oktober 2022 Alle artikelen.

Bouw duurzame ontmoetingsschool de Oanrin in Arum van start, Makkumer Belboei

Bouw duurzame ontmoetingsschool de Oanrin in Arum van start

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 29-10-2022

Onder groot applaus gaf wethouder Petra van den Akker vandaag samen met leerlingen van ontmoetingsschool De Oanrin het startsein voor de bouw van hun nieuwe school in Arum. 

Wethouder Petra van den Akker geeft startsein bouw De Oanrin in ArumWethouder Petra van den Akker geeft startsein bouw De Oanrin in Arum

Nieuwe dorpsschool 

Wethouder Petra van den Akker (Onderwijs) onthulde woensdagochtend samen met de jongste en oudste leerling het bouwbord van de nieuwe basisschool. Op deze locatie komt niet alleen plek voor de school, ook is er ruimte voor de peuterspeelzaal van KidsFirst en voor diverse verenigingen. Petra van den Akker: “Nu is het nog een bouwplaats, maar over een jaar staat hier een prachtige nieuw gebouw. Een locatie waar ontmoeten centraal staat. Als gemeente zijn we trots op het duurzame karakter van het plan dat er ligt. Het past bij deze tijd. Daarnaast past het goed binnen een dorp als Arum. Vanuit de gemeente stimuleren we graag samenwerkingen tussen scholen en verenigingen in kleine kernen. Dit is daar een mooi voorbeeld van.”  

 

Steentje bijdragen

Alle aanwezige kinderen van ontmoetingsschool De Oanrin en van KidsFirst hebben letterlijk hun steentje bijgedragen. Ze hebben allemaal een steentje versierd en deze bij het bouwbord gelegd. De steentjes zijn na afloop van de onthulling verzameld. Deze zullen zichtbaar verwerkt worden in het gebouw.

 

artist impression van de nieuwe dorpsschool in Arumartist impression van de nieuwe dorpsschool in Arum

 

Duurzaam

Het nieuwe gebouw is met zonnepanelen en Ledverlichting energiezuinig. Een deel van het bestaande meubilair wordt hergebruikt. Daarnaast wordt bij de bouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van recyclebare en biologisch afbreekbare materialen.

 

Als alles volgens planning verloopt, kunnen de kinderen vanaf januari 2024 naar school in het nieuwe gebouw.

Molendag Súdwest-Fryslân, Makkumer Belboei

Molendag Súdwest-Fryslân

..zondag 27 november a.s van 11:00 tot 16:00 uur..

Persbericht Makkum 29-10-2022

Een groot aantal van de molens in het gebied van de gemeente Súdwest-Fryslân zullen deze zondag draaien en bij voldoende wind volop in bedrijf zijn. Afgelopen jaren was er op deze molendag in ieder geval genoeg wind, water en graan om meel van te malen en hout om tot planken te  zagen. 

Op de unieke molen dag In de gemeente Súdwest-Fryslân kunt u dit allemaal mee beleven en ervaren hoe het destijds in zijn werk ging, er staan meer dan 30 windmolens in onze gemeente. Meer 20 molens zullen mee doen aan deze molendag. Het merendeel van de molens zijn poldermolens, maar ook enkele houtzaag- en korenmolens, de Amerikaanse windmotoren, en zelfs een Tjasker staan binnen onze gemeentegrenzen.

De molen van CornwerdDe molen van Cornwerd

 

Op het gebied van polderbemaling zijn er diverse typen molens, te weten achtkante grondzeilers, spinnekop-molens, boerenmuontsen, grote en kleine windmotoren en tjaskers. Er is bewust gekozen voor de laatste zondag van november, in dit jaargetijde kunnen de molens laten zien waar ze voor gebouwd zijn malen, zagen en pompen. Iets wat op de landelijke of Friese Molendagen vaak niet kan, omdat er meestal vanwege het weer op deze molendagen niet gemalen mag of kan worden bij gebrek aan wind.  

 Kijk op onze website www.molenstichtingswf.nl  voor de  actuele lijst met alle deelnemende molens in onze meest molenrijke gemeente van Nederland..

Tijdelijke vergunning uitbreiding terrassen in Súdwest-Fryslân eindigt definitief, Makkumer Belboei

Tijdelijke vergunning uitbreiding terrassen in Súdwest-Fryslân eindigt definitief

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 29-10-2022

Om tijdens de coronapandemie 1,5e meter maatregel te kunnen houden, mocht de horeca sinds mei 2020 hetzelfde aantal tafels en stoelen verspreiden over een groter oppervlak. De gedoogbeschikking – een coronamaatregel van de gemeente - loopt nog tot 1 november, maar daarna moeten de terrassen echt weer terug naar de oude situatie. De gemeente gaat wel onderzoeken of en waar permanente uitbreiding van de terrassen mogelijk is. 

