Makkumer Belboei, IJspret iisklub Makkum 2020

IJspret bij de ijsvereniging Makkum

Door Remko de Jong

Zondagmorgen 9 februari 2020. Als ik naar buiten kijk dan lijkt deze winter eerder op een verlengde code oranje herfst dan op een winter die ons op natuurijs zal laten schaatsen. En aangezien er al ellende genoeg in de wereld is ben ik blij dat we niet over het weer kunnen beslissen.

Gisteren zaterdag 8 februari 2020 was het dan zover. Twee weken voor deze mooie datum een mail verstuurd naar de drie basis scholen in Makkum, naar januari hun kroost van de groepen 5 t/m 8 ijsvereniging lid of geen lid opgeven voor weer een schaatsmiddagje in de 11stedenhal.

Er hadden zich nu een 30 tal kinderen aangemeld met een 7 tal begeleidende ouders en 4 bestuursleden van de ijsvereniging. De ijsvereniging had de kinderen om 2 redenen voorzien van een muts de 1e voor de veiligheid voor een eventuele valpartij en de 2e voor herkenbaarheid voor ons. Om 12:15 was er bij de bushalte aan de Lieuwkemastraat afgesproken zodat we op tijd zouden kunnen vertrekken. Allen aanwezig en busje komt zo.

De presentielijst doorgenomen en afgevinkt. Na de kinderen opgelezen te hebben en voorzien van een muts konden zij plaats nemen in de Touringcar. Tenminste dat was het plan. Busje komt zo busje komt zo. 12:25 waar blijft busje nou? Maar even bellen waar de bus blijft. Na enige heen en weer gepraat blijkt dat….. Busje komt niet. De chauffeur die naar Makkum zou moest plotseling voor spoedopname naar het ziekenhuis en geen reservechauffeur achter de hand helaas.

Oeps ja en nu? De kinderen maar naar huis sturen was er niet bij. Je kon de teleurstelling dat er geen bus kwam van de gezichten aflezen. Na een kort beraad ook met de ouders besloten om met 8 auto's naar de 11stedenhal te rijden 6 auto's vol en 2 auto's leeg. Hé? Ja dat komt omdat er op de heenreis minder kinderen mee heengingen dan op de terugreis. Er waren kinderen bij die nog sport wedstrijden elders hadden en op eigen gelegenheid naar Leeuwarden kwamen maar wel mee terug gingen. Bij aankomst de kaarten geregeld en de jeugd ging onder luid gejoel naar binnen om de ijsbaan in beslag te nemen en hun kunnen aan de begeleiders en elkaar te tonen.

Het ontbreken van echte winters was hier toch wel een beetje te bespeuren en niet alleen bij de kinderen ook waren er ouders bij die het ijs wel eens van wat dichterbij wilden bekijken. Na een 2 uurtjes rijden was het meest fanatieke er wel af en gingen bij de eersten de schaatsen al uit om de warmte van de kantine op te bezoeken. Na alle kinderen weer van normaal schoeisel voorzien te hebben konden we de bestelling voor de patat en drinken opnemen en ja ook een snackje zat er dit jaar ook in. Na alles met de lift (want wij zaten boven) gekregen en uitgedeeld te hebben was daar ineens en serene rust. Gezien de weersomstandigheden en de grote van de groep besloten om na het eten geen groepsfoto voor de 11stedenhal te maken.

Om 16:30 alles betaald. We hebben de kinderen wederom op de lijst afgevinkt en in de auto's laten stappen en werden veilig met of zonder omweg thuis afgeleverd. Niet alle ouders waren lid van de ijsvereniging en was ook geen vereiste maar wilden wel graag lid worden. Bij een volgende winter zonder ijs wordt deze mogelijkheid misschien wel weer aangeboden. Graag wilden wij als bestuur alle ouders die hebben gereden heeeeel hartelijk bedanken voor het rijden. Zonder jullie was er geen schaatsmiddag geweest. Super. Verder hopen wij dat het met de chauffeur van de taxibus beter gaat.

Voor een lidmaatschap van €7,50 per jaar voor het hele gezin kunt u via de mail contact opnemen met de ijsvereniging. iisklubmakkum@gmail.com