Makkumer Belboei, krant voor Makkum en omstreken: Pier Elgersma en Koert Jansen winnaars 3 Banden

Pier Elgersma en Koert Jansen winnaars 3 Banden

Afgelopen zondag 19 januari stond in Café de Belboei de finale in de A-klasse op het programma en in De Zwaan die van de B-klasse. Waren er favorieten?, ja zeker. In de A-klasse had Menno van der Eems een aantal puike partijen gespeeld in de poulewedstrijden en zijn kansen werden hoog ingeschat. Waren er favorieten gesneuveld, ja zeker!. Getipt door onze bron, maar gesneuveld voor de finale was het lot voor Piet Laschuit. Waren er verrassingen, Nee!. Als we de plaatsingslijst voor de A-klasse bekijken bij aanvang van de finale wedstrijden dan zijn het toch wel weer de min of meer bekende namen. De al genoemde Menno v.d Eems, Koert Oostenveld, Piet Genee, Germ v.d Meer en altijd van de partij als het om de prijzen gaat Pier Elgersma.

Het biljart in ‘de Belboei’ had een paar dagen eerder nog een heel nieuw laken gekregen. Een ‘synthetisch’ laken zo werd mij verteld. Voorheen waren de biljartlakens allemaal op basis van wol, maar de huidige synthetische lakens zijn net zo goed en niet onbelangrijk in aanschaf toch wat voordeliger. Ook schijnt het met deze lakens niet echt noodzakelijk te zijn dat het biljart wordt verwarmd. En als de ballen ten gevolge van de luchtvochtigheid klam worden zou dit op dit nieuwe laken niet van invloed moeten zijn op het rollen. Zo werd mij dit alles verteld.

Alle ingrediënten voor een spannende finale waren dus aanwezig. De beste vijf spelers van dit moment en een in puike staat verkerend biljart. Helaas, helaas, maar dat viel zondagmiddag toch even vies tegen. Voor Menno waren de druiven wel erg zuur. Echt goed spelen in de voorrondes en dan geen enkele partij kunnen winnen in de finale. Maar hij was niet de enige. Ook de andere mannen konden maar niet in hun spel komen. Alleen Pier. Pier maakte wel keurig zijn puntjes en verzamelde zo 9 van de maximaal 12 wedstrijdpunten. Pier Elgersma werd opnieuw de beste driebander van Makkum. De strijd om de plaatsen twee en drie werd beslist in het voordeel van Germ van der Meer. Hij wist in de slot partij tegen Pier de winst te pakken en met iets een beter moyenne bleef hij Piet Genee net voor.

De B-klasse dan. Moesten we afgelopen zondag in de Zwaan zijn voor spektakel. Ja, en helaas opnieuw nee. Ook hier wilde het maar niet loskomen. Vier van de vijf deelnemers wonnen hun partij en hadden daar 21 of 23 beurten voor nodig. Sjoerdtje de Jong had in haar eerste partij tegen Piet Tiersma nog puik gespeeld, maar daarmee ook al haar kruid verschoten zo bleek later. Ook Jaap Reitsma, Jan van Hijum en Koert Jansen wonnen 1 partij. Het spektakel zat hem dus in de eindstand. Met drie punten de finale winnen op moyenne zal niet jaarlijks gebeuren.

Maar ondanks de tegenvallende resultaten op de finale dag kunnen de organisatoren met tevredenheid terug kijken op een geslaagd evenement. In 2021 zien we wel weer. De volledige uitslag in de A-klasse: 1: Pier Elgersma, 2: Germ v.d. Meer , 3: Piet Genee, 4: Menno v.d. Eems 5: Koert Oostenveld. In de B-klasse : 1: Koert Jansen, 2: Jan van Hijum, 3: Jaap Reitsma, 4: Sjoerdtje de Jong, 5: Piet Tiersma.

In haar slotwoord bedankte Ruda Bergsma namens de organisatie de sponsors Remko de Witte (De Zwaan), Piet Tiersma(de Belboei) , HP wanden en Plafons en Blom yn Ien. Pier Tiersma op zijn beurt bedankte de organisatie en met name Ruda voor al haar werk in deze.

Finalisten 3 banden 2020. Op de foto ontbreekt Jan van Hyum

v.l.n.r. Pier Tiersma, Henk Bonthuis vervangt Koert Oostenveld even, Jaap Reitsma, Sjoerdtje de Jong, Koert Jansen, Menno van der Eems, Pier Elgersma, Germ van der Meer en Piet Genee