Makkumer Belboei Oproep om katten ’s nachts binnen te houden

Oproep om katten ’s nachts binnen te houden

Persbericht

De eerste weidevogelkuikens komen uit het ei. De kwetsbare vogeltjes trotseren veel gevaren en vallen onder andere ten prooi aan katten. Daarom is de campagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’ opnieuw gestart. “Doe een kleine moeite en houd jullie kat in het voorjaar ‘s nachts in huis of de schuur”, roept initiatiefnemer Age de Jong van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) op. Diverse partijen steunen de campagne. Vogelbescherming Nederland sluit dit jaar ook aan, waarmee er tevens landelijke aandacht komt.

 

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun kat zich als een roofdier gedraagt. Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten ’s nachts kilometers afleggen door de weilanden. Instinctief doden ze dan ook weerloze kuikens van weidevogels. RUG-onderzoeker Raymond Klaassen toonde in Groningen aan dat katten in 30 tot 40 procent van de gevallen verantwoordelijk zijn voor predatie van weidevogelkuikens. De Jong: “Daarom ons oproep om de katten van half april tot en met juni als het donker is binnen te houden.” Volgens de BFVW’er is er grote maatschappelijke druk om iets aan predatie van weidevogels en -kuikens te doen, maar bestrijding is lastig en mag vaak niet. “Mensen kunnen zelf wat doen tegen predatie. Dat is heel simpel: ‘s nachts het kattenluik op slot. De boerderijkatten wat melk en brokken geven en de schuurdeur dicht. Daarmee redden we veel weidevogelkuikens.” 

 

Emiel en Gurbe
Er is voor gekozen om het onderwerp voor het tweede jaar onder de aandacht te brengen. Een bewustwordingscampagne heeft tijd nodig voor het gewenste effect, verklaart De Jong. “Het is een kwestie van de lange adem.” In de nieuwe campagne zijn opnieuw de hoofdrollen weggelegd voor zanger Emiel Stoffers van de Hûnekop en de beroemdste kat van Nederland: Abatutu, oftewel Gurbe. Ook is er een website: poesindemand.nl en een pagina op Facebook: facebook.com/poesindemand.

 

De campagne was vorig jaar een groot succes, met in totaal ruim 79.000 views van de filmpjes van Emiel en Gurbe op YouTube en een bereik van ruim 182.000 kijkers van de hoofdvideo op Facebook. Ook waren alle deelnemende partijen enthousiast over de vele reacties op de campagne. “Het is alleen moeilijk meetbaar wat het effect precies is in de weilanden.” Kuikens in het land, poes in de mand wordt gesteund door de BFVW, provinsje Fryslân, de zeven Friese agrarische collectieven, Kollektivenberied Fryslân, It Fryske Gea, Friese Milieu Federatie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland.