Brieven/artikelen met onwelvoeglijke taal, bedreigingen, een beledigend karakter e.d. worden niet geplaatst. Wat als onwelvoeglijk, bedreigend of beledigend wordt opgevat is ter beoordeling van de redactie. Anonieme brieven/artikelen worden niet geplaatst. Ingezonden brieven/opinie artikelen mogen niet te lang zijn (hooguit 2000 tekens);
De redactie behoudt zich het recht voor om langere brieven in te korten.

Verkeersstremming Ds. L. Touwenlaan, Makkumer Belboei

Verkeersstremming Ds. L. Touwenlaan

Redactie Makkum 17-08-2022

Op vrijdag 26 augustus wordt het deel Ds. L. Touwenlaan tussen de Kofstraat en Botterstraat afgesloten i.v.m het snoeien van de bomen. Dit geldt voor beide richtingen zo wordt vermeld op de website  melvin.ndw.nu. Er zal sprake zijn van een omleidingsroute. Deze is helaas niet bekend.Op de eerder genoemde website, vast wel bij u bekent, staat over de omleiding geen informatie.

 

Er zijn onderhand best wel veel Makkumers die op de hoogte zijn van het hoofdpijn dossier Ds. L. Touwenlaan. Deze straat en de Buren in Makkum zijn straten die veel verkeersstromen verwerken. De slappe ondergrond enerzijds en het alsmaar zwaarder wegverkeer anderzijds zorgen voor vele problemen. Elke oneffenheid in het wegdek zorgt voor trillingen, onaangenaam en op termijn schadelijk voor de aanwonende.  Het onderhoud aan deze belangrijke verkeersader door het dorp  is al jaren één van enkel oplappen. Het gevolg meer en meer oneffenheden, soms echte gaten zelfs en meer en meer overlast. De laatste oplossing is het plaatsen van bordjes: 'Slecht wegdek, pas uw snelheid aan'. Vaak wordt er dermate stevig doorgereden, dat deze boodschap niet eens kan worden gelezen en er zijn er natuurlijk ook genoeg die wel kunnen autorijden, maar blijkbaar niet kunnen lezen.

Het heeft geen zin om dat voor de zoveelste keer aan te tonen dat de Ds. L. Touwenlaan in de huidige staat absoluut ongeschikt is om het zware verkeer te verwerken. Het is een simpel feit, maar helaas soms krijgen mensen die erbij betrokken zijn en dit aankaarten het idee dat de andere partij niet kan lezen, of het niet wil begrijpen. Wie nog wat extra informatie over deze materie wenst, moet gewoon even googlen op: schade geluid en trillingen verkeer.

 

Even terug naar het waarom van dit artikel. Het is maar gewoon onderhoud en waarschijnlijk ook noodzakelijk onderhoud. In die zin dus geen enkele reden tot ophef en juist welkom. In ieder geval iets van onderhoud. Maar er zijn mensen, die continue bezig zijn met overleg over de Touwenlaan. Ook over wat er moet gebeuren met de bomen bij een herinrichting. Via via horen die, dat er op facebook iets over wordt gemeld. Op die melvin website staat: Snoeien/kappen. Oh. KAPPEN. Waren daar dan niet overleg afspraken over gemaakt?

https://melvin.ndw.nu/public/situation/155935https://melvin.ndw.nu/public/situation/155935

 

VOC mentaliteit gaat steeds zwaarder op Nederland drukken., Makkumer Belboei

VOC mentaliteit gaat steeds zwaarder op Nederland drukken.

Redactie

Dat waar Balkenende op hoopte en Rutte graag mee koketteert gaat meer meer een stempel drukken op Nederland.  De VOC mentaliteit, innovatief, keihard en kortzichtig. Zo lezen we in historisch nieuwsblad. In de NRC van woensdag 6 april luidt een kop heeft van Nederland een belastingparadijs gemaakt. Onze minister-president wijst er graag op, dat Nederland het 5e exportland in de wereld is, maar roemen over  de 4e plaats als belastingparadijs is blijkbaar wat te gortig.

