Makkumer Belboei, De vader van zanger Douwe Bob is overleden.

De vader van zanger Douwe Bob is overleden.

van de reactie
Stichting Ald Makkum
20200310

Dit was de kop van een klein artikel in de LC. Op zichzelf een wat vreemde aankondiging, maar wel een reden om even verder te lezen. Het artikeltje begint met: “Kunstenaar Simon Posthuma, vader van zanger Douwe Bob is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden. Posthuma, wiens ouders uit Makkum..”.

De nieuwsgierigheid is gewekt. De grootouders van Douwe Bob kwamen dus uit Makkum. Daar willen we meer van weten en dus gaan we ons licht opsteken bij de Stichting Ald Makkum, opzoek naar de Makkumer roots van Simon Posthuma en zijn zoon Douwe Bob.

Douwe Bob, zo blijkt, is vernoemd naar ‘pake’ Douwe Posthuma. Deze Douwe werd geboren in Makkum op 26-10-1910 op Voorstraat 13. Hij was de enige zoon van de ook in Makkum geboren Sijmon Posthuma, stuurman van beroep en Wijpkje Kramer afkomstig uit Exmorra, na talloze verhuizingen binnen Makkum komt het gezin in 1919 op Nieuwbuurt 8 te wonen (later vernummerd tot no. 15). Waaruit Douwe in 1932 op 21-jarige leeftijd huwt met de 20-jarige Dirkje Johannes de Witte uit Skuzum. Hij volgt dan nog de politieopleiding en wordt in 1938 aangenomen in Zaandam. Daar wordt in 1939 zoon Symon geboren. De vader van Douwe Bob. Symon, Simon of zelfs Seemon maakt vanaf 1966 furore in Los Angeles als ontwerper van psychedelische kleding, affiches en platenhoezen voor popgrootheden als The Beatles, Bob Dylan, Cream en The Hollies.

Zijn ontwerp voor het legendarische Beatlesalbum “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” haalde het niet maar was wel op de binnenhoes van de eerste editie te zien. Hij zou ook nog de auto van John Lennon hebben beschilderd.

Samen met zijn eerste vrouw Marijke Kooger Dunham namen ze onder de naam Simon & Marijke eigen nummers op, begeleid door hun muzikale klanten. De singel “I saw you” bereikte zelfs de 2e plaats in de Nederlandse Top 40. Uit het 2e huwelijk van Simon met danseres Ellen Bernard werd 12-12-1992 in Amsterdam Douwe Bob Posthuma geboren.

Of pake Douwe Posthuma en beppe Wijpkje Kramer ook in Makkum creatieve aspiraties hebben tentoon gespreid is niet bekend, maar dat ze hun nazaten deze overvloedig hebben mee gegeven is overduidelijk.

Bron Stichting Ald Makkum