Makkumer Belboei Lokale ‘troepen’ ruimen sneeuw

Lokale ‘troepen’ ruimen sneeuw

...eerste dag van een beetje serieuze winter periode.......

Redactie

Al dagen werden we via radio en tv er op geattendeerd of zelfs gewaarschuwd. Er kwam veel sneeuw met een stormachtige wind en vorst. Dus de gevoelstemperaturen zakten bij elke nieuwe uitzending en de bulten sneeuw werden hoger en hoger.

Iedereen zou er dus klaar voor moeten zijn. De hype was gecreëerd . De schaatsen en sleeën vlogen de deur uit. De schappen in de supermarkten raakten leeg en het openbaar vervoer ging alvast plat. Nederland kon zich opmaken voor apocalyptische toestanden.

Zaterdagavond begon het inderdaad te sneeuwen en zowaar het waaide ook echt hard. De temperatuur viel nog wel mee, maar het was guur inderdaad. Zondagochtend een witte wereld. En de sneeuwduinen begonnen zich op te bouwen. 

Rijkswaterstaat zet groot materieel in en er wordt in een mum van tijd een 24 miljoen kilo zout gestrooid. Gedurende het hele weekend zelfs 50 miljoen kilo Meer dan 20 procent van de voorraad. Dat belandt natuurlijk voor het overgrote deel op de snelwegen en de N wegen, maar ook op de doorgaande route door een stad of dorp.

Een van de voorwaarden van slagen is dat de wegen worden bereden. Anders doet het strooizout nauwelijks wat. Nu tot op de namiddag bleven de meesten blijkbaar thuis, want er kwamen nauwelijks auto’s door het dorp. De sneeuw bleef liggen en voor de mensen die zich te voet en met slee buiten waanden was het een pracht. Op het achterdijkje was het gewoon druk.

Ruiter Makkum. Schuiven en strooien.

 

Om de wegen toch berijdbaar te houden kwamen de sneeuwschuivers op de weg. In Makkum waren de firma Ruiter en van der Meer actief en ook de gemeente zelf kwam een keer langs.

 

Cathrinus van der Meer met een grote shovel bezig de kleine Kerkstraat te reinigen

 

Het was een beetje water naar de zee dragen,  want het bleef de hele dag door sneeuwen. Natuurlijk er geen sneeuwduinen. Die hadden de mannen geslecht. Wat overbleef was toch nog een mooi tafereel. Dag één van de winter van 2021. Wat volgt nog?