mei 2022 Alle artikelen.

 

Brand op de 'duikboot' Redbad, Makkumer Belboei

Brand op de 'duikboot' Redbad

…laswerkzaamheden leiden tot brand…

Redactie Makkum 30-05-2022

De Redbad is een voormalig visserschip dat al jaren door een groep duikers wordt gebruik. Met de Redbad zijn tochten ondernomen naar plekken die interessant zijn voor duikers. Er is o.a gezocht naar overblijfselen van de Lutine. Dit schip verging in 1799 boven Terschelling. In de restanten zou nog steeds een enorme goud en zilverschat liggen. 

Wachten op de brandweer. De brand lijkt bedwongen, maar.........Wachten op de brandweer. De brand lijkt bedwongen, maar.........

Afgelopen vrijdag waren er leden van het duikteam met laswerkzaamheden bezig. Rond acht uur ‘s avonds ontstond plotseling veel rook ontwikkeling. Er was een beginnende brand in opgeslagen materialen. Men is zelf onmiddellijk begonnen met blussen. Toen de brandweer arriveerde was er op het oog geen vuur meer te zien. Leden van de brandweer hebben vervolgens wel een inspectie uitgevoerd. Dit met gebruik van adembeschermingstoestellen (vaak perslucht genoemd). Mogelijke waren er ook gevaarlijke stoffen vrijgekomen in de berookte omgeving.  


De rest van het weekend stonden in het teken van een grote schoonmaak.

Brandweer gaat in beschermende kleding aan boord voor een inspectie.Brandweer gaat in beschermende kleding aan boord voor een inspectie.

Makkum MOOISTE dorp van Friesland, Makkumer Belboei

Makkum MOOISTE dorp van Friesland

....Schiermonnikoog eindigt als tweede......

Redactie Makkum 30-05-2022

(Gehoord en gezien Leeuwarder Courant 24 mei 2022) Handig gerangschikt per provincie hebben lezers van het reizigersmagazine Columbus Travel de mooiste dorpen aangewezen. Geen over­all-winnaar zoals Winsum in Groningen bij de ANWB-verkiezing, maar elke provincie zijn eigen topper. In Friesland is dat Makkum met op de tweede plaats Schiermonnikoog.

Wat er zo mooi is aan Makkum? 'Een sprookjesachtig dorpscentrum en het gouden zand van Makkum Beach'.

Pruikmakershoek en VallaatPruikmakershoek en Vallaat

Of zoals het wordt vermeld op de website van reizigersmagazine Columbus Travel: "Bij een sprookjesachtig dorpscentrum met meer dan vijftig rijksmonumenten hoort een wapen met een sprookjesfiguur. Een gouden zeemeermin siert het schild van Makkum, met in haar handen een zeilend schip en een kalkoven. Makkum was de Poort naar de Zuiderzee, maar de bouw van de Afsluitdijk maakte een einde aan de gouden dagen van de visserij. Daarvoor in de plaats kwam het gouden zand van Makkum Beach. Het enorme strand is een van de kitesurfhotspots van Friesland, met daarachter een gezellige boulevard voor iedereen die de waaghalzen liever van een veilige afstand bekijkt."

 

Makkum strand een surfhotspot van FrieslandMakkum strand een surfhotspot van Friesland

Onderwijs voor Oekraïense kinderen gestart , Makkumer Belboei

Onderwijs voor Oekraïense kinderen gestart

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 26-05-2022

Vijfenzeventig kinderen uit Oekraïne in de basisschoolleeftijd krijgen sinds begin deze maand les op één van de locaties van Master Amiko. Ongeveer zestig Oekraïense leerlingen volgen voortgezet onderwijs op de Internationale Schakelklas (ISK) Sneek, een afdeling van RSG Magister Alvinus. Deze scholen zijn gespecialiseerd in het geven van onderwijs aan anderstaligen met een andere culturele achtergrond.

Veel kinderen zijn samen met hun ouders naar Nederland gevlucht uit Oekraïne. Een aantal van hen wordt opgevangen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Ook in hun nieuwe omgeving hebben zij recht op goed onderwijs. De afgelopen weken is hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Sinds begin mei gaan  kinderen in de basisschoolleeftijd naar een van de nieuwkomerslocaties van Master Amiko. De kinderen in de leeftijd van het voortgezet onderwijs gaan naar de ISK Sneek. 

 

Aanmelden van leerlingen

De kinderen die in een gemeentelijke opvanglocatie verblijven, worden vanuit deze locatie aangemeld voor onderwijs. Vluchtelingen die bij particulieren thuis verblijven, waarvan de kinderen nog niet naar school gaan, kunnen zich aanmelden via:  

 

Master Amiko: marieke.postma@masteramiko.nl
ISK: isk-leerlingenadministratie@rsg-sneek.nl 

 

Nieuwkomerslocatie 

In de gemeente zijn momenteel drie locaties voor basisschoolleerlingen die nieuw zijn in Nederland. Het gaat om een locatie in de Galamadammen (4-12 jaar), locatie in Sperkhem, Sneek (4-9 jaar) en een locatie naast het AZC Sneek (9-12 jaar). Alle leerlingen die nieuw zijn in Nederland kunnen hier naar school en dus ook de leerlingen uit Oekraïne. De Internationale Schakelklas verzorgt het onderwijs voor nieuwkomers in de V.O.-leeftijd (12-18 jaar) op twee locaties in Sneek; de Harmen Sytstrastraat en vanaf 16 mei, voor leerlingen uit Oekraïne op de Hemdijk.

 

Master Amiko

Master Amiko is een basisschool voor nieuwkomers in Sneek en omgeving, voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Hier leren de kinderen naar school gaan en de Nederlandse taal. Naast het vak Nederlands worden ook de vakken rekenen, schrijven, sociale vaardigheden en creatief aangeboden. De groepen bestaan uit ongeveer vijftien leerlingen met diverse nationaliteiten. De insteek is dat met behoud van moedertaal en eigen cultuur de schoolperiode succesvol doorlopen wordt.  

