Makkumer Belboei De Statendam heeft ligplaats genomen langs de kade van Faedship

De Statendam heeft ligplaats genomen langs de kade van Feadship

.... het schip gaat als hotelschip dienst doen…..

Redactie

Goed voorbeeld doet goed volgen. Vandaag opnieuw een publiekstrekker in de haven. Voor de kade bij Faedship ligt de Statendam afgemeerd. Het schip zo meldt onze bron gaat dienst doen als hotelaccommodatie voor de werknemers die de windmolens in het IJsselmeer bouwen. We hebben natuurlijk geen blik aan boord kunnen werpen, maar de naam Statendam doet wel enige luxe verwachten. 

 

Een beroemd schip met dezelfde naam was de a.a.Statendam III. Dit schip was een cruiseschip van de Holland-Amerika Lijn en het derde schip met die naam van deze maatschappij. Toen het schip gereed was, werd het beschouwd als het modernste schip in zijn tijd. Het heeft dienstgedaan van 1929 tot en met 1940 en voer op en neer tussen Rotterdam en New York. Vanaf 1930 werden 's winters ook cruises gemaakt in de Caraïbische Zee.

 

Op 11 april 1929 begon de eerste reis naar New York. De laatste reis vertrok op 24 november 1939 uit New York. Tijdens de Meidagen in 1940 lag de Statendam III afgemeerd op Rotterdam-Zuid aan de Wilhelminakade. Zodoende viel het schip reeds de eerste oorlogsdag in Duitse handen.  Tijdens de gevechten brak in de middag van 11 mei brand uit aan boord van de Statendam. Blussen bleek door de oorlogshandelingen onmogelijk en in de volgende dagen brandde de Statendam geheel uit. De verwoeste Statendam III werd in augustus 1940 gesloopt.