Sinds mei 2020 mochten horecaondernemers hun terrassen verruimen. In Nederland was de 1,5e meter maatregel van kracht om het coronavirus terug te dringen. De gemeente gaf de ondernemers vervolgens de mogelijkheid hetzelfde aantal gasten te ontvangen als in de normale situatie door tijdelijk uitbreiding van het terrasoppervlak toe te staan. 

 

Gedoogbeschikking vervalt

Vanaf 1 november vervalt de gedoogbeschikking automatisch. Daarmee kunnen standhouders van de weekmarkten hun vergunde standplaats weer innemen en omwonenden weer gebruik maken van de reguliere parkeerplaatsen. Toch sluit de gemeente de deur nog niet definitief als het gaat om uitbreiding van de terrassen. 

 

Súdwest-Fryslân onderzoekt mogelijkheden permanente uitbreiding terrassen

“Terrasverruiming zorgt voor een boost voor de lokale economie en verhoogt de sfeer in de steden en dorpen. Daarnaast hebben verschillende horecaondernemers laten weten hun terras graag permanent te willen vergroten. Het is hun goed bevallen”, vertelt Bauke Dam, wethouder Economische Zaken.  

 

De gemeente laat de komende tijd onderzoeken of permanente uitbreiding van terrassen mogelijk is en wat daarvoor nodig is. Het belang van de omgeving verliest de gemeente niet uit het oog. 

“Vanuit de gemeente staan we positief tegenover de grotere terrassen, maar daarbij moeten we ook het belang van de omgeving, de omwonenden, de standhouders van de weekmarkten, de winkeliers en het algemeen belang in het oog houden”, licht wethouder Dam toe. 

 

Dat begint met het ophalen van de behoeften van de horecaondernemers. Daar waar de behoefte is aan structureel meer ruimte, gaat de gemeente het gesprek aan. De wethouder gaat ervan uit dat dit maatwerk wordt: “Bij elk terras spelen andere belangen en omgevingsfactoren die afgewogen moeten worden.” Het uitbreiden van de terrassen heeft namelijk impact in de ruimte. Het is aan de gemeente om de belangen goed af te wegen en op basis daarvan een beslissing te nemen. 

 

Sfeervolle Steegjesfair groot succes, Makkumer Belboei

Sfeervolle Steegjesfair groot succes

Redactie Makkum 23-10-2022

De steegjesfair van afgelopen zaterdag was wederom een groot succes. Mede dankzij de fantastische weersomstandigheden zijn grote drommen mensen uit Makken en van verre afgekomen op dit gebeuren. Rond een aantal grotere 'Hotspots' waren er tientallen andere grote en kleine evenementen die allemaal op veel aandacht konden rekenen. 

Door middel van kaarsjes en waxinelichtjes was er een route uitgezet door de steegjes van Makkum. Vele ook nog sfeervol aangekleed met andere attributen. Op onbekende pleintjes maar ook in oude woninkjes was de bezoeker welkom om te genieten van de meest uiteenlopende zaken. Een stilte discotheek maar ook een festivalplein. Oude 8mm films over Makkum en de presentatie van een hele nieuwe brandweerwagen.

 

 

sfeerverlichting, ludieke versiering en de presentatie van de Makkumer bridgeclub.sfeerverlichting, ludieke versiering en de presentatie van de Makkumer bridgeclub.

 

Kunst bekijken ondergaan en kopen. Alles was er wel. Muziek, de stilte, de basdreun die je kon voelen, maar ook shanty's en klassieke muziek  vielen te beluisteren. Wijn proeven ja hoor dat kon, onbekende lekkernijen uit proberen, of een kop 'snert' geen probleem. Gewoon een heel verrassend gebeuren met voor iedereen wel dingen die hem en haar aanspreken.

Smaakt naar meer

Hoorde mensen zeggen: "volgende week maar weer." Nou dat zal niet zo zijn, maar het is een bijzonder evenement en dat moet jen zal vast weer jaarlijks terug keren.

Alternatief verwarmen? , Makkumer Belboei

Alternatief verwarmen?

....Zo blijft het binnenklimaat gezond....

Persbericht GGD Makkum 21-10-2022

Nu de gasprijzen zo hoog liggen, kiezen sommige mensen voor alternatieve manieren om het huis te verwarmen. Zoals een hout- of petroleumkachel of kaarsen. Hierbij komen verbrandingsgassen vrij. GGD Fryslân adviseert om goed te letten op een gezond binnenklimaat. Verbrandingsgassen hoeven niet schadelijk te zijn, zolang je maar goed ventileert.

 

Waarom ventileren?

Door goed te ventileren zorg je voor een gezond klimaat in je huis en verbruik je minder energie. Een raam op een kier of een ventilatierooster openzetten terwijl je het binnen juist warm wilt houden klinkt misschien tegenstrijdig. Toch is het goed om te doen. Frisse, verse lucht warmt sneller op en het zorgt ervoor dat er geen onderdruk ontstaat. Dit bespaart dus stookkosten. De stoffen die vrijkomen, door bijvoorbeeld het gebruik van een houtkachel, vinden een weg naar buiten en de frisse lucht komt binnen.

 

 

Goed ventileren doe je zo:

·       24 uur per dag roosters open houden en/of;

·       een raam op een kiertje zetten en/of;

·       het ventilatiesysteem aanzetten en;

·       af en toe, 10-15 minuten de ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Het is belangrijk om de ruimten te luchten.

 

 

Schimmel op de muur? Zo voorkom je het.

In een huis waar het kouder is dan 15 graden, worden muren vochtiger. Zorg ervoor dat het huis nooit kouder wordt dan 15 graden en houdt de muren droog. Zo krijgt schimmel weinig kans.

 

Een paar tips:

·       maak de muren van de badkamer droog na het douchen;

·       houdt de deur van de douche zoveel mogelijk dicht en zorg voor goede ventilatie van de douche;

·       laat de was buiten drogen, als het weer het toelaat.

 

 

We nemen het leven zelf misschien niet zo serieus, maar onze grappen wel., Makkumer Belboei

We nemen het leven zelf misschien niet zo serieus, maar onze grappen wel.

Saskia Smith Makkum 21-10-2022

Het duo Rundfunk (Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde) beleefde een droomdebuut. Na de succesvolle televisieserie ontving hun eerste voorstelling Wachstumsschmerzen een vloedgolf aan lovende recensies, ontstond er een ware run op de kaarten en wonnen ze de Neerlands Hoop 2018. Na Wachstumsschmerzen over de pijn van het opgroeien, storten de jongens van Rundfunk zich in Todesangstschrei op de nietsontziende ellende van de naderende dood. 

‘Ik vind het lastig om onze voorstellingen uit te leggen’, zegt Tom. Het gaat snel in ieder geval. En het is grappig. Ik denk dat je het het beste nog kunt omschrijven als: tadaatssskhwaaaahbambambambambrrupkketjingeinde.’ Yannick: ‘Grappen laten zich nu eenmaal slecht uitleggen. Ken je dat, dat iemand tegen je zegt: ‘En toen deden we dit en dit, en dat was lachen, joh’ en je dan denk: oké, wat is hier grappig aan? Wat ik bijzonder vind is dat er tijdens onze voorstelling wordt gelachen zoals niet vaak in het theater wordt gelachen. Dat heeft, denk ik, te maken met dat we mensen ook wel neerbeuken met onze snelheid en overspoelen met grappen, waardoor ze zich uiteindelijk eraan overgeven en dan ongegeneerd kunnen lachen.’

Het duo Rundfunk.  Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout.Het duo Rundfunk. Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout.

 

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout zijn in de eerste plaats vrienden, daarna collega’s. Hoewel ze het samenwerken zelf niet op die manier zouden benoemen, want ook op het toneel zijn ze vrienden. Ze ontmoetten elkaar zo’n tien jaar geleden tijdens de auditiedagen van de Toneelschool in Maastricht. Terugkijkend beamen ze dat het liefde op het eerste gezicht was. Wat betekende dat ze vooral in elkaar herkenden dat ze alles niet zo serieus namen. Yannick: ‘Ik vond Tom gewoon meteen heel grappig. Ik zag overduidelijk aan hem dat hij bij alles dacht: ah joh, hoe belangrijk is het?’ 

Toen ze beiden afstudeerden van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie – Maastricht werd het uiteindelijk niet, moesten ze elkaar in vier woorden omschrijven. Tom: ‘Ik zei dat Yannick en ik een ziel delen. We kunnen heel goed samen zijn, vier keer in de week staan we op het podium, op zondag voetballen we in hetzelfde team, we gamen samen; er zijn maar weinig momenten dat we elkaar niet zien.’ Yannick: ‘Gezelschap kan vermoeiend zijn en een hoop gedoe opleveren, maar bij ons is er nooit frictie, nooit een moment dat ik denk: ga alsjeblieft even weg. Met Tom heb ik ook nooit dat ik niet weet wat ik moet zeggen. Maar ik kan je dan ook niet zeggen waar we het wel over hebben gehad.’

 

Die intense vriendschap is meteen hun kracht. Want alleen als je elkaar zo goed kent en op een bepaalde manier zo lief hebt, kun je op het toneel heel ver gaan. Of dat elkaar nou een beetje stangen is, Yannick: ‘Tom kan zomaar iets grappig doen en daar ver in gaan zodat ik uiteindelijk in de coulissen sta te smeken of hij wil ophouden, omdat ik dan alleen maar heel hard moet lachen om hem’, tot een heel intieme tête-à-tête.  

 

Hun manier van samenwerken komt er in het kort op neer dat ze een beetje lullen en een balletje trappen en dan de meeste grappige scenes bedenken. Yannick: ‘Voor onze eerste grote voorstelling die we op school maakten waren we vooral samen in een lokaal veel aan het badmintonnen en voetballen. Als mensen dan binnen kwamen dachten ze dat we geen flikker uitvoerden. Maar juist door niet heel geforceerd door een bos te gaan lopen op zoek naar inspiratie, of jezelf dwingen achter een tafel te gaan zitten en te schrijven stonden we heel erg open en konden onze gedachten laten gaan. De leukste dingen hebben we al overschoppend met een bal bedacht. Juist in die ontspanning kwam er van alles boven. Mensen maken het allemaal zo ingewikkeld en gaan dan Shakespeare achterstevoren spelen om inspiratie te krijgen, dat slaat toch nergens op?’ 

 

Neerlands Hoop

In oktober 2018 won het duo de Neerlands Hoop, de prijs voor veelbelovende theatermakers met het grootste toekomstperspectief. In het juryrapport stond dat Wachstumsschmerzen even ontwapenend als brutaal is en een grote verzameling pijnlijk foute, maar hilarische en absurde scènes. En over Rundfunk zelf: een verademing, met cabaret dat de grenzen oprekt én er prettig ver overheen gaat. Tom: ‘Zo’n prijs is natuurlijk ontzettend leuk. Vooral omdat we de eerste week in alle theaters waar we speelden champagne kregen. Maar los daarvan is de waardering natuurlijk te gek.’ Yannick: ‘Een docent op de theaterschool zei ooit over ons dat we de jongens achter in de bus waren. Het verwijt op school was dat wij altijd met z’n tweeën waren. Iedereen dacht ook dat we maar wat deden, maar we werkten gewoon tering hard. We waren heel streng voor onszelf. En eigenlijk ook voor iedereen om ons heen. Als mensen de kantjes ervan liepen dan zeiden we dat ook, en konden ook heel goed benoemen waarom we het niet goed vonden. Daarom vonden ze ons die twee jongens achterin de bus, die dan bepalen welke muziek er wordt gedraaid, of zo. We waren overigens heel beledigd toen dat werd gezegd. Alsof we toch niet helemaal serieus werden genomen. Zo’n prijs laat dan het tegendeel zien. We nemen het leven zelf misschien niet zo serieus, maar onze grappen wel.’

A Tribute to Willy Deville, Makkumer Belboei

A Tribute to Willy Deville

Concert in Hieslum

Persbericht Makkum 21-10-2022

Muzykkafee DeVille in Hieslum viert op zaterdagavond 29 oktober zijn zevenjarig bestaan met een concert van Jimmy Sterman. Samen met zijn band zal hij vanaf 21.00 uur een selectie uit het omvangrijke repertoire van Willy DeVille ten gehore brengen. 

 

Jimmy Sterman sings Willy DeVilleJimmy Sterman sings Willy DeVille

 

Deze - in 2009 overleden – Amerikaan maakte aanvankelijk naam als leadzanger van de band Mink DeVille en scoorde hiermee in 1977 de internationale hit Spanish stroll. Later ging DeVille op de solotoer en leverde hij nog vele muzikale meesterwerken af. Hij vermengde in zijn muziek rock met blues, soul en latin. Muzykkafee DeVille is naar hem vernoemd. Aanvankelijk stond het Tribute-concert in het café op de Tempelreed 14 in Hieslum in oktober 2020 gepland, ter ere van het vijfjarig jubileum, maar helaas gooide de coronapandemie roet in het eten en om dezelfde reden kon het feest ook vorig jaar niet doorgaan. Nu, in 2022, moet het er dan eindelijk van komen. Het concert van Jimmy Sterman begint om 21.00 uur. 

 

Hoge energierekening? SWF Tichtby helpt! , Makkumer Belboei

Hoge energierekening? SWF Tichtby helpt!

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 21-10-2022

Vandaag was de aftrap van SWF Tichtby. Als eerste deed deze nieuwe ‘tour’ Bolsward aan. Gemeente Súdwest-Fryslân gaat onder de noemer SWF Tichtby de wijken en dorpen in om meer inwoners te bereiken en informeren over de energietoeslag, bespaartips en andere minima-regelingen. Met persoonlijk contact in de buurt van inwoners pakt de gemeente hiermee een actieve rol in de aanpak van (energie)armoede. 

Tegen 14.00 uur is het gelijk druk in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward. Mensen willen graag weten of ze in aanmerking komen voor de energietoeslag. Een groepje studenten van NHL Stenden is in gesprek met vrijwilligers die bijdragen aan SWF Tichtby. Aan de andere kant staat de Energiecoach met de groene bakfiets klaar om inwoners te voorzien van bespaartips. 

 

 

Energiecoach met de groene bakfiets staat klaar om inwoners te voorzien van bespaartips.Energiecoach met de groene bakfiets staat klaar om inwoners te voorzien van bespaartips.

