Makkumer Belboei, Ik ben van plan om op 4 mei de Mexicaanse vlag halfstok te hangen.

Ik ben van plan om op 4 mei de Mexicaanse vlag halfstok te hangen.

ingezonden bericht

Ik ben van plan om op 4 mei In plaats van de Nederlandse vlag, de Mexicaanse vlag halfstok te hangen. Dit als een gebaar naar een vergeten groep Mexicaanse militairen die aan geallieerde zijde hebben mee gevochten. Het grootste deel was tegen Japan, maar er zijn ook enkele duizenden die mee hebben gevochten om Europa te bevrijden. Ik heb 7 jaar een relatie gehad met een Mexicaans vrouw en heb daar heel veel tijd door gebracht. Daardoor heb ik een hele boel vrienden daar en op een dag ben ik door één van hen uitgenodigd om zijn 92 jarige grootvader te ontmoeten.

De reden was simpel, ik ben Nederlander.
Het bleek dat zijn grootvader in de tweede wereld oorlog in Nederland was geweest en zelfs in "frisia" zo als hij het noemde. Samen met zijn broer hadden ze zich als vrijwilliger aangemeld bij het Amerikaanse leger. De belofte dat er een Amerikaans staatsburgerschap uit zou kunnen komen heeft natuurlijk ook mee gespeeld. Samen zijn ze enkele weken na D-day in Normandië geland. Door een of andere oorzaak zijn ze hun eigen bataljon kwijt geraakt en uiteindelijk via andere geallieerde gevechtsgroepen door het Canadese leger aangenomen.

Zo zijn ze in Nederland beland en zijn hier tot een jaar na de bevrijding gebleven voor dat ze weer gerepatrieerd werden. Het Amerikaanse staatsburgerschap hebben ze nooit gekregen omdat ze door het Amerikaanse leger als "Missing In Action" waren opgegeven en ze uiteindelijk door de Canadezen werden gerepatrieerd. Beide broers hebben het dus overleefd maar vele andere landgenoten niet. Alles werd grotendeels door de kleinzoon verteld en de oude man knikte instemmend hij heeft een paar keer "frisia" genoemd.

Dit was in een voetbal kampioenschap jaar en ik had een hele stapel oranje t-shirts en stel vlaggen mee genomen. Ik bood hem een Nederlandse vlag aan en kreeg daarvoor in ruil een prachtige zijden Mexicaanse vlag, hij stond er op dat ik die vlag kreeg.

Het is deze vlag die ik halfstok wil hangen, met daaronder een verklaring waarom ik de groep Mexicaanse vrijwilligers die hun leven hebben gegeven wil herdenken.
En ik denk dat het wel een beetje aandacht verdient.