 

ISK Sneek 

De Internationale Schakelklas biedt onderwijs aan anderstalige leerlingen in de leeftijd van 12 tot ongeveer 18 jaar die de Nederlands taal onvoldoende beheersen om regulier onderwijs te volgen. Het doel is om deze leerlingen klaar te stomen voor een overgang naar passend regulier onderwijs door het leren van Nederlands en studievaardigheden. Daarnaast krijgen de leerlingen les in Nederlandse gebruiken en gewoonten zodat zij leren om zelfstandig te functioneren in Nederland.

 

Coalitie Súdwest-Fryslân 1 juni van start, Makkumer Belboei

Coalitie Súdwest-Fryslân 1 juni van start

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 26-05-2022

De nieuwe coalitie in Súdwest-Fryslân presenteert dinsdagavond 31 mei haar coalitieprogramma. De titel van het programma is ‘Grutsk en tichtby’. De presentatie vindt, evenals de installatie van het nieuwe college, plaats op dinsdagavond 31 mei tijdens een extra raadsvergadering in de raadszaal van het Bestjoershûs van Súdwest-Fryslân. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen, dat kan zowel live als online.

 

De coalitie zal bestaan uit PvdA, CDA en FNP. De namen van de kandidaat-wethouders zijn inmiddels bekend. 

De PvdA schuift Marianne Poelman en Michel Rietman naar voren als wethouders. Poelman is op dit moment raadslid en directeur van Technolab. Rietman werkt momenteel als ledenmanager voor VNO-NCW MKB Noord. Poelman krijgt de portefeuille Werk en inkomen, Zorg, Dienstverlening en Europa. Rietman gaat zich bezig houden met de thema’s Wonen, Recreatie en toerisme, Verkeer en vervoer, Afval, waterbeheer en riolering, Ontwikkelen en Bedrijfsvoering. 

 

Voor het CDA gaat Bauke Dam het wethouderschap continueren. Hij krijgt de portefeuilles Ruimtelijke ontwikkeling, Economische zaken, Sport, Ontmoetingsplaatsen en de agenda’s Sneek en Zuidwesthoek. Raadslid en ondernemer Petra van den Akker wordt voor het CDA wethouder voor Jeugd(zorg),  Onderwijs, Cultuur en kunst, Vernieuwing lokale democratie, Agenda Bolsward en Handhaving. 

 

Namens de FNP wordt Henk de Boer wethouder. Op dit moment is De Boer werkzaam als manager Engineering bij Polem in Lemmer. De portefeuille van De Boer zal bestaan uit Financiën, Duurzaamheid en klimaat, Kernenbeleid, Landbouw, Natuur en landschap, Kapitaalgoederen en de Agenda IJsselmeerkust.

 

Formateur Sjoerd Tolsma kijkt met een goed gevoel terug op een periode van intensieve en constructieve samenwerking. “De komende bestuursperiode kent vele uitdagingen. Ik ben er trots op dat er nu een gezamenlijk gedragen en evenwichtig akkoord ligt dat past bij die uitdagingen waar Súdwest-Fryslân voor staat.”

Nieuwe rugzakroute voor kinderen over weidevogels, Makkumer Belboei

Nieuwe rugzakroute voor kinderen over weidevogels

Persbericht Makkum 26-05-2022

Een primeur voor mem Sabine Tichelaar, haar kinderen en vriendjes. Zij mochten als eerste de nieuwe rugzakroute van It Fryske Gea lopen, die vanaf nu voor iedereen te boeken is op www.itfryskegea.nl/rugzakroutes. Na aankomst bij uitgifte- en startpunt het Kweldercentrum konden ze direct los! Voorzien van een rugzak vol opdrachtjes en tools waarmee je meer leert over de weidevogels en het gebied Noard-Fryslân Bûtendyks. Deze rugzakroute is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Provincie Fryslân en in samenwerking met Pyke Kroes van het IVN ontwikkeld.

 

 

Op weg door het gebied Noard-Fryslân Bûtendyks. Sabine Tichelaar, haar kinderen en vriendjes.Op weg door het gebied Noard-Fryslân Bûtendyks. Sabine Tichelaar, haar kinderen en vriendjes.

 

Greidefûgels op it Noarderleech

‘Vlieg mee met de vogels in Noard-Fryslân Bûtendyks’ zo begint het avontuur van dochter Jildau en zoon Sywart in het natuurgebied van It Fryske Gea. Het gebied bevindt zich op het Noarderleech, waar veel weidevogel zich thuis voelen. Samen met vriendinnetje Senna en vriendje Tjibbe lopen ze met de rugzak, verrekijker om de nek en de ogen en oren goed open door het weidse gebied. Ze zijn op zoek naar de vier groten onder de weidevogels: grutto, kievit, scholekster en tureluur.

‘De rugzakroute is 4 kilometer lang en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur, dit is niet te lang en dus een ideale activiteit voor kinderen tussen de 8 en 13 jaar’, zegt mem Sabine. ‘Onderweg kwamen we van alles tegen, zoals een kijkscherm waar je met de verrekijker goed vogels kan spotten. En met de opdrachten- en zoekkaart hebben de kinderen, maar ook ikzelf, van alles geleerd over weidevogels.’

 

Samenwerken aan natuureducatie over weidevogels

Het aantal weidevogels in Nederland en ook Fryslân neemt af. De weidevogelpopulatie weer laten groeien is dan ook hard nodig. Hiervoor zetten veel weidevogelbeschermers zich in. Voor meer bewustwording is vanuit het provinciale weidevogelbeleid de rugzakroute mogelijk gemaakt. De provincie heeft IVN gevraagd om een product uit te werken gericht op natuureducatie over weidevogels, speciaal voor gezinnen. En hoe mooi is het om met een gezin buiten de leerzame opdrachten uit te voeren? Dit kan prachtig in een natuurgebied van It Fryske Gea, waardoor de samenwerking rond was. Alle drie de partijen zijn trots op het eindresultaat en helemaal op de positieve reactie van de eerste kinderen die de route hebben gelopen.