 

Wethouder Marianne Poelman trapt SWF Tichtby af: “Fantastisch dat dit initiatief van de grond is gekomen, SWF Tichtby. Voor praktische hulp en persoonlijke aandacht vanuit de gemeente om inwoners bij te staan. Het zijn voor veel mensen zware en onzekere tijden. De weg naar hulp is niet altijd makkelijk. Regelingen zijn soms moeilijk te vinden of aan te vragen. Om ervoor te zorgen dat de mensen die er recht op hebben, ook deze inkomensondersteuning krijgen, start de gemeente met SWF Tichtby. Hulp dichtbij de inwoner.”

 

Door het overhandigen van een box met bespaarproducten aan Jacob, die als ervaringsdeskundige mee gaat werken aan dit project, is de tour officieel van start gegaan. Na de aftrap in Bolsward kunnen inwoners van eind oktober tot april volgend jaar op meerdere plekken ‘tichtby’ hun woonplaats in Súdwest-Fryslân terecht. De gemeente werkt daarbij samen met bestaande initiatieven zoals de energiecoaches, Sociaal Collectief, Bibliotheken Mar en Fean, de kledingbus en andere sleutelfiguren in de wijken en dorpen. Ook de gebiedsteams en dorpencoördinatoren sluiten aan. Bij de inloopspreekuren zijn studenten en vrijwilligers aanwezig om de inwoners te helpen met het invullen van de aanvraag en vragen te beantwoorden.

 

Meer bekendheid geven aan de energietoeslag en minimaregelingen 

“Het doel is om met SWF Tichtby op een laagdrempelige manier álle inwoners met een wat lager inkomen te bereiken,” licht wethouder Poelman toe. “Ook die inwoners die nog niet bekend zijn bij de gemeente. Zodat zij zowel de energietoeslag als de overige minimaregelingen kunnen aanvragen en het geld daar komt waar het voor bedoeld is. 

 

Inwoners die zelf de energietoeslag aanvragen worden actief benaderd door de gemeente om ook de overige minimaregelingen aan te vragen. Tot nu toe waren deze inwoners niet in beeld bij de gemeente en mogelijk ook niet bekend met de minimaregelingen, terwijl ze hier op basis van hun inkomen wel recht op hebben.

 

Met flyers, posters, social media en de webpagina www.sudwestfryslan.nl/swftichtby wordt bekend gemaakt wanneer de gemeente in welk dorp of wijk is. 

 

Winterinitiatief van De Tiid

Museum de Tiid faciliteert in samenwerking met de bibliotheek het onderkomen van SWF Tichtby in Bolsward. Beide partijen zijn onderdeel van Cultuur Historisch Centrum De Tiid. Zelf hebben zij ook nog een winterinitiatief. Tijdens de koude wintermaanden (november t/m februari) is De Tiid speciaal geopend voor mensen die zich graag willen opwarmen met een gratis bakje koffie of thee zodat ze thuis niet in de kou zitten. Voor meer informatie en openingstijden zie www.detiid.nl.

 

 

De kazerne van Makkum verhuist! , Makkumer Belboei

De kazerne van Makkum verhuist!

Persbericht Makkum 21-10-2022

Op woensdag 5 oktober was er - samen met Plaatselijk Belang - een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden en belangstellenden. De bijeenkomst was bij de toekomstige buren van de brandweerkazerne, namelijk de kantine van VV Makkum.

Daar lichtten Veiligheidsregio Fryslân, BDG Architecten en bouwmanagementbureau Stevens van Dijck het ontwerp en het vervolgproces van het project toe. Ook was er ruimte voor de aanwezigen om vragen te stellen. Er is gesproken over de verkeerssituatie, het vervolgproces en ruimtelijke inpassing van het plan op de nieuwe locatie. 

 

Binnenkort dient Veiligheidsregio Fryslân de officiële vergunningsaanvraag in bij de gemeente Súdwest-Fryslân. 

Súdwest-Fryslân presenteert sluitende begroting met ruimte om te investeren, Makkumer Belboei

Súdwest-Fryslân presenteert sluitende begroting met ruimte om te investeren

Persbericht Súdwest-Fryslân Makkum 21-10-2022

In financieel roerige tijden presenteert het nieuwe college van Súdwest-Fryslân haar eerste programmabegroting van deze bestuursperiode met een balanstotaal van € 315,4 miljoen. Hiermee zet Súdwest-Fryslân een eerste stap om het coalitieakkoord ‘Grutsk & Tichtby’ vorm te geven. Maatschappelijke grote vraagstukken als wonen, stikstof, migratie, energietransitie en energiearmoede voeren de boventoon.

De gemeenteraad besluit in november over deze begroting. Het college houdt ruimte om bepaalde investeringen verder uit te werken. Een actualisatie van de begroting wordt in februari 2023 nogmaals aan de raad voorgelegd. 

