Súdwest-Fryslân maakt splitsen van woningen<br>en bouwen op boerenerven mogelijk, Makkumer Belboei

Súdwest-Fryslân maakt splitsen van woningen
en bouwen op boerenerven mogelijk

Persbericht Makkum 02-07-2025

Súdwest-Fryslân wil meer mogelijkheden bieden om passende woonruimte te realiseren. Of het nu gaat om het splitsen van een woning voor een kind of ouder of het bouwen van een huis waar nu een lege stal staat — de gemeente stimuleert slimme, lokale initiatieven die bijdragen aan het aanpakken van het woningtekort en aan het versterken van de leefbaarheid van de dorpen, steden en het buitengebied.

 

Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom ingestemd met twee nieuwe beleidsregels en met het plan van aanpak voor de pilot Wonen op boerenerven. Met deze pilot onderzoekt de gemeente hoe boerenerven een nieuwe woonfunctie kunnen krijgen. 

 

Meer woningen

Súdwest-Fryslân wil meer mogelijkheden bieden om woningen en kavels te splitsen en zo nieuwe woningen te creëren. Dit biedt bijvoorbeeld kansen voor jongeren die graag in hun eigen dorp willen blijven wonen, of voor mantelzorgsituaties waarbij familieleden dichtbij elkaar willen leven. Door grote huizen of ruime kavels op te delen, denkt de gemeente beter aan te sluiten op de woonwensen van vandaag en morgen. 

 

Wethouder Michel Rietman: “Steeds meer mensen wonen alleen of met z’n tweeën, terwijl er in Súdwest-Fryslân relatief veel grote woningen staan. Door deze woningen te splitsen benutten we de bestaande ruimte slimmer voor de woonopgave én zorgen we ervoor dat onze dorpen en wijken leefbaar en sociaal sterk blijven.”

 

De ontwerpbeleidsregel Splitsen van woningen en kavels Súdwest-Fryslân 2025 ligt binnenkort zes weken ter inzage. Inwoners kunnen hun mening geven voordat het college de definitieve regels vaststelt.

 

Een huis bouwen waar nu een lege stal staat

De regels voor het splitsen van woningen en kavels gaat over locaties binnen de kernen. Voor boeren die hun bedrijf beëindigen, biedt de nieuwe ontwerpbeleidsregel Ruimte voor ruimte Súdwest-Fryslân 2025 meer mogelijkheden. Eerder mocht na de sloop van stallen maar één woning worden gebouwd, en alleen aan de dorpsrand of grenzend aan de bebouwde kom. In de toekomst kan er op het gehele voormalig bedrijfsperceel gebouwd worden en ook op grotere afstand van de bebouwde kom. Bij voldoende ruimte op het erf kunnen er zelfs twee woningen worden gebouwd. 

 

Transformatie van een boerenerf met nu 8 woningen in Lettele (Ov)Transformatie van een boerenerf met nu 8 woningen in Lettele (Ov)

 

 

De gemeente wil door middel van woningbouw meer perspectief bieden aan boeren die willen stoppen of hun bedrijf willen transformeren, gezien de grote opgaven op het gebied van stikstof, water en biodiversiteit. De verwachting is dat door alle veranderingen de komende jaren tientallen agrarische bedrijven zullen stoppen in Súdwest-Fryslân.

 

Wethouder Bauke Dam onderstreept het belang van deze aanpak: “Zo geven we agrarische ondernemers de kans om op een haalbare wijze het bedrijf te beëindigen én zorgen we dat het buitengebied mooi blijft. Die kwaliteit is belangrijk voor het kenmerkende Friese landschap. Binnen dat landschap zoeken we altijd naar wat er wél kan”. Ook deze ontwerpbeleidsregel ligt zes weken ter inzage.

 

Boerenerf wordt woonerf: leegstand tegengaan met nieuwe woonfuncties

Er zijn ook eigenaren die hun boerenerf verder willen transformeren en meer woningen willen realiseren in combinatie met bijvoorbeeld nieuwe vormen van landbouw of natuurontwikkeling. Via een pilot Wonen op boerenerven wil de gemeente onderzoeken op welke wijze transformatie van boerenerven met behulp van woningbouw (met meer dan twee woningen) meerwaarde kan bieden voor de eigenaren van de boerenerven én voor de leefbaarheid en kwaliteit van de omgeving. Daarbij hoopt de gemeente zo ook dat dergelijke transformaties bijdragen aan de woonopgave. De eerste pilots starten op boerenerven in Hemelum, Oosthem en Arum.