 

Een activiteit waarbij je spelenderwijs de natuur ontdekt

Jildau, Sywart, Senna en Tjibbe waren erg enthousiast en deden fanatiek mee aan de opdrachten, vertelt mem Sabine. ‘Na afloop zeiden ze bijna allemaal dat ze graag nog eens willen terugkomen.’ Behalve Tjibbe, die vond die dode vogels niet zo leuk. Sywart vond dat juist weer heel interessant, maar het leukst vond hij de opdracht over ganzenpoep. Hierbij gingen ze met een loepje bekijken wat de kleur van de poep was en wat de gans gegeten had. De rest vond de opdracht het leukste, waarbij ze hun vinger alsof het een snavel was in de grond moesten steken om te kijken waar dit wel en niet lukte… om daarna als kieviten de wormen uit de grond omhoog te trappelen.

‘We wisten niet dat natte grond zo belangrijk is. Bodemdiertjes kruipen dan meer naar de oppervlakte waar weidevogels ze beter kunnen vinden!’ zegt mem Sabine.

De rugzakroute ‘Greidefûgels op it Noarderleech’ reserveren

De rugzakroute is te boeken voor in de weekenden via www.itfryskegea.nl/rugzakroutes. De kosten zijn € 2,50 per kind (prijs voor leden van It Fryske Gea is  € 2,-). Boeken gaat per rugzak voor maximaal 4 kinderen.

 

Roon Staal zoekt groeiend publiek op tijdens zomer tour, Makkumer Belboei

Roon Staal zoekt groeiend publiek op tijdens zomer tour

.....9 juni in de Skustertsjerke.....

Persbericht Makkum 26-05-2022

Na de succesvolle Lente Tour trekt de 42-jarige zanger, componist, pianist en acteur Roon Staal weer door ons land met zijn Zomer Tour langs 14 locaties in 10 provincies. De tour start op 9 juni en eindigt op 1 juli. Het is 1 van de maar liefst 5 vaste touren in het jaar en zelfs gedurende de corona-periode bracht hij met zijn organisatorisch team intieme, corona-proof concerten. Staal zingt met veel bevlogenheid en overtuigingskracht bekende covers en eigen werken. Hij begeleidt zichzelf achter de piano. 

Het concert te Idsegahuizum in de Skustertsjerke vindt plaats op donderdag 9 juni a.s. Aanvangstijd is 20.00 uur. De locatie is een half uur voor aanvang van het concert geopend.

Roon Staal zingt bekende covers en eigen werk. Dit concert o.a ‘The Boxer’ en Roon Staal zingt bekende covers en eigen werk. Dit concert o.a ‘The Boxer’ en 'The Sound Of Silence' van Simon&Garfunkel, ‘Help Me Through The Night’ van oom Ede, 'I Have A Dream' van Abba, ‘Anthem of Europe’ van Ludwig van Beethoven

 

Musicals: Al op 11-jarige leeftijd speelt Roon Staal, neef van de bekende Groninger Ede Staal, de rol van Gavroche in de nationale hit musical ‘Les Misèrables’. Hij volgde piano- en zanglessen in zijn jeugd. Na de musical ‘Les Misèrables’ volgden rollen in de musicals ‘Tommy’ in 2002, ‘Rembrandt’ in 2006 en de zeer succesvolle musical ‘Petticoat’ in 2010 / 2011. In de rockopera ‘Tommy’ speelde Roon Staal de doofstomme en blinde jongen Tommy die het al flipperend tot 'Pinball Wizard' schopt.  

Het nummer ‘Help Me Through The Night’ van oom Ede coverde hij in 2000 met zijn broer Roelf, een lied dat de basis legde voor Staal's verdere muzikale carrière. Staal ging daarnaast Filosofie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In 2009 behaalde hij zijn bachelorsdiploma.  Een jaar later brengt Roon Staal zijn eerste studioalbum ‘The Journey’ uit, opgenomen in de Jersey Rock Studio’s van de Britse singer-songwriter Gilbert O’Sullivan.  

 

Zowel zijn trouwe als nieuwe publiek omarmt de warme heldere stem en pianoklanken van Roon Staal die dan weer vredig en zacht zijn en even later wervelend. De kleinschalige concerten in akoestiekrijke kerken geven een intieme sfeer tussen het publiek en Staal. Concerten zijn er naast Nederland ook in het buitenland geweest: In de Verenigde Staten, Japan en Rusland. En binnenkort ook in Duitsland.

Roon Staal, wars van sterallures, heeft naast zijn passie voor muziek nog twee passies: wandelen en voetbal. Zijn wandelingen brachten hem al in België, Frankrijk, Engeland, Wales, Ierland, Noord-Ierland en Schotland. Hij is daarnaast eigenaar van Nederlands grootste jeugdvoetbal toernooi voor kinderen en jongeren van 7 tot 17 jaar. In 2023 viert het toernooi haar 20-jarig jubileum.

Helemaal thuis voelt de 42-jarige avonturier zich in Westerland, vlakbij de Waddenzee. Daar woont hij samen met zijn verloofde en dochtertje. 

 

Garfunkel: "Amazing tenor vocal performance" 
Geniet van een prachtig concert tijdens de Zomer Tour van Roon Staal terwijl u uw dagelijkse beslommeringen even vergeet. Of zoals zijn vriend en mentor Art Garfunkel zegt: “Let the amazing tenor vocal performance of Mr. Staal now carry you away!”.