Begroting 2023 en meerjarenraming 2023-2026Begroting 2023 en meerjarenraming 2023-2026. Download link aan het einde van dit artikel

 

Wethouder Financiën Henk de Boer is ‘grutsk’ op de begroting die er ligt: “In mearjierrige slutende begrutting, mei struktureel en ynsidinteel noch romte foar fierdere ynfulling,” zo vat de Boer het samen. “Dat hawwe wy oan ‘e iene kant te tankjen oan it foarige kolleezje dat in finansjeel sûne gemeente oan ús oerdroegen hat. Oan 'e oare kant is de ryksbydrage histoarysk heech. Dat is fansels net sûnder reden, wy steane mei-inoar foar grutte útdagingen, ûnder oaren op it mêd fan ferduorsumjen en keapkrêft.”

 

“We laten inwoners niet in de kou staan”

Met deze begroting laat Súdwest-Fryslân zien, fors te investeren op grote maatschappelijke uitdagingen zoals het energievraagstuk en het bieden van bestaanszekerheid voor inwoners en maatschappelijke instellingen. Een koopkrachtfonds van 1 miljoen moet uitkomst bieden. De rijksbijdrage is nog onzeker maar de gemeente heeft € 1,45 miljoen extra begroot om de financiële consequenties van de stijgende energieprijzen op te kunnen vangen. Daarnaast staat verder verduurzamen hoog op de agenda, zowel op grote schaal in Heeg, Bolsward, Sneek en Workum als op huiskamerniveau. Súdwest-Fryslân blijft hier met € 2 miljoen voor capaciteit onverminderd op inzetten en verwacht overigens wel dat het Rijk hierin compensatie biedt in de kosten voor de realisatie. Voor het onderhoud van kapitaalgoederen is eveneens € 2 miljoen begroot. 

 

Vooruitkijkend naar de komende vier jaar ligt er een meerjarige sluitende begroting waarbij voor 2024 en 2025 een buffer is begroot van respectievelijk € 8,1 en € 12,7 miljoen. Het laatste jaar, 2026, staat met een tekort van € 4,1 miljoen bekend als ravijnjaar. In dat jaar krijgen gemeenten veel minder geld van het Rijk. Via de septembercirculaire biedt het Rijk hiervoor inmiddels een tijdelijke oplossing. De financiële effecten van de complexe Septembercirculaire en de concretisering zijn nog niet verwerkt in deze begroting.

 

Dichtbij de mienskip

“De krêft fan Súdwest skûlet yn ‘e krêft fan de mienskip. Elkenien moat meikinne en we litte gjin minsken achter”, benadrukt de wethouder. Zo staat het ook benoemd in het coalitieakkoord ‘Grutsk & Tichtby’. Er is al een mooie start gemaakt en deze begroting biedt een goede basis om de komende jaren te investeren in ambities voor ‘veerkrachtige kernen en vitaal landschap’, ‘positieve gezondheid’ en ‘versterking organisatie en dienstverlening’. 

 

Ruimte voor keuzes en actualisatie

Nog niet alle ambities zijn concreet op middelen en capaciteit gezet. Dat gaat om € 5 miljoen structureel en € 6 miljoen incidenteel. “Wy binne ús bewust fan ‘e hjoeddeistige dynamyk yn ’e wrâld. Dy dynamyk freget in beskate mjitte fan winskberheid. Wy fine it, krekt yn dizze tiid, belangryk om in goed trochtochte kar te meitsjen. Dêr nimme we graach de tiid foar. Boppedat jout it ús de kâns om te antisipearjen op lanlike trends en ûntwikkelingen, dy’t op guon mêden ek noch ûnwis binne”, licht Henk de Boer toe. In de eerste raadsvergadering van 2023 wordt de actualisatie behandeld. 

 

U kunt hier de programmabegroting downloaden

Van Donia Kerk in Makkum wint LF2028-prijs, Makkumer Belboei

Van Donia Kerk in Makkum wint LF2028-prijs

Persbericht Makkum 21-10-2022

Met het project ‘Instandhouden, beheren en exploiteren Van Donia Kerk’, heeft Stichting Van Donia de LF2028-prijs in de regio Zuidwest-Fryslân gewonnen. Douwe Pals en Siebe Stellingwerff, bestuursleden van de stichting, ontvingen de cheque van 2028 euro uit handen van Christien Lycklama à Nijeholt, lid van de adviescommissie IMF Zuidwest-Fryslân.

Het bedrag is een aanmoedigingsprijs die vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) in samenwerking met LF2028 is opgezet. Na elke openstellingsperiode van het IMF, kiest de jury een winnaar uit drie genomineerde IMF-projecten per regio. Dit project komt uit de eerste openstellingsperiode van 2022.

 

Christien Lycklama à Nijeholt, lid van de adviescommissie IMF Zuidwest-Fryslân, overhandigt de cheque van 2028 euro aan Douwe Pals (l) en Siebe Stellingwerff(m), van Stichting Van DoniaChristien Lycklama à Nijeholt, lid van de adviescommissie IMF Zuidwest-Fryslân, overhandigt de cheque van 2028 euro aan Douwe Pals (l) en Siebe Stellingwerff(m), van Stichting Van Donia

 

Kunst, cultuur, muziek en debat

De Van Donia Kerk is van grote culturele en historische waarde voor het dorp Makkum. De wens van de stichting en de gemeenschap is om de kerk als cultureel historisch erfgoed te behouden voor de toekomst. Het exploiteren van de kerk is hier een onderdeel van en zal vorm krijgen door het organiseren van activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, muziek en debat. Om een en ander te kunnen realiseren zullen er aanpassingen worden gedaan aan onder andere het interieur, de entree, de keuken en het installatiewerk.

 

Juryrapport

De jury is blij dat Makkum straks een groot cultureel podium heeft. Daarmee kan de Van Donia Kerk zich verbinden met bestaande culturele activiteiten en ook zelf evenementen gaan organiseren. De jury hoopt dat de bonusprijs ingezet wordt voor het realiseren van een een breed cultureel programma waarin plaats is voor regionaal talent en vernieuwende kunsten. Uit de geselecteerde projecten van de overige vier Streekwurkregio’s heeft de jury eveneens een prijswinnaar gekozen. Ook zij ontvangen een bedrag van 2028 euro. De jury bestaat uit Judith Baarsma van Keunstwurk en Immie Jonkman, directeur van Arcadia (LF2028).

 

Ouderen Songfestival, Makkumer Belboei

Ouderen Songfestival

Willemijn Ploem Makkum 13-10-2022

Sinds enkele jaren  is Friesland goed vertegenwoordigd in het Ouderen Songfestival. Zo ook dit jaar. Maar liefst vijf Friezen zijn door naar de prefinale van de 31e editie van het festival. Trienke Hoogenberg uit Leeuwarden is inmiddels een vertrouwde verschijning, zij bereikte meerdere maken de Grande Finale van het festival.

 

Maar zover is het nog niet. Eerst de prefinale, waarvan een van de drie traditiegetrouw in Posthuis Theater Heerenveen plaatsvindt. Hoogenberg zal deze editie twee keer het podium betreden, eenmaal als solist met Memmelân, een nummer van Natalie Merchant met Friese tekst van Sido Martens. En als duo samen met Harm Kasma uit Tzummarum. Ze brengen De Swalker, een Ierse traditional met Friese tekst van Klaas Kasma.

Debutant Thijs Meester, eveneens uit Leeuwarden, wist de voorrondejury te overtuigen met zijn interpretatie van het bekende Unchained melody. Ook hij stoomt door naar de prefinale in Heerenveen.

Net als Joke Schilling uit IJlst en Marleen Addens uit Minnertsga, beide dames hebben hun eerste ronde, ver verwijderd van hun Friese thuisland, glansrijk doorstaan. Schilling stond op 2 oktober in Roermond op het podium en veroverde de stem van de jury met haar intens doorvoelde uitvoering van Zing dan. Addens reisde af naar het Zeeuwse Vlissingen om vervolgens met een net zo intens ingeleefde Je suis malade haar plek in de prefinale op te eisen.

 

foto vlnr: Joke Schilling - duo Harmm Kasma/Trienke Hoogenberg - Trienke Hoogenberg - Thijs Meester - Marleen Addensfoto vlnr: Joke Schilling - duo Harmm Kasma/Trienke Hoogenberg - Trienke Hoogenberg - Thijs Meester - Marleen Addens

 

Zondagmiddag 30 oktober a.s. gaan de vijf Friezen de strijd aan met tien andere prefinalisten. Op het podium van Posthuis Theater Heerenveen zullen zij nogmaals hun lied zingen. Ze worden dan begeleid door het Ouderen Songfestival Combo o.l.v. pianist, arrangeur en muzikaal leider van het festival Kees van Zantwijk. Presentatie Eva Zwaving.

Kaartverkoop https://www.posthuistheater.nl/agenda/1953/Prefinale/Ouderen_Songfestival_2022

of  bel 0513 61 94 94.

 

Recordopbrenst voor Maisdoolhof Witmarsum!, Makkumer Belboei

Recordopbrenst voor Maisdoolhof Witmarsum!

Anneke Luijendijk-Tolsma Makkum 13-10-2022

WITMARSUM – Het 23e maisdoolhof te Witmarsum heeft maar liefst 3.575 euro opgeleverd voor de Ronald McDonald Kinderhoeve in Beetsterzwaag. Nog nooit heeft het doolhof zoveel opgeleverd! Hiermee is het recordbedrag van 3.400 van vorig jaar overschreden.

 

Het bedrag bestaat uit de inkomsten uit entree van het maisdoolhof en komt volledig ten goede aan het goede doel. De Ronald McDonald Kinderhoeve is een vakantieplaats voor gezinnen met een zorgintensief kind (0 t/m 25 jaar). Voor deze gezinnen is het vaak moeilijk om op vakantie gegaan, omdat ze worden beperkt door bijvoorbeeld een rolstoel of wekelijkse therapie. Het doel van de hoeve is voor deze kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes een ontspannende vakantie te bieden waar kinderen met een handicap plezier kunnen maken met leeftijdsgenootjes. Ook kunnen jongeren die zelfstandig of met begeleiding hun vakantie willen vieren, terecht in de hoeve. 

