Makkumer Belboei, Museumhuis Van Eysinga: deuren open op Open Monumentendag

Museumhuis Van Eysinga: deuren open op Open Monumentendag

Nieuwsbericht 20200903

Op zaterdag 12 september is Museumhuis Van Eysinga open. Geïnteresseerden kunnen voor Open Monumentendag gratis een tijdslot reserveren en die dag genieten van het bijzondere herenhuis aan de Koningsstraat.

Museumhuis Van Eysinga paarse kamer

 

Uniek van binnen en van buiten
Net als bij de andere Museumhuizen, stap je hier een heel bijzonder woonhuis binnen. Het is een magnifiek herenhuis gebouwd voor Frans Julius Johan van Eysinga, grietman (kantonrechter) van Doniawerstal en lid van Provinciale Staten van Friesland. Leeuwarder ambachtslieden als timmerknecht Pabe Jilderts van de Helm en kunstenaars als de behangselschilder F.C. de Hosson (mede) verzorgden de inrichting van het huis in een fenomenale Lodewijk XVI-stijl. Kom binnen en geniet van de prachtige zaal en het fraaie stucwerk of neem een kijkje in de keuken en de andere personeelsruimten.

Van museum tot Museumhuis: niet fluisteren!
Het huis deed lange tijd dienst als Fries Museum. Na een grondige restauratie is het huis sinds 2019 weer open voor de inwoners van Leeuwarden en omstreken. Je vindt er geen strenge suppoosten of waarschuwende vingers. In Museumhuis Van Eysinga hoef je niet te fluisteren of met je handen op je rug te lopen. Je mag hier op de stoelen zitten en de kasten openen. Het is juist de bedoeling om zoveel mogelijk zélf te ontdekken en je thuis te voelen.

 

Voor adres en openingstijden kijk je op www.museumhuizen.nl