 

U bent van harte uitgenodigd om een concert bij te wonen van de Zomer Tour. In de pauze of na het concert kunt u een kijkje nemen bij de cd tafel waar er gelegenheid is om uw CD te laten signeren door Roon Staal. Alle informatie over de Zomer Tour kunt u vinden op www.roonstaal.com. Reserveren kan online of via het telefoonnummer 06-15403125.

Open dag Nationaal Park de Alde Feanen, Makkumer Belboei

Open dag Nationaal Park de Alde Feanen

...Zondag 22 mei...

Persbericht Makkum 19-05-2022

Op zondag 22 mei organiseert It Fryske Gea samen met Nationaal Park de Alde Feanen en IVN een open dag in en om het bezoekerscentrum in Earnewâld. Van 12.00 uur tot 16.00 uur is er van alles te beleven! Voor volwassenen zijn er vaarexcursies, lezingen en wandelroutes. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen: speurtochten, rugzakroutes, bijenhotel maken, bodemdiertjes zoeken, zaadbomen maken of waterdiertjes vangen! 

 

Ontdek het bezoekerscentrum met een interactieve expositie over het gebied en over de Lancaster R5682 of volg een lezing over bijen, weidevogels of bodemleven (vol = vol). Op het buitenterrein van het bezoekerscentrum vinden diverse activiteiten plaats. Ook is het mogelijk een kijkje te nemen in de bijenstal bij onze imker. Voor de jonge avonturiers zijn er jeugdactiviteiten, geeft de imker een spannende lezing over bijen en er kan geknutseld worden! IVN organiseert een workshop insectenhotel maken en gaat met de kinderen zaadbommen maken en opzoek naar bodemdiertjes! Ook de kleintjes t/m 6 jaar worden niet vergeten. Voor hen is er een ‘ontdekpad’ en een speciale speurtocht. Loop ook even langs de promotiewagen van It Fryske Gea, hier vertellen onze vrijwilligers hoe je kans maakt op bioskaartjes voor de nieuwe film van Ruben Smit: Grutto!

Vaarexcursie met de BlauwstirnsVaarexcursie met de Blauwstirns

 

Excursieprogramma

Wandelexcursies (10+) (duur 1½ uur): 12.30, 12.45, 13.00, 14.15, 14.30 en 14.45 uur
Vaarexcursies Blaustirns (duur 1 uur): 12.15, 13.30, 14.45 en 16.00 uur
Vaarexcursies praam De Houthandel (duur 1 uur): 12.30, 13.45 en 15.00 uur
Vaarexcursies praam Haldfest (duur 1 uur): 12.15, 13.30, 14.45 en 16.00 uur
Waterdiertjes vangen jeugd (6-12 jaar): 13.00 en 14.30 uur

 

Kom op tijd! : Tijdens de open dag gebruiken we voor de vaartochten, de wandelexcursies en het waterdiertjes vangen een kaartjessysteem. Kom op tijd om je kaartje bij het bezoekerscentrum op te halen. Dan ben je zeker van een plekje bij de excursie. Deelname aan de activiteiten is gratis met uitzondering van de vaarexcursie met de Blaustirns. Hiervoor vragen we een kleine bijdrage.

 

Adres open dag Bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen, Koaidyk 8a, 9264TP Earnewâld Meer informatie: www.itfryskegea.nl/opendag2022

 

Brûsplakbijeenkomst (praktijkmiddag): Ruige mest, de meerwaarde voor bodem en weidevogels, Makkumer Belboei

Brûsplakbijeenkomst (praktijkmiddag): Ruige mest, de meerwaarde voor bodem en weidevogels

Persbericht/ Carla Boonstra Makkum 18-05-2022

Op 24 mei van 13.30 – 16.15 staat er wederom een Brûsplakbijeenkomst op de planning, dit keer met bovengenoemd thema, georganiseerd door Living Lab natuurinclusieve landbouw en Grutsk op ús Greidefûgels.

Deze bijeenkomst is tevens de start van de campagne van Grutsk op ús greidefûgels met thema: ‘Doch ris rûch’. Het betreft een bijeenkomst met veldexcursies als opvolging van de digitale Brûsplakbijeenkomst Rûge dong die in maart is gehouden. 

De inhoudelijke onderdelen die aan de orde komen zijn:

• Wat is de invloed van ‘rûge dong’ oftewel ruige mest op de bodem en het bodemleven en wat is het belang en de meerwaarde van ruige mest in het weidevogelbeheer? 

• Wat is het resultaat van verschillende hoeveelheden qua bemesting? 

• Wat zie je hiervan terug in het bodemleven en wat is het effect daarvan op de vegetatiestructuur? 

 

 

Verder komen aan het woord:

• Boer Marten de Jong uit Baaium (gastheer) 
• Anne Jansma (inhoudelijk specialist bij Living Lab)
• Jeroen Onrust (onderzoeker en wormenspecialist bij RUG)
• Henk de Jong (coördinator Grutsk op ús greidefûgels)
• Douwe Hoogland (gedeputeerde provinsje Fryslân)

Excursies

• Wetenschapper en onderzoeker bij de RUG, Jeroen Onrust, neemt de deelnemers mee het veld in om op zoek te gaan naar de harde werkers in het boerenland: de wormen. 
• Anne Jansma, inhoudelijk specialist bij Living Lab, neemt de deelnemers het veld in om te kijken wat de effecten van anders bemesten zijn op de vegetatie en insecten.  

 

Werkwijze Living Lab Fryslân

We zoeken pro-actief de samenwerking met partijen die annex zijn met een bepaald onderwerp, zodat we het betreffende item vanuit meerdere perspectieven kunnen belichten. Daarnaast koppelen we boeren die al wat verder zijn met verduurzaming en het sluiten van de kringloop op hun bedrijf, aan boeren die nog vragen hebben en op zoek zijn naar duidelijkheid. Waar mogelijk zorgen wij altijd voor een praktisch onderdeel op een agrarisch bedrijf, bijv. in de vorm van een demo. 