Toch is dit helaas wel de waarheid, althans volgens de Corporate Tax Haven Index, gepubliceerd door Tax Justice Network. Na de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda neemt Nederland voor de 2e keer plaats 4 in. Vergeleken met de ranglijst uit 2019 is de score zelfs toegenomen van 78 naar 80 op een schaal van 100. Dat komt doordat er nog steeds ingewikkelde belastingontwijking routes bestaan (zoals via informeel kapitaal en royalty’s) die grote geldstromen blijven aantrekken. Dit wordt vervolgens beheerd door Trustkantoren waardoor het zicht op wat van wie is vrijwel onmogelijk wordt. Dus een kop vandaag (6 april) in de NRC:  “Met financiële trucs kunnen oligarchen in Nederland makkelijk de sancties ontlopen.” is eigenlijk helemaal niet verwonderlijk. Het artikel beschrijft de situatie in Nederland waaruit naar voren komt, dat er in Nederland wel heel weinig zicht is op wie werkelijk aan de touwtjes trekt. 

 

In Zuid-Europese landen beschikken veel oligarchen over villa’s en boten. Die zijn gemakkelijker te grijpen, zoals maandag bleek uit de confiscatie van het superjacht van oligarch Viktor Vekselberg door de Spaanse politie. En in Zwitserland stallen veel Russen geld op een bankrekening. Ook die zijn eenvoudiger te vinden. De Zwitserse autoriteiten bevroren al voor meer dan 6 miljard euro aan bankrekeningen van oligarchen. Daar steekt Nederland dus schril bij af. Een week geleden was er voor ruim een half miljard bevroren (België 10 miljard).

Het megajacht Scheherazade dat van de Russische president Vladimir Poetin zou zijn?  Foto: newsrnd.com.Het megajacht Scheherazade dat van de Russische president Vladimir Poetin zou zijn? Foto: newsrnd.com.

 

Vandaag (6 april) werd ook bekend, dat de douane bij Nederlandse jachtbouwers veertien schepen onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege de sancties tegen Rusland. Dertien jachten zijn van Russische eigenaren, de veertiende is niet van een Rus, maar mag voorlopig toch niet uitvaren.(Bron Telegraaf)

Er schijnt al wel een nieuwe markt te ontstaan waar scheepsbouwers steeds meer aanbiedingen krijgen op superjachten die ze bouwen voor rijke Russen, nu Russische klanten misschien niet langer in staat zullen zijn om de luxe schepen aan te schaffen als gevolg van westerse sancties. Maar ze zullen vast niet de volledige prijs er voor krijgen. De invloed van de waanzinnige Russische actie zal nog veel meer impact krijgen. 

 

De AFM en Nederlandsche Bank waarschuwen voor risico's crypto currency., Makkumer Belboei

De AFM en Nederlandsche Bank waarschuwen voor risico Crypto

Redactie

Woensdag 30 maart stond het volgende op teletekst pagina 105.

Medewerkers van de AFM,de Autoriteit Financiële Markten, geven de komende maanden op tientallen mbo-scholen les over beleggen en speculeren. Zo hoopt de toezichthouder jongeren te waarschuwen voor de risico's die ze lopen en voor influencers die gouden bergen beloven. De populariteit van beleggen is flink toegenomen de afgelopen jaren. Voor veel jongeren is investeren in cryptomunten ook gewoon geworden. Een kwart van de jongvolwassenen is ermee bezig. Met apps is beleggen erg makkelijk, maar de kennis van de risico's ontbreekt vaak.

 

Het is 2022, maar we gaan voor de aardigheid een jaartje of zestig terug in de tijd. In de jaren 60 van de vorige eeuw kregen nog vele werknemers hun geld uitbetaald via een loonzakje. In de loop van dat decennium ging dat evenwel veranderen en werden de salarissen via de bank betaald. Iedereen moest aan een bankrekening. Het had zonder meer voordelen, veiliger voor de werkgever,  en in den beginnen ook voor de werknemer. Hij/zij kreeg er zelfs een vergoeding voor als er werd gespaard en het kostte allemaal helemaal niks. Ook in den beginne zetelden de banken nog voornamelijk in gewone woningen met kantoorruimte, maar al in 1967 werd in Makkum een heel nieuw bankgebouw neergezet. En er volgden meer en meer. Begin deze eeuw waren er ruim 6000 kantoren. Op het hoogtepunt verschenen er zelfs megalomane gebouwen. De salarissen van de bankbedienden waren misschien niet onaardig maar de echte winsten, bonussen,  gingen naar de top. Rond 2007 groeiden de ‘geld’ bomen tot in de hemel. En toen…… 

