Makkumer Belboei, Fysiofit, fysiotherapie in Makkum.

FYSIOFIT Makkum

van de redactie 20200305

Het was voor veel Makkumers toch wel een verrassing, toen de voormalige winkel van Piet en Annie Wijngaarden niet een kapperszaak, maar een ruimte voor fysiotherapie bleek te worden. De volledig veranderde entree nu.

Waar een grote meerderheid van de lokale bevolking het nog zonder fysiotherapie kan stellen, volgens cijfers uit 2018 zo’n 77%, wil de Makkumer Belboei (MB) toch meer weten en ging op onderzoek uit.

We hebben een afspraak met de beide therapeuten Anette Meina en Erwin Huitinga. Beiden waren al als fysiotherapeuten werkzaam in de piramide van het Beach Resort Makkum Fysio & Fitness op het strand. Van daaruit verzorgden beide therapeuten ook behandelingen in het Gezondheidscentrum Makkum (Sûnhûs).

Zeker Anette , maar ook Erwin waren evenwel op een punt beland, waar ze nog wel eens wat nieuws wilden, ze kenden het werken op het strand zo langzamerhand wel. Dokter Dierick kreeg weet van hun wensen en die vond het heel jammer als er in Makkum een deel fysiotherapie verloren zou dreigen te gaan. Het Sûnhûs had onvoldoende ruimte voor een oefenruimte, wat bij veel behandelingen natuurlijk wel een vereiste is. De rest is geschiedenis. Er kwam geen nieuwe kapsalon in de Bleekstraat, maar een moderne ruimte voor fysiotherapie.

Van hier uit werken beide nu aan het wel en wee van de Makkumer bevolking. Voor alle duidelijkheid, FYSIOFIT is géén fitness. Het kan zijn, dat u via een verwijzing van een arts bij de fysiotherapie belandt, of omdat u een (sport) blessure hebt en zelf voor fysiotherapie kiest, maar er moet dus altijd sprake zijn van een medische aanleiding.

Een blik op de website bevestigt de verwachting dat vrijwel alle behandel methoden die de fysiotherapie ter beschikking staan, wel zo’n beetje worden ingezet. Zo ook ‘Dry Needling’. Hé dry needling, wat is dat? Dry Needling is een behandelmethode die ervoor zorgt dat gespannen spieren effectief worden behandeld. Door het aanprikken van deze pijnlijke spieren (een knoop in de spier noemen we dit ook wel), middels Dry Needling, kan de spier snel en langdurig ontspannen. Dit gebeurt met de zelfde naalden die ook gebruikt worden voor acupunctuur. Het verschil is waar geprikt wordt, en dat de naalden niet blijven zitten. Verder wordt ook fysiotherapie aan huis verzorgd en op de vraag van de MB: ”Staan er nog bijzondere dingen op het programma, bijvoorbeeld nieuwe therapieën?” ,antwoordt Anette Meina dat ze van plan zijn om veel met ‘Ouderenzorg’ te gaan doen.

Beide therapeuten hebben er volop zin in en zijn zeer gemotiveerd om een up-to-date fysiotherapie aan te bieden. Alle nieuwe ontwikkelingen op hun vakgebied zullen ze dan ook op de voet volgen. Voor ons een geruststellende gedachte. Er wordt indien nodig goed voor ons gezorgd. De oefenruimte