 

Het stukje land voor het doolhof wordt beschikbaar gesteld door aardappelhandel S. Tolsma. S de Vries (Witmarsum) zaait en oogst het maïs belangeloos. Deze twee sponsors maken het mogelijk dat het doolhof al weer voor de 23e keer geopend werd.

Recordopbrengst in het 23e jaar voor het maisdoolhofRecordopbrengst in het 23e jaar voor het maisdoolhof

Dringende Oproep Voedselbank Bolsward, Makkumer Belboei

Dringende Oproep Voedselbank Bolsward

...aan cadeaukaarthouders Postcodeloterij...

Willem Jan Topma Makkum 13-10-2022

Vanwege de alsmaar stijgende prijzen voor energie en levensonderhoud zijn momenteel veel huishoudens aangewezen op de voedselbank. Zo ook die van Bolsward e.o. Ons klantenbestand is in zeer korte tijd bijna verdubbeld. 

 

Uiteraard zijn wij al die mensen graag van dienst. Maar dat betekent wel dat de schappen op onze stellingen goed gevuld moeten zijn, willen wij wekelijks een verantwoord en gezond voedselpakket verstrekken. En de hoeveelheid aangeleverde producten van onze vaste leveranciers is helaas niet altijd even constant. 

De cadeaukaart-actie van de Postcodeloterij zou ons enorm helpen onze voorraad levensmiddelen op peil te houden. 

Kaarten kunnen vanaf 24 oktober t/m 13 november 2022  bij een Albert Heijn vestiging worden ingeleverd. Daarom doen wij hierbij een dringend beroep op de kaarthouders om, wanneer men deze echt niet zelf wenst te verzilveren, ze te doneren aan onze voedselbank. Wel graag vooraf zelf de kaart activeren, anders kunnen wij die helaas niet inwisselen.

Deponeren in de brievenbus kan bij de volgende adressen:

Bolsward: Nieuwmarkt 10 en Harlingerstraat 18, De Swan 55, Heeremastraat 7(t.o. B&B Heeremastate)

Makkum: It String 6, Wunsstelling 3

Nylȃn: Tramstrjitte 22, Ingenawei 13

Wommels: Trekweg 9, De Roede 23

Leeuwarden Dinostad in de herfstvakantie, Makkumer Belboei

Leeuwarden Dinostad in de herfstvakantie

Persbericht Makkum 13-10-2022

Tijdens de herfstvakantie is Leeuwarden dit jaar Dinostad! Er zijn namelijk maar liefst twee dino-activiteiten. In het Natuurmuseum Fryslân kun je de tentoonstelling T. rex in Town bekijken, maar ook AquaZoo heeft een dino-expositie. Het leuke is dat beide heel verschillend zijn. Bij het Natuurmuseum staat een immens groot skelet van een T. rex en ga je onderzoek doen naar wat de botten vertellen over het leven van het dier. In AquaZoo ontdek je, naast de meest bijzondere dieren, ook zo’n 20 levensechte dino’s.

Dinoweken

AquaZoo is deze herfstvakantie opnieuw overgenomen door kolossale dieren. Maar liefst twintig levensechte, brullende dinosauriërs zijn neergestreken in het dierenpark. Je vindt er een grote Wuerhosaurus en een Apatosaurus, maar ook een Mosasaurus en andere ‘waterdino’s’. Kinderen gaan ze allemaal ontdekken aan de hand van de dino-zoektocht.

 

 

sfeerbeeld AquaZoosfeerbeeld AquaZoo

T. rex in Town

In het Natuurmuseum Fryslân draait het om de T. rex. Met zijn gigantische afmetingen, enorme bek en vlijmscherpe tanden was dit één van de gevaarlijkste roofdinosauriërs die ooit hebben geleefd. Paleontoloog Anne Schulp uit Sneek groef in Amerika, samen met een team van Naturalis Biodiversity Center, botten van een T. rex op. Het skelet bleek één van de meest complete ooit gevonden. Van dit skelet is een wetenschappelijk model gemaakt, dat de basis vormt voor de expositie T. rex in Town.

 


Na het bekijken van de T. rex gaan bezoekers als echte wetenschappers onderzoek doen naar het skelet. Daarbij komen allerlei aspecten aan de orde zoals: hoe oud was de T. rex, wat at ze precies en hoe zag haar leven er uit. Bezoekers moeten ook in actie komen: door middel van een dansje kunnen ze een dinovrouwtje verleiden en met behulp van spuitbussen een graffiti T. rex maken. Helemaal spannend is de fietstest: kun je al fietsend een woeste T. rex voor blijven of wordt je opgeslokt met huid en haar?

 

Leeuwarden DinostadLeeuwarden Dinostad