Makkumer Belboei Afscheid van de Albatros

Afscheid van de Albatros

De in 1901 gebouwde Albatros op weg naar een nieuwe toekomst.

Redactie

De Albatros is een tjalk die dienst doet in de bruine zeilvloot en Makkum jarenlang als thuishaven had. De schipper/eigenaar Wil van der Lingen heeft na veel wikken en wegen besloten het schip in de verkoop te doen. Maandag 4 januari zal de overdracht plaatsvinden en gaat het schip op weg naar een nieuwe toekomst. De nieuwe eigenaar heeft grootse plannen met de Albatros.

De Albatros onderweg naar de laatste sluispassage in Makkum.

 

Wil van der Lingen heeft jarenlang de wateren van het IJsselmeer en de Waddenzee bevaren met vakantiegangers. Veel met Duitse gasten, maar ook veel vaste gasten uit Nederland. De plaatselijke bridgeclub is meerdere keren met de Albatros naar Vlieland geweest om daar deel te nemen aan de culinaire drive en de kroegentocht.

 

Op de heenweg mosselen en op de terugweg er van smullen. Eén keer zelfs met potdichte mist huiswaarts gekeerd. De brug bij Kornwerderzand kon even draaien toen het wat oplichtte. Het was te gevaarlijk om de bomen te sluiten. Automobilisten zouden dit pas veel te laat waarnemen. Ook het binnen varen van het kanaal was nog een hele klus. Maar een ervaren schipper als Wil van der Lingen zorgde ervoor dat alles tiptop in orde kwam.

 

Nu evenwel is er aan de Makkumer periode een eind gekomen voor de Albatros.

 

Maandag 4 januari vaart de Vrijbuiter, de nieuwe naam, vanuit Makkum met haar eerste vracht. ‘We nemen een symbolische hoeveelheid dozen ‘Red de Vloot Bier’ mee aan boord, en vervoeren dat onder zeil door Nederland’ Aldus Wiebe, schipper van Vrijbuiter.

 

De nieuwe thuishaven van het schip is Zierikzee maar eerst gaat er verbouwd worden in Aalsmeer. Het eerste plan was om met vrienden en familie het schip midden in de winter naar Aalsmeer te varen maar door de lock down is het niet mogelijk om nu met zoveel mensen aan boord te zeilen. Om toch iets extra’s aan deze eerste zeiltocht te geven zocht Wiebe contact met de Harlinger Vloot die het ‘Red de Vloot Bier’ verspreidde in en rond Harlingen. Dit bier is gebrouwen door Brouwdok en als steuntje in de rug bedoeld voor de zeilende chartervloot in deze moeilijke tijden.

 

‘We nemen een symbolische hoeveelheid dozen ‘Red de Vloot Bier’ mee aan boord, en vervoeren dat onder zeil door Nederland’ Aldus Wiebe, schipper van Vrijbuiter. ‘Zo trekken we dit mooie project groter, dus niet alleen voor de Harlinger Vloot maar van alle zeilschepen Nederland. Het is een signaal: creatief zijn en samenwerken en we hopen daar een eerste positieve zet mee te doen voor een beter zeil-jaar als 2020. Aldus de nieuwe schipper