Voor als een boer bedrijfsspecifieke vragen heeft dan kunnen boeren voor onafhankelijk advies terecht bij de Landbouw Adviespool.  De mensen van Living Lab zorgen voor coördinatie van de LAP.

 

Grutsk op ús Greidefûgels

Grutsk op ús Greidefûgels is een samenwerkingsproject van 9 partijen die de bewustwording van weidevogelbeheer bij melkveehouders, akkerbouwers, loonwerkers en vogelwachters wil vergroten. Zij wil dit bewerkstellingen door middel van voorlichting en acties die het welzijn van weidevogels in het broedseizoen direct ten goede komen.

Deze partijen zijn: LTO-Noord, Agrarische Jongeren Fryslân (AJF), Kollektieven Beried Fryslân (KBF), Cumela, Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, Bond Friese VogelWachten (BFVW), Van Hall Larenstein en Aeres/Nordwin College.

Schrijf je club nu in voor Rabo ClubSupport! , Makkumer Belboei

Schrijf je club nu in voor Rabo ClubSupport!

....Verenigingen en stichtingen opgelet....

Persbericht/Lisette Stout Makkum 18-05-2022

Iedereen verdient een club! Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom ondersteunt de coöperatieve Rabobank het verenigingsleven. Tussen 16 mei en 14 juni kunnen clubs zich weer inschrijven om mee te doen aan de stemcampagne Rabo ClubSupport. Van 5 tot en met 27 september krijgen Rabobank-leden de kans om te stemmen op hun favoriete club. En hoe meer stemmen, hoe meer geld voor de club.

 

Rabobank wil een bijdrage leveren aan een duurzame en leefbare regio. Een gezond verenigingsleven is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom ondersteunt Rabobank clubs met kennis, netwerk en geld. Dit doet de bank in samenwerking met het NOC*NSF, LKCA en verschillende bonden. Rabobank investeert een deel van haar winst in de samenleving om de regio te versterken, onder meer in de maatschappelijke doelen van verenigingen. Bijvoorbeeld het verduurzamen van het clubhuis, investeren in vervoer om kinderen te kunnen halen en brengen of het werven van extra vrijwilligers. Zo werken we samen om het verenigingsleven gezond en toegankelijk te houden.

 

Het begint met de club aanmelden

Alleen clubs die zich inschrijven voor Rabo ClubSupport, kunnen straks meedoen als het stemmen begint. De inschrijfperiode is inmiddels gestart en eindigt 14 juni. Daarna is aanmelden niet meer mogelijk. Lees meer over Rabo ClubSupport en de voorwaarden op www.rabo-clubsupport.nl. Daar kun je als club ook inschrijven.

Exmorra maakt zich weer op voor een zomer vol kunst., Makkumer Belboei

Exmorra maakt zich weer op voor een zomer vol kunst.

....Kunst in de Tuinen 2022....

Alwin Overwater

Het bijna geheel nieuwe team van ‘Beleef Exmorra’, kan u met trots melden dat ze 20 kunstenaars bereid hebben gevonden hun mooiste werken te exposeren in de tuinen van Exmorra. De expositie ‘Kunst in de Tuinen 2022’ met unieke kunstwerken is van zaterdag 28 mei tot vrijdag 5 augustus vrij te bezichtigen en staan gewoon in de buitenlucht op de wandelroute ' It Eksmoarster Rûntsje.'

Foto 2022 Hert - Maya van OijenFoto 2022 Hert - Maya van Oijen

 

De deelnemende kunstenaars komen uit heel Nederland en beeldhouwen, siersmeden en diverse soorten glaskunst zijn enkele technieken, waar meteen uit af te leiden is, dat er verschillende materialen of combinaties worden gebruikt. Soms groot en soms klein, figuratief of abstract, er is voor ieder wat wils. Ook de kinderen uit Exmorra hebben niet stil gezeten. Zij zijn met het thema ‘Vang de Wind’ aan de slag gegaan en hebben de mooiste kunstwerken gemaakt. Wonderlijk en verrassend hoe creatief ze zijn en hun ideeën vormgeven. 

Iedereen is van harte welkom tijdens de opening op zaterdag 28 mei om 11.00 uur in de Johannes de Doperkerk te Exmorra. De expositie loopt tot vrijdag 5 augustus en is vrij te bezoeken. Meer info: www.BeleefExmorra.nl

 

Nieuwe impuls voor cultuur en verenigingsleven met Coronagelden, Makkumer Belboei

Nieuwe impuls voor cultuur en verenigingsleven met Coronagelden

Persbericht/Redactie Makkum 18-05-2022

In september en december 2021 ontving de gemeente Súdwest-Fryslân van het Rijk extra financiële steun voor het herstel van de lokale culturele infrastructuur. Daarvan wordt € 200.000 in de regeling ‘Leve de Vereniging!’ gestoken en € 250.000 in de regeling ‘Een jaarrond cultuur’.

 

Aan deze twee regelingen liggen rapportages en eigen onderzoek ten grondslag over het effect van de coronamaatregelen op de culturele en leefbaarheidssector. Daaruit blijkt dat de lokale cultuur flink is geraakt door corona. Voorstellingen en repetities konden niet doorgaan, reserves zijn uitgeput. Kunst en cultuur is enorm gemist door het publiek. Uit rapportage van het Fries Sociaal Planbureau blijkt ook dat de coronacrisis het Friese verenigingsleven heeft verzwakt. 

 

schoolorkest basisscholen Workumschoolorkest basisscholen Workum

 

Regeling: ‘Leve de Vereniging!’ 

Om goed te kunnen wonen en werken in Súdwest-Fryslân is een sterk verenigingsleven erg belangrijk. Dit heeft positieve effecten op sociaal vlak, gezondheid en algehele tevredenheid. De regeling ‘Leve de Vereniging’ geeft verenigingen de ruimte om nieuwe leden te werven, gezamenlijke projecten op te zetten, maar ook om de manier van besturen te innoveren. 

 

Culturele Regeling ‘Een jaarrond cultuur’

De regeling ‘Een jaarrond cultuur’ stimuleert een programmering van culturele activiteiten in het laagseizoen. Uit de evenementenkalender 2019 blijkt namelijk dat vooral in het eerste en laatste kwartaal van het jaar weinig culturele activiteiten plaatsvinden in Súdwest-Fryslân. Een jaarronde culturele agenda komt de lokale economie ten goede en voorkomt onnodige druk in het hoogseizoen. 

 

Subsidie aanvragen

Met deze regelingen krijgen de culturele sector en het verenigingsleven een impuls om geleden schade uit de coronaperiode in te lopen. Verenigingen en cultuurorganisaties die voldoen aan de voorwaarden kunnen de eenmalige subsidie aanvragen op de website: https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/subsidies. Via deze link zijn ook de voorwaarden terug te vinden. Beide regelingen gelden voor heel 2022, met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2022.

 

‘Voel je Goed’ in Kimswerd, Makkumer Belboei

‘Voel je Goed’ in Kimswerd

Agnes Konst Makkum 18-05-2022

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen met voldoende aandacht voor lichaam en geest. Daarom werd op zaterdag14 mei de Welzijnsmarkt ‘Voel je Goed’ georganiseerd in MFC Piers’ Stee in Kimswerd. Het doel van de markt was inspiratie bieden voor een gezonde leefstijl. Bezoekers konden kennismaken met lokale, kleinschalige ondernemingen die actief zijn op het gebied van zorg en welzijn.

 

Deelnemers en publiek gezondheidsmarkt Kimswerd.Deelnemers en publiek gezondheidsmarkt Kimswerd.

 

Ruim 50 belangstellenden kwamen een kijkje nemen en lieten zich uitgebreid voorlichten of ondergingen een proefbehandeling. Shiatsu-therapeute Ria Levering en haar collega kregen de ene na de andere bezoeker op de massagestoel voor een korte behandeling. Simon Kempes van Voidfull Coaching vertelde over zijn praktijk als Jongeren Coach & Honden Trainer. Jan Hoekstra van Moment voor Jezelf liet belangstellenden kennismaken met magnetiseren. Angelique Fial presenteerde haar coachingsbedrijf InBlijheid. Jantina Machiela bood een luisterend oor en Clara van der Velde gaf informatie over natuurlijke verzorgingsproducten en voedingssupplementen. Wie even rustig wilde zitten kon terecht in de gezellige bar van Piers’ Stee voor een hapje en een drankje. 

 

De markt werd voor de eerste keer georganiseerd, maar er is zeker animo voor een vervolg. De tweede editie, in het komende najaar of voorjaar, zal een groter aanbod laten zien van zorg- en welzijnsbedrijven in de directe omgeving. Een datum is nog niet bekend, dus houd de website van Piers’ Stee in de gaten om op de hoogte te blijven van alle activiteiten.

Programma Kunstfestival Makkum Art 2022, Makkumer Belboei

Programma Kunstfestival Makkum Art 2022

Dagelijks ( zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni 2022)

Redactie Makkum 18-05-2022

Alle drie de dagen zijn de expositielocaties geopend van 11.00 uur – 17.00 uur. Tijdens deze openingsuren zijn er verschillende demonstraties; o.a. van Pieter Broertjes, (schilderen)  in de voormalige fabriek van Koninklijke Tichelaar, Turfmarkt 65. Demonstratie bronzen beelden maken door Vincent de Kievit bij natuurboerderij ’t Kolkje, Papiermolenstreek 1. Deze locatie is ook via platbodem boot te bereiken. Demonstratie creatief met porselein door Maaike Buisman, Kerkelijk Centrum ’t Anker, Buren 17. en veel véél meer!!

 

Hier onder vindt u het volledige programma.

Om het festival aan te kondigen zijn er een achttal posters gemaakt. Alleen die zijn de moeite van het bekijken al meer dan waard. Stuk voor stuk anders, maar allemaal kunstwerkjes op zich.

Posters die het festival aankondigen. Gemaakt door verschillende kunstenaars, die deelnemen aan dit festival.De posters bevatten afbeeldingen van 8 verschillende deelnemende kunstenaars en zijn ontworpen door Geert-Jan Bijlstra van Designland.

 

Programma op alle dagen

11.00 – 17.00 uur:
Demonstratie hoeden maken door Van Nuyen, kerkstraat 25
11.00 – 17.00 uur:
Doorlopende afvaart authentieke platbodem naar Natuurboerderij ’t Kolkje vanaf Turfmarkt 33
11.00 – 17.00 uur:
Informatiepunt en EHBO geopend in het Waaggebouw, Waagsteeg 3.
11.00 – 17.00 uur:
Street Art/graffiti workshop, voor jongeren van 13 tot en met 19 jaar, op ’t Singeltje te Makkum door Maria Bouwhuis. Opgave via info@makkumart.nl VOL = VOL. Deelname gratis.
11.00 – 17.00 uur:
Kettingzaagdemonstraties door Banzai-John op ’t Singeltje
11.00 – 17.00 uur:
En plein air schilderen door de Urban Sketchers door het centrum van Makkum.
14.00 – 15.30 uur:
Performance met gedichten in de tuin van familie van der Bles, Bonthuispad.
11.00 – 17.00 uur:
Demonstratie hoeden maken door Van Nuyen, kerkstraat 25
11.00 – 17.00 uur:
Doorlopende afvaart authentieke platbodem naar Natuurboerderij ’t Kolkje vanaf Turfmarkt 33
11.00 – 17.00 uur:
Informatiepunt en EHBO geopend in het Waaggebouw, Waagsteeg 3.
11.00 – 17.00 uur:
Street Art/graffiti workshop, voor jongeren van 13 tot en met 19 jaar, op ’t Singeltje te Makkum door Maria Bouwhuis. Opgave via info@makkumart.nl VOL = VOL. Deelname gratis.
11.00 – 17.00 uur:
Kettingzaagdemonstraties door Banzai-John op ’t Singeltje
11.00 – 17.00 uur:
En plein air schilderen door de Urban Sketchers door het centrum van Makkum.
14.00 – 15.30 uur:
Performance met gedichten in de tuin van familie van der Bles, Bonthuispad.

