Makkumer Belboei Je telefoon wordt binnen 10 seconden gehackt

Je telefoon wordt binnen 10 seconden gehackt

... het doorsturen van nepberichten via social media......

Redactie

Met de regelmaat van de klok worden er tegenwoordig berichten gestuurd waarin je wordt opgeroepen om te betalen, want anders… of dat je je gegevens nu echt moet bijwerken, want anders…. Dat je webcam gehackt is en dat er beelden van je zijn gemaakt, dus betalen want anders…. Pasop je krijgt een bericht via WhatsApp, absoluut niet openen want anders….., of ik heb een nieuw nummer kan je even een bedrag voorschieten want anders…. Je scanner moet worden vervangen, want anders… En de laatste tijd ook weer via de brievenbus, zoals in de ‘good old days’ ook gebeurde met acceptgirokaarten. Als je niet betaald dan, want anders…...

 

foto website opgelicht.avrotros.nl...............

 

Een ding is duidelijk je wordt altijd bedreigd. Het is natuurlijk een vreemd iets, dat de providers dit soort berichten blijven doorsturen, maar ze zijn over het algemeen toch ook wel zo herkenbaar, dat je er met iets langer dan een tel nadenken toch niet in zou trappen.

 

Op dit moment is er een WhatsApp bericht over Argentinië. Even een waarschuwing….. Op dat moment moeten de alarmbellen gaan rinkelen en dat doen ze ook, maar helaas de verkeerde. Massaal  wordt het bericht weer gedeeld. Even de hersens gebruiken in plaats van de vingers/duimen en je zou jezelf al snel realiseren, dat als waar was wat er in het bericht staat, de wereld allang in brand zou staan. Als je het filmpje bekijkt, wordt jouw telefoon binnen tien seconden gehackt en dat kan op geen enkele manier worden gestopt, zo luidt het dreigement. 

 

Aah daar hebben we het weer. HET DREIGEMENT. 

 

Vorig jaar was er in maart bijvoorbeeld veel consternatie en paniek rondom een stokoude hoax: het telefoonnummer 06-41216011 waar in een WhatsApp-kettingbericht voor werd gewaarschuwd.

 

 

Mensen die dit soort berichten klakkeloos delen moeten zich toch realiseren, dat als er ook maar iets van waar was, de serieuze media daar al lang melding van hadden gemaakt. Journalisten doen niet anders dan hun telefoon raadplegen en filmpjes/nieuws bekijken om zich op de hoogte te stellen en om het ook vaak onzin nieuws van de sociale media er juist uit te filteren.

 

Vooral groepsapps zijn een aantrekkelijke bron voor dit soort ‘fake news’ makers. Er zijn er altijd wel een paar binnen de groep die het met hen gedeelde nieuws wat graag ‘wereld kundig willen maken’. Stop er mee. Als je twijfelt en denkt het zou weleens waar kunnen zijn, dan kijk je even op https://opgelicht.avrotros.nl/  Je ziet dan onmiddellijk waar je nu weer dreigde in te trappen.

 

Op dit moment zijn berichten van DHL en POST NL met het verzoek om te betalen regelrechte phising pogingen. Koppelen van uw DiGiD aan uw betaalrekening en natuurlijk het Argentinië appje populair. Hier trap je als Makkumer natuurlijk niet meer in, maar morgen……