Makkumer Belboei, Postbezorgers Meren Post, de vergeten groep.

Postbezorgers Meren Post, de vergeten groep. 2020

Vrijdag 31 januari was de laatste dag voor de bezorgers van Meren Post. Veel post wordt aangeleverd door postbedrijf Sandd. Maar door de fusie van Sandd en PostNL stopt deze aanlevering en wordt het regionale Meren Post dus wel gedwongen om met de postbezorging te stoppen..

Even wat vooraf ging. De twee bedrijven, PostNL en Sandd, stelden dat samenwerking, lees overname, onvermijdelijk was om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden, aangezien het aantal verstuurde brieven en kaarten al jaren daalt. De Autoriteit Consument & Markt(ACM) had bezwaren tegen de fusie, maar de staatssecretaris denkt goede afspraken te hebben gemaakt en op basis daarvan werd zij de eerste bewindspersoon die het weigeren van een overnamevergunning door de ACM naast zich neerlegde. Daarmee was Sandd verleden tijd en kreeg PostNL de hele postmarkt in handen.

Feitelijk is er nu dus een monopolist. De aandelenbeurs was er blij mee . ING-analisten verwachten dubbelcijferig rendement, wat zich op termijn zou moeten vertalen in een hoger dividend. ING heeft daarop een koopadvies op PostNL gegeven. De reactie op de beursvloer was een stijging van 11%.

Nu een paar maanden later, weten we dat van de Sandd medewerkers het overgrote deel geen nieuwe baan bij PostNL heeft gevonden. Die aantallen halen de krant wel, maar over al die mensen die voor bedrijven als Meren Post werkten hoor je bitter weinig. Daar zijn geen sociale plannen voor gemaakt. Meren Post heeft 25 jaar post bezorgd en volgens de website waren er een 250 bezorgers actief. Dit is de groep die misschien wel het hardst wordt geraakt. Veel bezorgers kunnen om uiteen lopende redenen niet op de gewone arbeidsmarkt terecht. Maar bij Meren Post hadden ze een baan gevonden die ze aankonden en die hen voldoening gaf. Eenvoudig werk. Prachtig werk voor velen Het is nu evenwel voorbij.

Oh ja, en het enthousiasme van september op de beurs is ook voorbij. PostNL noteerde vandaag 31 januari 1.67. Ruim 10% lager dan destijds.

Het laatste poststuk.....