 

Programma Vrijdag 3 juni

15.00 uur:
Schilderworkshop in de bibliotheek voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar. Opgeven bij Pleunie Oostenveld in de bibliotheek, Kerkstraat 14. Deelname gratis.
16.30 – 18.30 uur:
Officiële opening voor genodigden in voormalige showroom van Koninklijke Tichelaar.
15.00 uur:
Schilderworkshop in de bibliotheek voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar. Opgeven bij Pleunie Oostenveld in de bibliotheek, Kerkstraat 14. Deelname gratis.
16.30 – 18.30 uur:
Officiële opening voor genodigden in voormalige showroom van Koninklijke Tichelaar.

 

Programma Zaterdag 4 juni

11.00 – 17.00 uur:
Doorlopende porselein workshop door Maaike Buisman, workshop Mixed media door Mief (Madelief Buisman), in Kerkelijk Centrum ’t Anker, Buren 17. Aanmelden niet noodzakelijk. Toegang gratis.
13.30 uur:
Creatieve knutselmiddag bij SpeElsgoed op de markt 12 voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Opgave niet noodzakelijk. Deelname gratis.
14.30 – 15.30 uur:
Optreden tango orkest Orquesta Astor in Kerkelijk Centrum het Anker, Buren 17. Toegang gratis.
17.00 – 18.15 uur:
Optreden pianiste Kanako Inoue en celliste Emma Besselaar in de voormalige showroom van Koninklijke Tichelaar, Turfmarkt 65. Gratis toegangskaarten kaarten vanaf dinsdag 24 mei af te halen bij: BlomYnien. Wees er snel bij, want Op is Op!
11.00 – 17.00 uur:
Doorlopende porselein workshop door Maaike Buisman, workshop Mixed media door Mief (Madelief Buisman), in Kerkelijk Centrum ’t Anker, Buren 17. Aanmelden niet noodzakelijk. Toegang gratis.
13.30 uur:
Creatieve knutselmiddag bij SpeElsgoed op de markt 12 voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Opgave niet noodzakelijk. Deelname gratis.
14.30 – 15.30 uur:
Optreden tango orkest Orquesta Astor in Kerkelijk Centrum het Anker, Buren 17. Toegang gratis.
17.00 – 18.15 uur:
Optreden pianiste Kanako Inoue en celliste Emma Besselaar in de voormalige showroom van Koninklijke Tichelaar, Turfmarkt 65. Gratis toegangskaarten kaarten vanaf dinsdag 24 mei af te halen bij: BlomYnien. Wees er snel bij, want Op is Op!

Vervolg programma onder de foto

Posters die het festival aankondigen. Gemaakt door verschillende kunstenaars, die deelnemen aan dit festival.Posters die het festival aankondigen. Gemaakt door verschillende deelnemende kunstenaars aan dit festival.

 

Programma Zondag 5 juni

13.00 – 16.00 uur:
Creatieve Workshop Meekit, in de Bibliotheek, Kerkstraat 14. “Draw It Together” is een interactieve installatie, waarbij jonge makers samen een levensgroot kunstwerk maken.
13.00 uur:
Optreden Harlinger zeemanskoor Skúmkoppen in het centrum van Makkum. ( 3x een half uur)
14.00 – 15.00 uur:
Optreden Memphis Three in Kerkelijk Centrum het Anker, Buren 17.
19.30 – 21.00 uur:
Fryske verhalen vertellers gaan los met spannende verhalen in Herberg de Wolf, locatie bovenzaal Hotel de Prins. Gratis toegangskaarten vanaf dinsdag 24 mei af te halen bij Els SpeElsgoed. Wees er snel bij, want Op is Op!
13.00 – 16.00 uur:
Creatieve Workshop Meekit, in de Bibliotheek, Kerkstraat 14. “Draw It Together” is een interactieve installatie, waarbij jonge makers samen een levensgroot kunstwerk maken.
13.00 uur:
Optreden Harlinger zeemanskoor Skúmkoppen in het centrum van Makkum. ( 3x een half uur)
14.00 – 15.00 uur:
Optreden Memphis Three in Kerkelijk Centrum het Anker, Buren 17.
19.30 – 21.00 uur:
Fryske verhalen vertellers gaan los met spannende verhalen in Herberg de Wolf, locatie bovenzaal Hotel de Prins. Gratis toegangskaarten vanaf dinsdag 24 mei af te halen bij Els SpeElsgoed. Wees er snel bij, want Op is Op!

 

Programma Maandag 6 juni

13.00 – 16.00 uur:
Natuurkunst te maken door kinderen tot en met 12 jaar, op het schoolplein van Christelijke basisschool de Ark, ingang Peter Groeniastraat. Vrije aanloop. Maak de mooiste vormen en patronen met schelpen, veren, stokjes, bloemen en nog veel meer. Breng je eigen natuurlijke materialen mee als je dat leuk vindt!
14.30 - 15.30 uur:
Optreden Victor de Boo Jazz Quartet in Multi Functioneel Centrum Maggenheim, Klipperstraat 21 A. Gratis toegang.
13.30 uur:
Dichter Eeltsje Hettinga, Dichter van Fryslân van 2017 tot 2019, leest deze middag bij Natuurboerderij It Kolkje voor uit recent werk.
16.00 uur:
Performance dichtkunst Eeltsje Hettinga in de Van Doniakerk, Kerkeburen 37.
13.00 – 16.00 uur:
Natuurkunst te maken door kinderen tot en met 12 jaar, op het schoolplein van Christelijke basisschool de Ark, ingang Peter Groeniastraat. Vrije aanloop. Maak de mooiste vormen en patronen met schelpen, veren, stokjes, bloemen en nog veel meer. Breng je eigen natuurlijke materialen mee als je dat leuk vindt!
14.30 - 15.30 uur:
Optreden Victor de Boo Jazz Quartet in Multi Functioneel Centrum Maggenheim, Klipperstraat 21 A. Gratis toegang.
13.30 uur:
Dichter Eeltsje Hettinga, Dichter van Fryslân van 2017 tot 2019, leest deze middag bij Natuurboerderij It Kolkje voor uit recent werk.
16.00 uur:
Performance dichtkunst Eeltsje Hettinga in de Van Doniakerk, Kerkeburen 37.

