakelen. Dit maakt het voor anderen veel moeilijker om toegang te krijgen tot je accounts. Beveilig je Wi-Fi-netwerk met WPA3 of WPA2 en kies een sterk wachtwoord. Gebruik bovendien een VPN wanneer je op afstand verbinding maakt met het internet, zodat je gegevens veilig blijven tijdens het surfen. Gebruik in ieder geval geen gratis wi-fi op campings, restaurants, of in hotels om vertrouwelijke zaken als bankrekeningen te benaderen. Bijvoorbeeld Google Authenticator.

 

Wees voorzichtig met e-mails en links: open geen verdachte berichten en klik niet op onbekende of verdachte links. Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden op externe of cloud-servers en bewaar deze back-ups offline, zodat je ze kunt herstellen in geval van een incident. Beperk fysieke toegang tot je belangrijke apparatuur en documenten door deze op een veilige plek te bewaren. Kijk bij e-mail van banken en overheden altijd naar de afzender. Op het scherm kan het de KVK, Rabobank of de ING lijken, maar het e-mail adres toont dan een adres wat duidelijk niet van zo'n organisatie is. Deze van de Kamer van Koophandel KVK is wel erg doorzichtig, maar velen trappen er helaas toch in KVK<sbilgin@webdakika.com>

Daarnaast is het verstandig om je privacy-instellingen op sociale media zorgvuldig te beheren, zodat je controle houdt over wie je informatie kan zien. Overweeg professionele hulp in te schakelen voor beveiligingsaudits en bij het afhandelen van incidenten. Sociale media zijn voor cybercriminelen een gigantische pot met snoep

 

Met deze praktische tips kunnen computergebruikers hun digitale veiligheid aanzienlijk verbeteren en de risico’s op identiteitsdiefstal en ransomware minimaliseren.