VERHALEN OVER OEKRAÏNE EN DE OEKRAÏNERS, Makkumer Belboei

VERHALEN OVER OEKRAÏNE EN DE OEKRAÏNERS

.....LEZING HYLKE SPEERSTRA.....

Persbericht/Redactie

Schrijver Hylke Speerstra komt met een nieuw programma met verhalen over Oekraïne en de Oekraïners. Het toeval wil immers dat zijn nieuwste boek Testamint fan de siel niet alleen gaat over de ziel van de Friezen maar ook over die van de Oekraïners.

Op 17 april neemt de schrijver ons mee naar de dramatische paaszondag van 1915 in een Oekraïnse kerk. Het land wordt bijna letterlijk verscheurd door de Eerste Wereldoorlog, maar heel even zwijgen de kanonnen…. 

In een tweede impressie volgt de schrijver een schip vol Oekraïners die in 1928 hun land ontvluchten om een beter bestaan op te bouwen in Canada. Hoe hartverscheurend hun bestaan daar ook uitpakt, onwennig zullen ze daar niet worden want ‘overal is het beter dan thuis’. 

Speerstra neemt zijn gehoor ook mee naar het oorlogsjaar 1942 als de Friese boer Jan Faber zich als Ostlandbauer door de Duitse bezetter laat ompraten en naar Oekraïne emigreert. Daar is volgens de fascisten meer ‘Lebensraum’ om goed te kunnen boeren.

 

Tenslotte volgt een verslag van wat 77 jaar geleden – op 17 april 1945 gebeurt. Friesland wordt bevrijd. Maar nog altijd zitten wij met de vraag: hoe vrij is vrij?  Om ook wat fleur in zijn programma te brengen komt onze meester-verteller met een paar hilarische fragmenten. 

Voor en na de voorstelling liggen er enkele gesigneerde exemplaren van de jongste titels van de schrijver te koop. 

 


Speerstra debuteerde in 1968 in het Fries met Heil om seil, een succesvolle bundel schippersverhalen. Hierin toonde hij voor het eerst de werkwijze waarmee hij bekend zou worden: die van een journalist die verhalen schrijf. Aan de vooravond van de grote Friese reünie Simmer 2000 publiceerde Speerstra zijn boek It wrede paradys, waarmee hij grote bekendheid zou verwerven. In dit boek tekende hij de levensverhalen op van  Friezen die, de meesten vanwege de armoede in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, emigreerden. In het boek kwamen behalve succesverhalen ook de levensgeschiedenissen aan bod van "mensen die de tragiek van het oude land verruilden voor de tragiek van het nieuwe". In 2002 begon hij aan de Oerpolder, dit boek vertelt het harde plattelandsbestaan van die tijd. Speerstra heeft altijd geschreven vanuit zijn journalistieke achtergrond, altijd op zoek naar waarheden...