Fietspad Zurich vernoemd naar kunstenaar Peter J. Sterkenburg, Makkumer Belboei

Fietspad Zurich vernoemd naar kunstenaar Peter J. Sterkenburg

Persbericht Makkum 13-05-2022

Naamgevingscommissie Súdwest-Fryslân heeft het college van burgemeester en wethouders voorgesteld om het fietspad in de Gooyumerweg in Zurich, de naam Peter J. Sterkenburg-fietspad toe te kennen. Het college stemde hiermee in. 

 

Peter J. Sterkenburg 1955 - 2000.Peter J. Sterkenburg 1955 - 2000.

 

Eerbetoon aan een uitzonderlijke kunstenaar

Dorpsbelang Zurich diende het verzoek in namens Stichting Maritieme Schilderijen Peter J. Sterkenburg. “Het is een mooie kans om deze uitzonderlijke kunstenaar en het dorp nog meer aandacht te geven”. Het fietspad begint tegenover het voormalige woonhuis van de heer Sterkenburg aan de Caspar de Roblesdijk. Dorpsbelang legde de naam voor aan het dorp. De naamsverandering kreeg veel steun van de “Surchers”. 

 

Over Peter J. Sterkenburg

De maritieme schilder werd in 1955 geboren in Harlingen als zoon van een zeeman. Sterkenburg was al jong gefascineerd door zeeschepen. De liefde voor de zee en deze schepen heeft ervoor gezorgd dat hij zich later specialiseerde in het schilderen van zowel oude als nieuwe schepen in zijn eigen stijl. In de eerste jaren van zijn loopbaan legde hij zich toe op seriewerk maar vanaf 1990 kwam zijn grote doorbraak in het Verre Oosten na een tentoonstelling van Nederlandse kunstenaars in Hongkong. Daarna maakte Peter J. Sterkenburg alleen nog maar schilderijen in opdracht, zoals het vereeuwigen van de vloot van Smit Internationale in Singapore. Sterkenburg overleed in april 2000 tijdens het schilderen van VOC-schepen in het IJ, een opdracht van de stad Amsterdam. https://petersterkenburg.nl/

Kristiaan Strijker nieuwe gemeentesecretaris Súdwest-Fryslân, Makkumer Belboei

Kristiaan Strijker nieuwe gemeentesecretaris Súdwest-Fryslân

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 13-05-2022

Het college van burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân heeft Kristiaan Strijker (42) aangewezen als gemeentesecretaris / algemeen directeur. Strijker is sinds 2017 bestuurder in het primair onderwijs (Stichting Aves) in Emmeloord. Hij treedt per 1 augustus in dienst.

De nieuwe gemeentesecretaris Kristiaan StrijkerDe nieuwe gemeentesecretaris Kristiaan Strijker

 

Strijker heeft brede ervaring opgedaan bij diverse relevante organisaties. Zo is hij bestuurder bij Stichting Aves (en de voorloper hiervan), een samenwerkingsstichting die 34 scholen voor primair onderwijs bestuurt en verbindt in de gemeenten Noordoostpolder, Kampen en Steenwijkerland. Ook beschikt Strijker over ervaring bij gemeenten. Van 2009 tot 2017 werkte hij voor de gemeente Noordoostpolder, als manager Maatschappelijke Ontwikkeling en manager Cluster Samenleving. Ook was hij beleidsmedewerker bij de gemeenten Franekeradeel en Steenwijkerland. 

 

Burgemeester Jannewietske de Vries: “It is moai dat de nije gemeentesekretaris tagelyk mei it nije kolleezje starte kin. Dat is goed foar de gearwurking en it fertalen fan de bestjoerlike opjeften nei de organisaasje. De gemeentesekretaris hat dêryn in belangrike brêgefunksje. Kristiaan Strijker bringt ûntwikkelkrêft en ferbining. Wy sjogge de gearwurking mei fertrouwen temjitte en winskje Kristiaan in goeie tiid yn Súdwest-Fryslân."

 

Strijker is, als voormalig inwoner van de gemeente, geen onbekende in Súdwest-Fryslân. “Vanuit mijn betrokkenheid bij de regio ben ik vertrouwd met de mentaliteit van ‘samen aanpakken’ en draag ik graag mijn steentje bij aan onze gezamenlijke toekomst”, aldus Kristiaan Strijker. “Gesteund door het vertrouwen dat ik proef, ga ik graag samen met de medewerkers en het nieuwe college aan de slag voor de inwoners van deze prachtige gemeente. Hierbij werk ik vanuit een open dialoog met inwoners, bestuurders, instellingen en bedrijven. Ik streef ernaar om te horen wat er speelt, wil ideeën opbouwend bespreken en met elkaar tot oplossingen te komen.” 

 

Eerder dit jaar vertrok Pieter Zondervan als gemeentesecretaris / algemeen directeur bij gemeente Súdwest-Fryslân. Sindsdien nam mededirectielid Griet Heeg tijdelijk waar. Met de aanwijzing van Kristiaan Strijker neemt Heeg haar oude rol weer in en is het tweekoppige directieteam van Súdwest-Fryslân compleet.