Het voormalig hoofdkantoor van ING aan de Zuidas. Na de gedwongen splitsing was de bankafdeling vertrokken naar de BijlmerHet voormalig hoofdkantoor van ING aan de Zuidas. Na de gedwongen splitsing was de bankafdeling vertrokken naar de Bijlmer

 

Boem het was over. List en bedrog bleek tot onmogelijke schulden te hebben geleid en het hele bankensysteem donderde bijna in elkaar. Gelukkig waren ‘Henk en Ingrid’ bereid om hun belastingafdracht in de pot te gooien om de zaak te redden. Via gigantische leningen van de overheid konden ze bijna allemaal overleven. Enkel Dirk die ‘most’ weg. 

 

In die tijd kende Nederland ook de AFM (2002) en natuurlijk de Nederlandse Bank. Op hun website staat hun missie? Toen hoorden we niet teksten over bankiers, waarvoor je op moest passen, die gouden bergen beloofden, toen werden we niet gewaarschuwd voor het gemak waarmee je geld uitgeeft met plastic en apps. Een zinnetje als behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst werd standaard toegevoegd aan alle reclame uitingen en dat was het.

Nog van voordat er überhaupt sprake was van waarschuwingen voor financiële productenNog van voordat er überhaupt sprake was van waarschuwingen voor financiële producten

 

We zijn terug in 2022. Wie boven een ton aan spaargeld heeft moet er voor betalen, wie maximaal 300 in de week opneemt om zijn uitgaven op die manier in de hand te kunnen houden moet daarvoor betalen. Geld afstorten, betalen. Geld overmaken, betalen. De rekening bij de bank, betalen. Een dag vrij nemen om een bankmedewerker aan de telefoon te krijgen. En vanuit die wereld komt nu de waarschuwing voor het gebruik van cryptovaluta.

 

Nou in het ergste geval herhaalt de geschiedenis zich en is de cryptowereld net zo’n kaartenhuis als de bankenwereld. Ook in de cryptowereld zullen wel allerlei regeltjes en bemoeizuchtige types de zaken willen controleren. Nu heten de grootverdieners influencers en toen bankiers. So what. Er verandert niks, behalve dan dat er nu eens iemand anders dik verdient. Maar mogelijk ontstaat ook een systeem zoals bedoeld. Blockchain technologie een systeem voor het vastleggen van informatie op een manier die het vrijwel onmogelijk maakt om het systeem te veranderen, te hacken of te bedriegen. Controleerbaar door iedereen en daardoor misschien wel stukken veiliger dan dat banken gedoe van nu.

 

Makkumer Belboei Wel woorden, geen daden

Wel woorden, geen daden

Bericht van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland

Redactie

U kunt ook uw spouwmuur, gevel, vloer of dak laten isoleren. Of dubbel glas nemen. Dat zijn de grotere investeringen. Isolatie van de spouwmuren van een hoekwoning kost bijvoorbeeld zo’n € 2.000. De jaarlijkse besparing op de energierekening is dan € 550. 

Mooi zou je denken. Dat wil ik ook.

Mooi niet kom je dan achter.

Je bent namelijk verplicht om minimaal twee onderdelen uit te voeren. Bijvoorbeeld isoleren vloer en spouwmuur, of spouwmuur en dak. Je mag ook kiezen voor een isolatie onderdeel, bijvoorbeeld spouwmuur en een warmtepomp/zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Zo op het oog allemaal niet onaardig. Laten we de opties eens bekijken....

 

Dat laatste aansluiting op een warmtenet zal voor heel veel Nederlanders nu niet en nog heel lang niet gaan gelden. In de buurt van industrie is restwarmte bij de productie een mogelijkheid. Misschien woont u in de nabijheid van een datacenter. Er wordt absoluut aan gewerkt, maar voor gewone huishoudens id het nog de ver van hun bed show, wat het Microsoft data center in de kop van Noord-Holland zou in potentie twee miljoen woningen kunnen verwarmen, maar voorlopig vliegt het de lucht in. Dus zelfs al woon je in de buurt ban zo'n bedrijf, dan is aansluiting op een warmtenet niet een 123tje.

 

Oké. Kiezen voor een warmte pomp op basis van warmte uit grondwater dan. Daarnaast moet het ter plaatse maar mogen en de kosten liegen er niet om. 

Een investering van rond de vijftienduizend euro is zo'n beetje de basis. Je krijgt dan nog wel subsidie. Ook moet je een proefboring laten doen zo'n vierduizend euro en vervolgens heb je een vergunning nodig en ook die brengt kosten met zich mee. Kortom voor de doorsnee huishouding ook geen optie. Recentelijk komt ook nog naar voren dat het op pompen van warm water uit diepe lagen heeft ook vervelende bijwerkingen, onder anderen vervuiling van grondwater wat in het kader van verduurzaming nou weer net niet gewenst is. De Inspectie Leefomgeving en Transport is behoorlijk bezorgd over nalatigheid bij het boren en het naderhand afdichten van de boorgaten.

 

De zonneboiler. Op je dak moet ruimte zijn voor een zonnecollector. Een pré is een dak op het zuiden, Helaas maar dat gaat voor heel veel huizen nu weer net niet op. Er moet ruimte zijn voor een voorraadvat en de zonneboiler moet aangesloten kunnen worden op de bestaande CV-ketel. en beetje sneu als je al gewone zonnepanelen op dak hbt liggen, want die vragen ook ruimte en liggen als dat kan ook al gericht op het zuiden. Maar goed als het allemaal kan is dit een optie. Een berekening van Milieu Centraal toont bij gemiddeld waterverbruik aan, dat bij een tweepersoons huishouden de jaarlijkse besparing zo rond de honderd euro ligt. Met de recente stijging van de energiekosten is hier nog geen rekening gehouden, dus dit zal momenteel iets gunstiger liggen. Maar met een eenmalige investering van rond de 2.500 euro en een subsidie van rond de 600 euro gaat het toch een kleine 19 jaar duren om alleen de investering terug te verdienen. 

 

 

Tenslotte de isolatie. Volgens de website van de overheid kan bij een investering van zo'n 2.000 euro jaarlijks een besparing worden gerealiseerd van 550 euro. Kijk dat is andere taal. Een terugverdien tijd van minder dan vijf jaar. En dat bij een relatief lage investering, minder dan de zonneboiler en met een veel hoger rendement. Dit wil iedereen waarschijnlijk wel, maar niet iedereen heeft voldoende financiële reserves. Ook daarvoor zijn behoorlijk aantrekkelijke financieringsmogelijkheden. Isoleren zal qua kosten voor veel mensen in aanmerking komen, zeker ook omdat er subsidie op zit. Kijk even op Google en de advertenties en aanbiedingen vliegen je om de oren. 

 

Ook u kunt bijdragen aan de verduurzaming, mits u wel nog een tweede onderdeel weet te vinden. U was ooit zo onnozel om zelf uw zolder te isoleren en ook dubbelglas in de ramen te plaatsen. Nu blijven enkel de spouwmuur- en vloerisolatie nog over. Helaas vloerisolatie is in uw geval niet mogelijk. De kruipruimte is te laag. Einde oefening dus. Althans wanneer u de subsidie nodig heeft om de zaak rond te breien. Want nu moet u het volle pond betalen voor de spouwmuurisolatie.

 

Ja we willen graag dat u mee helpt om in Nederland minder energie te verspillen, maar nee u helpen we niet. Wel woorden, geen daden.

 

 

Makkumer Belboei Herinrichting Ds. Touwenlaan

Herinrichting Ds. Touwenlaan

..zelfs de naam van de straat wordt niet goed geschreven, dit belooft nog wat..

Redactie

Bewoners van de Ds. L. Touwenlaan kregen afgelopen dinsdag een uitnodiging om op maandag 8 november naar het MFC te komen. Het onderwerp van dit schrijven luidt: Herinrichting Ds. Touwenlaan. Inderdaad de straatnaam wordt fout geschreven. Het ontwerp van de inrichting is klaar. Vervolgens: We willen het ontwerp graag met u bespreken. 

