Makkumer Belboei, Stichting Behoud blazer TX33 voelt geld pijn door corona

Stichting Behoud blazer TX33 voelt geld pijn.

Door het Covid-19 virus geen inkomsten uit zeiltochten......

Klaas Arie Beks

U hebt het vast al eens gezien: tijdens de zomermaanden ligt aan de steiger bij de sluis van Makkum een historisch zeilschip. ’s Winters ligt het onder zeil aan de Grote Zijlroede in Makkum. Het is de blazer TX33 ‘Poolster’, een authentiek houten visserschip uit 1918 dat officieel staat geregistreerd als varend erfgoedmonument.

Blazer TX33 onder zeil op het IJsselmeer

De Blazer TX33 kan gehuurd worden door particulieren, bedrijven of groepen voor (dag)zeiltochten over het IJsselmeer of de Waddenzee. Naast toeristen en inwoners verzorgen wij jaarlijks ook tochten met kinderen, mindervaliden en ouderen, die in de provincie wonen of in Fryslân vakantie houden.

 

Varensgasten van de Blazer TX33

De TX33 is eigendom van de Stichting Behoud Blazer TX33. De stichting heeft als doel de TX33 in de vaart te houden. Alle inkomsten worden gebruikt ten behoeve van het onderhoud van het schip. De TX33 heeft 38 enthousiaste onbetaalde vrijwilligers met verschillende functies. Een aantal van hen zijn schipper. De overige vrijwilligers zijn zeilmaat. Het onderhoud van het schip wordt zo veel als mogelijk door de vrijwilligers gedaan.

Sinds een grondige restauratie ca. 15 jaar geleden kan de stichting het schip onderhouden met de opbrengst uit het varen met gasten. Door de coronaomstandigheden kon het afgelopen zomerseizoen niet met gasten worden gezeild. Daardoor hebben we geen inkomsten om het onderhoud van het schip te kunnen bekostigen. Maar, juist op dit moment is groot herstel en vernieuwing van het dek noodzakelijk. De totale kosten daarvan bedragen 15.000 euro.

 

Het houten dek met gebreeuwde naden is namelijk lek en moet worden vernieuwd. Daarvoor is een offerte opgevraagd bij Scheepswerf De Hoop in Workum (bij de sluis). De TX33 is daar in 1918 gebouwd. Deze werf is gespecialiseerd in restauratie van traditionele houten schepen. Men is ervaren in  het werken met varend erfgoed, hetgeen specifieke eisen vereist. Ook is deze werf geschikt om een deel van het werk door onze eigen vrijwilligers te laten

uitvoeren.

 

 

 

Het bestuur van de Stichting Behoud blazer TX33 vraagt om hulp. Wilt u ons helpen door een financiële bijdrage aan de restauratie te leveren? Wij noemen deze actie “sponsor een naad”. De stichting Behoud Blazer heeft de ANBI-status van de Culturele ANBI Stichting, zoals die vereist zijn door de Belastingdienst. Giften kunnen dus onbelast geschonken worden.

Bankrekeningnummer:
NL46 RABO 0378 3860 42, t.n.v. Stichting Behoud Blazer TX33.
Website: www.tx33.nl