Uitzonderlijk inkijkje Koninklijke Tichelaar, Makkumer Belboei

Uitzonderlijk inkijkje Koninklijke Tichelaar

...deuren oude aardewerkfabriek gaan open voor publiek tijdens Open Atelier Makkum...

Persbericht/Sem Molendijk Makkum 04-08-2022

Van 13 augustus tot eind september wordt de oude Tichelaarfabriek tijdelijk omgebouwd tot Open Atelier, ter gelegenheid van het 450-jarig jubileum van Koninklijke Tichelaar. Bezoekers worden meegenomen in de rijke historie van de Friese aardewerkfabriek en krijgen een inkijkje in een bijzonder onderzoeksproject.

De fabriek huisvest in deze periode namelijk 3 artists in residence die de mogelijkheden verkennen van het verwerken van reststoffen in keramiek. De voormalige locatie van de aardewerkfabriek aan de Turfmarkt 65 in Makkum, wordt ingericht als een toegankelijke werkplaats waar bezoekers 450 jaar kennis en ambacht kunnen zien, voelen en ruiken. 

bla blaFoto: website van de Stichting Frysk Tichelwurk

 

Koninklijke Tichelaar, het oudste keramiekbedrijf in Nederland, bestaat dit jaar 450 jaar. Eeuwenlang vonden producten uit Makkum, gemaakt van Friese klei uit de omgeving, hun weg over de hele wereld. Ook vandaag de dag is dat nog het geval. Architecten en ontwerpers uit de hele wereld weten het bedrijf te vinden vanwege de uitzonderlijke kennis over grondstoffen en ervaring met productietechnieken en glazuurrecepten die zij door de eeuwen opbouwde. In het kader van het jubileumjaar opent de aardewerkfabriek, in samenwerking met Stichting Frysk Tichelwurk, de deuren voor een uitzonderlijk inkijkje in deze rijke geschiedenis tijdens het Open Atelier. 

Open Atelier Makkum

De oude aardewerkfabriek huisvest in deze periode drie designstudio’s die in samenwerking met twee ambachtsmannen en oud-medewerkers van Koninklijke Tichelaar, nieuwe duurzame ontwerptechnieken ontwikkelen die Tichelaar in de toekomst kan toepassen. 

Het project Linking Elements van studio Humade onderzoekt of het mogelijk is om gevelproducten te maken van gebaggerd zeeslib met als doel het verduurzamen van de keramische industrie. Studio Kirstie van Noort & Studio Lotte de Raadt verkennen de mogelijkheden van restmateriaal ‘ijzerwater’ dat vrijkomt tijdens de productie van drinkwater. Dit ijzerwater kan gebruikt worden als pigment voor prachtige rood-paarse kleuren keramiek. Het derde onderzoeksproject wordt uitgevoerd door LabAir, zij ontwikkelen porseleinen servies met een glazuur op basis van fijnstof (smogware), waarbij bewustwording van de huidige luchtkwaliteit centraal staat. 

 

In de aangrenzende ruimtes wordt het actuele designverhaal in een historische context geplaatst: foto’s van innovaties uit het verleden, verhalen over Tichelaar, historisch filmmateriaal, beelden van recente projecten en innovaties en interviews met oud-medewerkers en betrokkenen van de fabriek. Het Open Atelier is gratis toegankelijk voor publiek en te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, van 13 augustus t/m 30 september. 

Meer informatie is te vinden op www.frysktichelwurk.nl