Bewoners van onze gemeente die eerder met een herinrichting te maken hebben gehad weten wel wat dit betekent. U mag komen, maar zoals we al in de brief schreven, het ontwerp is klaar. Dus haal een kop koffie, breng nog maar een keer uw voorstellen en, of bezwaren naar voren, maar vergeet niet het ontwerp is klaar. Dus echt iets anders wordt het niet. 

 

De Ds. L. Touwenlaan is al jaren een pijnpunt. De laan nodigt uit tot te hard rijden en met de in de laan opgeworpen hindernissen betekent dit, dat het voor de aanwonende direct naast deze hindernissen altijd voelt of wonen ze in Oost-Groningen. 

 

Maar dat gaat nu tot de verleden tijd behoren. Na de herinrichting heeft de Ds. L. Touwenlaan weer de karakteristieke uitstraling van eertijds. Gezellig met bomen en een klinkerbestrating, want dat wordt blijkbaar verstaan onder ‘karakteristieke uitstraling’. 

 

Nu kan er over die uitstraling als entree van Makkum nog worden gediscussieerd,  het is voornamelijk naoorlogse bouw, dat echte grandeur is ver te zoeken. Het is gewoon een straat waaraan mensen wonen. Die mensen die er wonen hebben meer of minder last van de staat van de weg. Eén van immer terugkerende punten zijn de verhogingen in het wegdek en de overgang tussen die verhogingen en het asfalt. Die overgangen zijn de grootste bronnen van ergernis, want ze veroorzaken trillingen. Trillingen die via de slappe grond worden doorgegeven aan de porseleinkast van de aanwonende. In het gunstigste geval gevaarlijk gerinkel maar ook echte schade. Scheurtjes, scheuren in muren en beschadigingen van rioleringen die verzakken.

 

Maar dat gaat allemaal tot het verleden behoren. De herinrichting gaat dit helemaal oplossen. Zeshonderd duizend euro gaat het kosten, maar dan hebben ze wel wat. Verhogingen bij de kruispunten in een karakteristiek kleurtje en geen overgangen meer tussen klinkers en asfalt, want het worden allemaal klinkers. Ook wordt de weg wat smaller en het wordt officieel een 30 kilometer zone. Natuurlijk ook nog wat boompjes en andere aankleding. Gemeente blij, uitvoerder dolblij en de bewoners….

 

Nee die zijn niet blij. Helemaal niet blij, zelfs kwaad. Die zien nu en straks zwaar verkeer door het dorp denderen. Openbaar vervoer, door het rijden op tijdschema’s, een notoire overtreder van de snelheidslimiet en dan het bevoorradingsverkeer voor de supermarkt, ook vaak gebonden aan tijdslots, landbouw verkeer en ook zo nu en dan ‘Max Verstappentjes’. Een ritje door de Bleekstraat laat zien, dat er ook bij volledige klinkerbestrating kuilen ontstaan ook bij de verhogingen die de kruispunten aangeven. Een biljartlaken als wegdek in onrealistisch, maar klinkerbestrating voor een verkeersader ook.

 

De ondergrond was ooit stevig genoeg voor het verkeer van die tijd, maar echt waar er zijn sinds het midden van de twintigste eeuw wat dingen veranderd. Eentje is dat het verkeer vele malen intensiever is geworden, en vele malen groter en zwaarder. Al eerder bleek dat het ter hoogte van de Rooms Katholieke school niet kon blijven zoals het was en werd er een versmalling gecreëerd. Deze zorgt er in ieder geval voor, dat de snelheid overdag er wordt uitgehaald, meer van deze verkeer remmende aanpassingen worden gewenst, maar worden ze ook uitgevoerd. Uit gesprekken met betrokkenen wordt duidelijk dat dit, het ontwerp dat klaar is wordt maandag gepresenteerd, niet gaat gebeuren. Hulpdiensten zouden er teveel last van ondervinden. Niet van die bij de school en ook niet in Harlingen bijvoorbeeld, maar wel op de rest van de Ds L. Touwenlaan.

Betrokkenen vertellen dat ze wel zijn gehoord, maar er niet naar hen werd geluisterd. Vreemd, want de overheid in Nederland is toch een vertrouwen wekkend democratisch instituut?

 

De Oost-Groningers zijn wat kritischer en de ervaring met Windpark Fryslân heeft ook bij veel mensen in onze eigen omgeving geleid tot een dalend vertrouwen, de Toeslagenaffaire spant zo’n beetje de kroon. De daling van het vertrouwen in de overheid is dramatisch gedaald, de lokale overheid deed het volgens het onderzoek in opdracht van de NOS beter. Hoe lang nog…..

 

Makkumer Belboei U kunt het allemaal nog goed volgen?

U kunt het allemaal nog goed volgen?

Of, hoe consequent is het beleid....

Redactie

Eenvoudig een beeld krijgen van de besmettingen per leeftijdscategorie valt niet mee.Op de website van het RIVM staan veel grafieken, maar geen enkele die nu precies toont hoe de besmettingen per leeftijdscategorie is.

In eerste instantie werden enkel de kwetsbare mensen getest. Op het moment, dat er meer testcapaciteit beschikbaar kwam werden ook anderen getest. In de maand september zijn de besmettingen in de leeftijdscategorie 10-20 jaar verreweg het grootst. De besmetting in die leeftijdscategorie nam weliswaar snel af, maar was nog altijd groter dan die in de leeftijdscategorie 60+. Ook konden we dagelijks lezen dat er nog een groot gebrek aan testcapaciteit was. De beschikbare testen gingen vrijwel allemaal naar mensen met duidelijke corona klachten.  De groep die steeds werd genoemd met wel besmettingen, maar nauwelijks klachten waren de jongeren. Deze groep werd ongetwijfeld veel minder getest dan de mensen uit de andere leeftijdsklassen. Er was immers gebrek aan testcapaciteit. Geen klachten niet testen.

school kantine foto gemaakt tijdens de corona periode

 

Over oktober zijn de cijfers nog niet te vinden op internet, althans niet bij de officiële organisaties.

Onduidelijk blijft wie de majoriteit van dragers zijn die andere mensen kunnen besmetten. Opnieuw zijn er met ingang van vandaag strengere maatregelen afgekondigd. De aller belangrijkste is dat we gewoon zoveel mogelijk afstand van elkaar moeten houden en zo min mogelijk in groepen moeten optrekken. Een kleine wandeling langs supermarkten in de plaatsen met veel middelbare scholieren toont, hoe begrijpelijk ook, dat dat in de praktijk ondoenlijk is. Tussen de middag verzamelen zich daar scholieren van allerlei scholen.  In bijvoorbeeld Bolsward komen kinderen uit de wijde omgeving naar school. ‘s Middags gaan ze weer naar huis. Het laat zich raden, dat een eventuele besmetting wel heel gemakkelijk van plaats naar plaats kan reizen. 

Dat de meeste besmettingen in de thuis situatie plaatsvinden is dan natuurlijk logisch. Iemand brengt het binnen en de andere gezinsleden kunnen besmet raken. Want het is natuurlijk niet zo, dat het virus stiekem via de brievenbus binnen komt. Het wordt door mensen binnen gebracht. Mensen besmetten andere mensen. En mensen die zich veel verplaatsen brengen het elders. Dit is wat van Dissel ons constant voorhoudt. 

 

Nou is het allemaal misschien nauwelijks relevant wie wie besmet, maar het covid-19 virus is overduidelijk een groot probleem voor onze samenleving. Onze Minister-president houdt ons dit met regelmaat voor. En dat we het gezamenlijk moeten oplossen, maar de vraag die echter steeds prangender wordt luidt, “waarom dat gezamenlijk door velen niet meer zo wordt gevoeld.”

Organisaties die de zaken goed voor elkaar hebben moeten de deuren sluiten.  Dat feestcafés dicht moeten zullen de meesten wel begrijpen, maar restaurants is al veel moeilijker, zeker als je dat afzet tegen de kantines op scholen. En dat de damclub en bridgeclub, alle regels respecterend, moeten sluiten is zot. Tot 20:00 uur wel een drankje en daarna niet is ook zo’n lacher. Tot die tijd kun je in het restaurant van hotels dineren met een wijntje, maar wel om acht uur naar binnen gieten want anders gaat het helemaal mis…. Oh ja, ook zo vreemd,  wel in restaurants hotels, maar niet bij de plaatselijke uitbater. 

Conferenties en trainingen in hotels gaan gewoon door, maar het buurtcentrum moet dicht. Hopelijk begrijpt u het allemaal wel.