Makkumer Belboei, Arjen Lubach, Nederland als harde schijf

Gebroken Beloftes, Arjen Lubach Zondag 11 oktober 2020

Hoe de Wieringermeerpolder dichtslibde met windturbines en datacentra

Redactie

Lang niet iedereen kijkt op zondagavond naar Arjen Lubach. Helaas mag je wel zeggen. Dat moet anders. Iedere Nederlander moet naar Lubach op zondag kijken. In een korte begrijpelijke uitzending stelt hij regelmatig misstanden aan de kaak.

 

Fotobron: website Nieuwe Oogst

Afgelopen zondag ging het o.a. over de windmolens in de kop van Noord-Holland. Onder de titel Nederland als de harde schijf laat Arjan zien, waar de stroom goed voor 370.000 duizend huishoudens belandt. Bij een datacenter van Microsoft. 100% van de opgewekte stroom gaat daar naar toe. Het windmolenpark is gebouwd met een subsidie van de Nederlandse overheid. Vattenfall een Zweeds bedrijf en eigenaar van 82 molens in dit windmolenpark kan tot 660 miljoen subsidie krijgen. Op dit moment zouden data centra al 3% van het totale Nederlandse stroomverbruik. Groningen Seaport krijgt een datacenter en ook is er sprake van de bouw van een gigantisch datacentrum in de buurt van Zeewolde. Door deze toename is de verwachting, dat rond 2030 het stroomverbruik door dataverkeer  rond 50% zal liggen, dat is dus binnen tien jaar.

Aan de lokale bewoners wordt de boodschap verkondigt dat de bouw van deze windmolens en de stroom die ze gaan leveren voor een duurzame samenleving is en dan is de mond van protesterende tegenstanders natuurlijk gauw gesnoerd. Je vraagt niet gauw verder, want wat is er mis met een duurzame samenleving.

En het komt het natuurlijk Nederland ten goede zo denkt de niet ingevoerde Nederland, Het levert toch hoogwaardige arbeid en computers/servers veroorzaken veel warmte en dat kan dan mooi als restwarmte het energiegebruik verminderen. Makkumers die regelmatig de afsluitdijk over moeten kennen de groene gebouwen langs de A7 wel. Nou daar werken dus 125 man, de restwarmte wordt via de grijze opbouwen de lucht ingeblazen. Dan zal het de overheid toch wel veel opleveren via belastingen. Als we Arjen Lubach mogen geloven is ook dat een illusie.

Nou laat dat dan zo zijn, maar we gebruiken wel allemaal computers laptops tablets en smartphones en ook steeds meer huishoudelijke apparatuur is afhankelijk van de internet structuur. Dus we moeten voor dat gebruik wel wat over hebben. Ja een verpest landschap. Want het data center van Microsoft in de Wieringermeer wordt als cloud centrum gebruikt voor het Midden-Oosten en Afrika.

Even samenvatten. De belastingbetaler subsidieert een Zweeds bedrijf, dat de stroom levert aan een Amerikaans bedrijf, die deze stroom gebruikt voor het Midden-Oosten en Afrika. Oh ja, niet vergeten het levert nu wel 125 banen op. 

Los van deze uitzending maar wel tekenend, een Frans bedrijf wil wel een kerncentrale in Nederland bouwen. De regering hoeft alleen maar te zeggen waar. Waarschijnlijk wordt er wel een kleine bijdrage gevraagd, die als subsidie verstrekt mag worden. Doen we nooit zo moeilijk over in Nederland.

De Nederlandse overheid heeft zich via de akkoorden van Parijs geconformeerd om aan klimaat doelstellingen te voldoen. Op dit moment is de situatie zo, dat de minister van economische zaken voor tussen de 100 en 200 miljoen duurzame energie in Denemarken moet aankopen om aan deze doelen te voldoen. Onze duurzame stroom leveren we aan buitenlandse bedrijven.

Er zijn beslist mensen er blij van zijn geworden. Verdieners in deze zijn de bedrijven die aan deze molens hebben gebouwd o.a. BAM, de energie reus Vattenfall en Microsoft. Benieuwd hoeveel van de lokale bewoners er blij mee zijn. Op de website wordt vermeld, dat het contract met Microsoft voor 10 jaar is, daarna komt de stroom op het net. Kan me niet voorstellen dat Microsoft deze investering doet voor 10 jaar. U wel?

Daarnaast is er een ‘Burenregeling’. Geen idee of die goed werkt. Kijkend naar Groningen en de moeite die het daar kost om de geleden schade vergoed te krijgen ben ik ook hier huiverig voor.

Laat u ook informeren op de website https://windparkwieringermeer.nl/